sinupret
Pozdravljeni,
ali lahko jemljem sinupret ob dojenju? Polno dojim, hčerka je stara 4 mesece, brez kakršnihkoli težav. Pred antibiotikom bi raje poiskusila s tem zdravilom, ki bazira na zeliščih. Povem naj še, da imam poln nos že skoraj 2 meseca (s tem glavobol in boleča ušesa, včasih komaj gledam, slabo slišim), ob zadnjem obisku zdravnice mi je rekla, da če ne pomaga nič drugega (poiskusila vse: inhalacije, materino dušico za lažje dihanje, fiziološko raztopino,… nos pa še vedno poln gnojnega izcedka), da mi bo naslednjič dala antibiotik. Jaz pa sem se spomnila, da mi je v preteklosti sinupret že pomagal.
Če morda vi niste pravi za dajanje tega odgovora, vas prosim, če me lahko usmerite na primeren forum.
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni, rem sonce!
Zelišča in njihov vpliv na dojenje so žal še veliko manj raziskano področje kot zdravila, ki so registrirana za uporabo in torej obstajajo razsikave o prehajanju učinkovin v materino mleko glede na določeno doziranje pri medicinskem zdravljenju. Pri zeliščih takih raziskav ni in zato praviloma tudi največji poznavalci in strokovnjaki s tega področja, npr. dr. Thomas W. Hale, avtor knjige Medication and Mothers’ Milk, ne želijo dajati nasvetov glede uporabe zelišč.
Dr. Hale običajno svetuje, da se ob kratkotrajnejši in količinsko zmerni (!) uporabi zelišč in kadar je otrok zdrav, pa morda že nekoliko večji (posebej smo pozorni pri novorojenčkih, nedonošenčkih, ne povsem zdravih dojenčkih ipd.), lahko tehta korist za mamico in za izboljšanje zdravja mamice, saj ob kontrolirani uporabi zmernih doz/koncentracij zelišč, ni zelo verjetno, da bi le-ta bistveno prehajala v materino mleko in povzročala težave otroku ali vplivala kako drugače na hormonski sistem pri materi in na delovanje laktacije.
Proizvajalci takih pripravkov brez recepta se seveda elegantno zavarujejo, kar ste videli, če ste pogledali v navodila. Citiram:
——
Uporaba med nosečnostjo in dojenjem
Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katero koli zdravilo.
O škodljivosti tablet Sinupret® med nosečnostjo in dojenjem ni podatkov. V skladu s splošno medicinsko prakso odsvetujemo uporabo nosečnicam in doječim materam, če se pred tem niso posvetovale z zdravnikom.
——
Ker nisem zdravnica, vam ne morem (od)svetovati zdravil ali tudi tovrstnih pripravkov, priporočam pa vam, da se posvetujete v lekarni s farmacevtom. In vprašajte tudi na forum Pediatrija – gotovo boste dobili bolj konkreten odgovor, kot vam ga jaz lahko dam iz svojih virov.
Sicer je v Sinupretu kar nekaj zelišč in tudi pomožnih snovi.
————-
Sinupret® obložene tablete
Zdravilne učinkovine:
Ena obložena tableta Sinupret® vsebuje naslednje uprašene zdravilne rastline:
– Gentianae radix – korenina rumenega svišča (Gentiana lutea L.) 6,0 mg
– Primulae flos cum calycibus – cvet jegliča s čašico (Primula veris L., Primula elatior L.) 18,0 mg
– Rumicis herba – zel kislice (Rumex spp., sine crispus et obtusifolius) 18,0 mg
– Sambuci flos – cvet črnega bezga (Sambucus nigra L.) 18,0 mg
– Verbenae officinalis herba – zel navadnega sporiša (Verbena officinalis L.) 18,0 mg
Pomožne snovi:
kalcijev karbonat (E170), montanglikolni vosek, želatina, tekoča glukoza, krompirjev škrob, koruzni škrob, monohidrat laktoze, lahki magnezijev oksid, brezvodni natrijev karbonat, poli(butilmetakrilat-CO-(2- dimetilaminoetil)metakrilat-CO-(metilmetakrilat) (1:2:1), povidon, hidrogenirano ricinusovo olje, saharoza, šelak, brezvoden koloidni silicijev dioksid, sorbitol, stearinska kislina, smukec, titanov dioksid (E171), prečiščena voda, prašek iz koruznega škroba, zelena glazura (barvilo kinolinsko rumeno E104, barvilo indigotin E132), rumenozelena glazura (barvilo kinolinsko rumeno E104, barvilo indigotin E132);
———
Hm, iskalnik s foruma Pediatrija, najde tole: http://med.over.net/forum5/read.php?46,1588992,1589023#msg-1589023