sinovektomija kolena
Spoštovana,
poseg se običajno izvaja artroskopsko (pod nadzorom kamere skozi več majnih prbl. 1/2 cm dolgih rezov). Popolna sinoviektomija je precej obsežen poseg za koleno, ki zahteva 3 do 6 mesečno rehabilitacijo (vključen tudi čas za pridobitev ustrezne moči mišic operirane okončine). Normalno hojo, ki je nekaj mesecev še povezana z otekanjem kolena in dobro gibljivost kolena se običajno doseže v nekaj tednih (2 do 6 tednov).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Ali mi lahko prosim še pojasnite, kaj pomeni popolna sinovektomija? Ali to pomeni odstranitev celotne sklepne ovojnice? Ali tudi to naredijo z artroskopijo?
Koliko časa traja operacija? Ali se potem nova sklepna ovojnica obnovi sama od sebe? Ali rehabilitacija obsega tudi terapijo v zdravilišču?
Imam kronično vnetje sklepne ovojnice (hemosiderotični sinovitis), že dobra tri leta in naslednji korak naj bi bila sinovektomija. Zdaj sem noseča, tako da me to čaka verjetno v času porodniške.
Hvala za odgovore.
Spoštovana,
da, popolna sinoviektomija pomeni odstranitev celotne notranje sklepne ovojnice. Tudi ta se lahko naredi artroskopsko.
Operacija traja 1 do 2 uri. Sklepna ovojnica se obnovi sama od sebe. Rehabilitacija lahko obsega tudi terapijo v zdravilišču (upravičenost presodi komisija Območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije). Vsekakor Vam priporočam z operacijo počakati do poroda.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
15.07.2010 so mi v bolnišnici opravili artroskopijo in artroskopsko sinoviektomijo kolena. Po odpustu se je pojavila oteklina, sicer neboleča, vendar moteča za razgibavanje in rehabilitacijo. Zaradi tega so mi v kirurški ambulanti včeraj, 27.07., opravili poskus punkcije (70 ml hemoragične vsebine). Danes je moje koleno ponovno otečeno, prav takšno kot je bilo pred posegom.
Sprašujem se ali je bila punkcija sploh smiselna in kako naprej. Se bodo komplikacije ponavljale? Koliko časa bo trajala rehabilitacija?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Vinko
Če gre za moćno oteklino, vsekakor priporočam kontrolo in v primeru večje količine tekočine v kolenu, ponovno punkcijo.
Sinovietomija kolena je, čeprav narejena artroskopsko, velik poseg. Popravljanje po takem posegu (in tudi otekanje) lahko pričakujete približno pol leta od posega. Najprej bo potrebno koleno razgibati in odpraviti oteklino, nato pa sledi še okrepitev, po takšni operaciji oslabelih obkolenskih mišic.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih