Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje sinove težave

sinove težave

Pozdravljeni,

Moj sin je star 18 let. v marcu je bil na kontroli krvi, ker je imel cel kup zdravstvenih težav, od depresije, tresenja, slabih jeternih testov, težav s kožo,,,,, Vzeli so mu tudi kri za ščitnico. Po nekaj tendih dobimo domov telegram, da mora na nujni sprejem. Te dni je bil v bolnišnici, sicer samo čez dan, domov je hodil spat, kjer so mu naredili nekaj preiskav. Tudi MRI glave. Sedaj je doma z delno odpustnico in čaka na vse izvide. Na odpustnici piše:

HYPOTHYROSIS SEC

TSH 0,014 (OB TRH TESTU PO 30 MINUTAH TSH 0,053), PT4 2,41, PT3 1,18

Mi lahko prosim razložite ali so izvidi res tako slabi? Kaj je lahko vzrok oz posledica. Strah me je, v moji družini ni problemov s ščitnico, je pa tašča imela problem in operacijo z njo. Zanima me tudi, ker je športnik in je tudi dodatke, na katere se ne spoznam prav dobro, ali je lahko razlog za obolenje tudi če bi pojedel kaj prepovedanega? Zadnje dni je tako depresiven, nespečen in se trese, da to sploh ni on. Tudi prenajedanje je opaziti. Ja to posledica?

Hvala in lep dan.
Anja

Spoštovani,

sekundarna hipotiroza pomeni, da hipofiza (žleza, ki se nahaja v glavi) ne izloča dovolj hormona TSH, ki vzpodbuja delovanje ščitnice. Okvara je torej na nivoju hipofize, ne na nivoju ščitnice. Preiskave, ki jih je opravil v bolnici, so bile namenjene oceni delovanja različnih hipofiznih osi (ne samo ščitnične), MRI glave pa je namenjen oceni morebitnih sprememb hipofize. S pomočjo vseh teh preiskav bo moč oceniti, kaj je razlog za zmanjšano delovanje hipofize in v kakšni meri je okvarjena. Ne glede na to pa bo potreboval zdravljenje (verjetno trajno), to je nadomeščanje ščitničnega hormona in morda tudi drugih hormonov, če bi testiranje hipofize pokazalo pomanjkanje.
Trenutne težave so najverjetneje povezane s pomanjkanjem hormonov, pričakovati pa je, da se bodo ob zdravljenju sčasoma uredile. Najpomembneje je, da so bolezen, ki je sicer izredno redka, odkrili, in da se bo z zdravljenjem zdravstveno stanje zelo verjetno izboljšalo oziroma uredilo.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Pozdravljeni,

Hvala za vaš odgovor, res ste prijazni. 19.4. mora spet v bolnico, da bodo izvidi. Do takrat pa je doma. Danes se zelo slabo počuti. Pravi, da je neprespan, omotičen in ga zelo boli glava. Glava ga boli že nekaj časa. Je Eltroxin tablete, vsak dan 100 mcg.

Hvala in lep dan.

Pozdravljeni,

Spet se vam oglašam, tokrat z novimi izvidi.

Diagnoza: Hypothyrosis sec., Hypogonadismus, Znižane vrednosti rastnih faktorjev

MRI GLAVE: Narejene so bile T2 sekvence v dveh ravninah, T1 in FLAIR v transverzalni rvnini, T2 gradientna sekvenca in difuzijsko slikanje v transverzalni ravnini, stanjšani T1 resi pred in po kontrastu čez predel hipofize v 2 ravninah in T1 po kontrastu čez celo glavo.

Na FLAIR sekvenci je vidno frontobazalno posteriorno v posteriornem delu olfaktornega girusa nepravilno omejeno področje zvišanega signala, velikosti cca 1,8×1,2 cm. Na T2 sliki je v tem delu skorja zabrisana, tudi na T1 sliki je suspektno, da bi lahko šlo za displazijo skorje. Po kontrastu ni videti patoloških obarvanj. Sela turcika je dokaj plitka, v njej je sicer primerno velika hipofiza, vendar so slike zelo artefaktne, zato je ocena orientacijska. Na T2 koronarnih rezih prepričljivih sprememb signala v hipofizi ali heterogenosti ni videti, po kontrastu je na kronarnih rezih heterogen signal, na sagitalnih pa dokaj. Večjih patoloških sprememb ali formacij ni videti, manjših evezivnih sprememb v hipofizi se ne da izključiti. Ekspanzivne lezije ni. Drugod v možganovini ni videti sprememb. ventrikli in ostali likvorski prostori so primerni, nekoliko zadebeljena luska kosti nevrokraniuma-razvojna varianta.

ZAKLJUČEK:18 let in 4 mesece star Gašper je bil hospitaliziran na KOEDBP zaradi suma na sekundarno hipotirozo.
Izvidi preiskav potrdijo sekundarno hipotirozo, hkrati smo ugotovili tudi sekundarni hipogonadizem ter nizke vrednosti rastnih faktorjev. Uvedli smo nadomestno zdravljenje s ščitničnimi hormoni. Ko bo Gašper dosegel evtirotično stanje, bomo opravili še test izločanja rastnega hormona.
Pri dečku je adrenalna os intaktna, opažamo primeren porast izločanja kortizola ob Synactenskem testu. Naj prejema Euthyrox 50 ug 1 teden, nato 100 ug/dan.
Ponovna hospitalizacija na KOEDBP je predvidena 29.4. tešč, zaradi dodatnih diagnostičnih preiskav ter uvedbe madomestnega zdravljenja s Testosteronom.

Vem, da vam kradem dragocen čas, vendar vas prosim, če mi lahko razložite, kaj Gašperju je, kaj sledi in kake preiskave so. Zelo sem zaskrbljena, saj je slišati precej grozno. Ta bolezen mi je precej neznana. Bil je normalen zdrav fant, zelo priden, ravno je pred maturo, v šoli vedno odličen, nameraval je iti študirat medicino, sedaj pa je samo senca tistega, kar je bil. Zadnje dni je depresiven, poležava, utrujen, menja razpoloženje.

Hvala in lep dan.
Anja

Spotšovani!

Pri vašem sinu gre za neustrezno delovanje hipofize, ki povzroča premajhno delovanje ščitnice in testisov. Morda gre tudi za pomanjkanje rastnega hormona. Potrebno bo trajno dodajanje tiroksina (Euthyrox) in verjetno tudi testosterona in morda rastnega hormona.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close