Najdi forum

Singulair

Pozdravljeni.

Zanima me naslednje:
– Ali po vašem mnenju Singulair lahko zabarva zobe? Neka zobozdravnica je mnenja, da nikjer ni navedeno, da jih zabarva, ampak da pa obstaja možnost. Pravi, da zabarvanja nastanejo pri jemanju zdravil, ki spreminjajo metabolizem organizma, tudi suha usta, spremembo ustne flore, in da med slednje verjetno sodi tudi to zdravilo.
– Jemljem Singulair že mesec dni, ker imam astmo (kortikosteroidov ne jemljem), in težav z dihanjem v pljučih nimam več, opažam pa, da je nos še vedno zamašen. Čez dan manj, še posebej ko sem zunaj na prostem ni nič, je pa ponoči ob spanju, zaradi česar diham čez usta. Enkrat je ponoči samo ena nosnica zamašena, enkrat obe, enkrat sta obe deloma zamašeni. Sicer se mi je zdelo, da je Singulair takoj po začetku jemanja pri nosu tudi pomagal, ampak sedaj se mi pa zdi, da nima kakšnega močnega učinka nanj. Nekoliko ga ima, a želim boljši učinek. Predvidevam, da more biti nos vedno tako dobro pretočen z zrakom, kot če vzameš npr. Operil. Ko vzamem slednjega imam nos res v celoti prehoden, samo ob jemanju Singulaira pa ni nikoli tako (razen, ko sem zunaj na prostem). Kakšno zdravilo bi moral jemati za nos, da ta ne bi bil nič več zamašen?
– Kako hitro začne delovati Singulair? Jaz sem slušal, da naj bi trajalo nekaj tednov, da začne v celoti delovati, a pri meni je takoj. En dan sem zaradi astme težje dihal, nakar sem vzel zvečer tableto Singulairja in Ventolin in drugi dan je bilo težjega dihanja precej precej manj. Čez dan al dva pa težav sploh ni bilo več.
Hvala za oba odgovora. Lp

Pozdravljeni,
Po mojem mnenju Singular ne obarva zob. Sem že zelo veliko bolnikov na tem zdravilu videl in nihče ni imel teh težav.
Pričakovano je, da je hkrati z vnetjem sluznice bronhov (astma) vneta tudi sluznica nosu. Singular zelo malo deluje na nos. Za zdravljenje (verjetno alergijskega) vnetja v nosu se uporablja lokalno glukokortikoidno nosno pršilo. Druga zdravila v ta namen niso kaj dosti učinkovita, ali pa imajo hude neugodne učinke (na primer Operil pri redni uporabi nepopravljivo okvari sluznico).
Singular prime takoj, v par dneh se vidi, ali deluje ali ne.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

Pozdravljeni.

Vprašal bi še nekaj glede premorov pri jemanju Singulairja. Pulmolog mi je dejal, da bova lahko naredlia kakšno pavzo pri jemanju Singulairja. Samo sedaj me malo skrbi, ali bi lahko imel po prenehanju jemanja Singulairja precej močnejše astmatične napade, kot sem jih imel preden sem Singulair začel jemati? Imam relativno blago astmo, ki mi prej ni povzročala hudih napadov. Je pa res, da so se mi ti zdeli močnejši po tem, ko sem začel uporabljati Ventolin. Zato se sedaj sprašujem, ali bi lahko Singulair povečal jakost napadov. Hvala lepa doktor. lp

Spoštovani,
Singular ne more poslabšati astme oziroma povečati teže napadov. Res pa ne vidim razloga, zakaj bi pri jemanju Singular delali pavze.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Pozdravljeni.

Še eno vprašanje. Kakšno pa je vaše mnenje o obližih za nos? Razmišljam, da bi še pred raznimi pršili poizkusil takšen obliž namestiti na nos pred spanjem. Se pa sprašujem, ali imajo kakšne negativne posledice na organizem ti obliži. Morda ti zaradi fizičnega širjenja nosu dejansko povečajo nos in imaš tako s časoma večjega, kot si ga imel pred njihovo uporabo?

Ko si s prsti razširim nosnici, opazim precej lažje dihanje skozi nos. Potemtakem bi mi morali ti obliži pomagati ponoči, da ne bi dihal čez usta, temveč čez nos. Da bi imel premalo prehodne kanale v nosu, dvomim. Ker ko vzamem Nasic, problemov z dihanjem čez nos ni. Pa tudi sicer ga pogosto čez dan nimam.

lp

Lahko poskusite, ampak kaj dosti delovalo pri alergisjkem rinitisu ne bo. Zaradi alergije je nosna sluznica otečena in to ovira pretok zraka. V ležečem položaju je že normalno nos slabše prehoden. Poleg tega je še dejstvo, da je večina nosnega organa v kostnem delu glave, torej širjenje hrustančnega dela nosu na kostni del nosu nič ne vpliva.
Nasic je zelo močno zdravilo, ki skrči žilice v sluznici nosu (torej v kostnem delu nosu), zato sluznica za nekaj ur uplahne in nos postane prehoden. Nasic pa ima pri trajnem jemanju hude neugodne učinke na nosno sluznico in se ga ne sme redno prejemati.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

Pozdravljeni.

Koliko mora biti premora med jemanjem Nasica? Povsod piše, da se ga ne sme jemati dlje kot 5-7 dni, nikjer pa ne piše, koliko mora biti pavze, ko ga spet lahko vzameš.

Lp

Nasic je namenjen za blaženje težav ob virusnih prehladih, torej parkrat na leto. Zdravilo ni namenjeno trajnemu zdravljenju kroničnega rinitisa.
Lep pozdrav

New Report

Close