Sindromska gluhota
Sam sem sicer neuk človek, počasne in plitve misli, vendar:
Kaj je sindrom:
sindrom je ponavadi več sprememb, prizadetost več organov. Človek ima skratka več bolezni, ki so pri konkretnem sindromu večinoma pojavijo skupaj. npr: si gluh od rojstva, umsko prizadet in imaš sladkorno bolezen. In po moje, pa sem bolj trde sorte, je večinoma v ozadju nek gen, ki je okvarjen in vpliva na vse troje. In pri nekomu je katera od sprememb lahko bolj ali manj izražene.
Druga možnost pa bi bila, da je npr mama med nosečnostjo prebolela kakšno bolezen in imaš pač prirojene posledice na več organih, kar pa ni dedno.
Tretja možnost pa je npr da zboliš in ti ta bolezen prizadene par organov in imaš pač znake obolenja teh organov. In če se to pogosto grupira je sindrom.
Ljudje se učijo, znanost se razvija, genetika odkriva novosti in zato najdejo marsikaj v genih. Dejavnik za oceno je verjetno tudi ta, če ima podobne spremembe tudi kdo v sorodstvu, več ko je sorodnikov s temi znaki, bolj verjetno je da je dedno.
Sam sem sicer trd in plitvih misli, ampak kar tako, da bleknem, mislim da niso vsi sindromi dedni.
Je pa dosti bolj poučenih in pametnih od mene.
Skratka,
vtipkaj svoj sindrom v gogl in brkljaj, pa boš videl,če so našli gen zanj.
Je pa tako, da je nekaj genetskega podedovano, nekaj pa je posledica mutacij tvojih lastnih genov.
Ni pa za obupat. Vedno posije kak sončni žarek.
Gluhota se lahko deduje, kakor tudi Usherov sindrom. Delež podedovane gluhote ni tako velik, kajti veliko drugih vzrokov je tudi odgovornih za gluhoto. Dogaja se celo, da se v družini po dolgih letih pojavi gluhota ne da bi vedeli za družinsko preteklost.
Pripročam knjižico Kaj mora vsakdo vedeti o dednosti in gluhoti; prevedla jo je Smilja Černelič, leta 1991 jo je izdala je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije.
Lep pozdrav!