SINDROM TOKSIČNEGA ŠOKA
Uporabljam koncentracepcijske tablete in imam urejen menstrualni ciklus.Pred dvema mesecema sem začela uporabljati tampone.Ob uporabi sem imela neznosen pritisk v glavi in občutila sem krčenje mišic v nogah.Ob tem me je obdajala nemoč.Ko je menstruacija prenehala se stanje ni izboljšalo.Vročine sicer nimam.Zanima me zakaj pride do toksičnega šoka,če ga je mogoče ozdraviti,koliko je nevaren in kam naj se obrnem?
Za odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Če ste še živi, potem vaše težave nimajo nič opraviti s toksičnim šokom. Šok pomeni, da pade krvni tlak pod raven, ki oskrbuje tkiva, predvsem pa možgane z dovolj kisika in potrebuje hitro in učinkovito intervencijo usposobljene ekipe zdravnikov.
Toksični šok je posledica velike količine bakterij, predvsem Gram-negativnih, ki so v prebavnem traktu in tudi v nožnici. Te se močno namnožijo pri nepravilni, predvsem predolgi uporabi in nepravočasnem menjavanju nožničnih tamponov. Namnožene bakterije same ali njihovi toksini povzročijo toksično reakcijo z odpovedjo krvožilja in srca, zaradi ćesar grozi hitra smrt ali trajna invalidnost ob prepozni in delno uspešni prvi pomoči in zdravljenju. Za preprečevanje takega zapleta uporabe tamponov priporočamo redno menjavanje tamponov na manj kot 6 ur ne glede na njihovo “premočenost”, ponoči pa uporabo vložkov namesto tamponov.