Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Sindrom policističnih jajčnikov in Inositol

Sindrom policističnih jajčnikov in Inositol

Zanima me, če ima katera izkušnje z jemanjem Inositola za blaženje/odpravljanje simptomov sindroma policističnih jajčnikov. Inositol je vitamin iz skupine B. Opravljenih je bilo veliko študij z Inositolom in prav pri vseh simptomih se je pokazalo izboljšanje (redni ciklusi, ovulacija, zmanjašnje poraščenosti in mozolčkov, znižanje pritiska, izboljšanje težav z insulinom..). Priporočena doza je 2g/dan, ki se doseže postopoma. Tudi po raznih tujih forumih, ki so namenjeni PCOS-u je veliko govora o tem in tudi nekaj blogov žensk, ki jemljejo Inositol že nekaj časa. Lahko se ga jemlje skupaj z KT. Polni učinek se doseže približno po 3 mesecih jemanja (ene prej, druge kasneje). Za zdaj še nisem zasledila, da bi imela katera kakšne stranske učinke, ki jih sicer tudi niso zaznali pri ženskah, ki so sodelovale v raziskavah. Pri vseh je prišlo do izboljšanja. Ene jemljejo samo myo-inositol, druge tudi d-chiro inositol, ki sicer nastaja v telesu iz myo inositola. Prav zmanjšana sposobnost ‘presnavljanja’ myo inositola v d-chiro inositol naj bi bil eden od vzrokov za PCOS. Inositol se sicer predpisuje tudi pacientom s psihičnimi motnjami ampak v veliko večjih odmerkih (14-18g). Uporabljajo ga tudi športniki kot dodatek k prehrani.

Cena myo Inositola v prašku (v tujini) je približno 12€ za 250g (zadostuje za 4 mesece). D-chiro pa je nekoliko dražji ampak ga je potrebno jemati dosti manj (20€ za 60 kapsul).

Zanimajo me predvsem izkušnje tistih, ki že jemljejo Inositol ter mnenje ginekologov o jemanju Inositola.

Pozdravljena Ulalala,
inositol jemljem nekje leto in pol in lahko potrdim, da ima pozitiven učinek pri pcos. Namreč odkar ga jemljem v postopkih ivf pridelam blastociste, pred tem smo prišli vedno do morule. Jemljem ga 1 g/dan.

Osebno bi ga priporočila vsem puncam, ki imajo pco in pcos, kot tudi vse druge vitamine iz skupine b, ter obvezno vitamin d.

Ginekologu sem 1x omenila teorijo o vitaminu d, pa me je zavrnil, da ni še raziskano iz medicinskega vidika, tako da mislim, da nam edino ostane, da smo same poskusni zajček 🙂

lp

Pika kako je pa z ostalimi simptomi pcos? Redni ciklusi, mozolčki itd.?

kje se pa kupi ta inositol? sem danes glih brala o tem. tudi sama hodim na IVF, ravnokar čakam saj imam drugi teden krvi test ampak imam slab občutek, moje celice niso najboljše se preslabo delijo, zato iščem vitamine ki bi pri tem pmagali, da bi bilo drugič bolje. Prosim prosim za info

Pozdravljena, ker vidim da ti nobena ni odgovorila kje se inositol kupi ti priporočam iherb.com, imaš ga v prašku oz kapsulah, priporočajo pa znamko jarrow. Lp!

New Report

Close