Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva sindrom PCO in klomifen

sindrom PCO in klomifen

Pozdravljeni! Naprej čestitke za krasen forum, le tako naprej.
Stara sem 26 let, imam sindrom PCO in drugi mesec jem klomifen dve tabletki, eno zjutraj, eno zvečer. Ciklus imam od 28 do 32 dni. Ginekolog mi je dejal, da naj imava spolne odnose od 7. do 15. dneva ciklusa vsak drugi dan, od sedmega dneva pa naj se vzdrživa. Ni mi popolnoma jasno, zakaj ravno vsak drugi dan in samo do 15. dneva, saj je mogoče ovulacija kasneje glede na moj ciklus. Ali je to zaradi moči semenčec?
Kaj je naslednji korak po klomifenu, kdaj naj grem na ulrtrazvok, če sploh imam ovulacijo? Koliko časa lahko jem klomifen? Prosim za malo daljši odgovor, ker naju to res zanima!
Ali je v prvih tednih nosečnosti nevarno dvigovanje težjih stvari, saj se v službi težko izogem temu?
Pa še to, ali je smotrno oz. potrebno po spolnem odnosu imeti zadnjico dvignjeno, odziromo kot pravijo delati “svečo”, ali je to larifari.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Draga Alenka,

vi kar lepo imejte spolne odnose redno 2-3x na teden skozi ves ciklus. Res je največja možnost zanositve med 9. in 15. ali 16. dnem ciklusa po klomifenu vendar vendar 100% stvari v medicini ni. Tisto o dvignjeni zadnjici pa je res nepomembno, saj tisti ta “pravi” aspermiji iz sperme odplavajo v jajcevode že nekaj sekund po izlivu semena v nožnico.
Kar zadeva monitoriranje ciklusa pa bi bilo smotrno po 7. dnevu ciklusa vsaka dva deva nrediti UZ vsaj dokler se ne ve ali je odmerek klomifena pravi, če ima vaš ginekolog za to čas. Tako bi bilo prav, če se že lotevamo zdravljenja neplodnosti, sicer je vse skupaj na pamet brez povratne informacije.
Običajno se klomifen jemlje 6 mesecev oziroma do nosečnosti (manj). Po 6 mesecih je potrebno preveriti ali poleg odsotne ovulacije še kaj drugega ni v redu (HSG morebiti pa tudi laparoskopija, histeroskopija…)in če je vse v redu in gre samo za moteno ovulacijo še 6 mesecev klomifena. Osebno pogosto kombiniram Dabroston s klomifenom, ker ima klomifen pri nekaterih to neprijetno lastnost, da sicer sproži ovulacijo, sluznica maternice pa ni v “pravi fazi” za vgnezditev ali pa prezgodaj odpove rumeno telesce, ki v prvih tednih nosečnosti le-to vzdržuje pri življenju. Pogovorite se z ginekologom.

Alenka, pozdravljena!
KO sme brala tvoje pismo je, kot da bi brala svojega. POpolnoma iste težave imava in popolnma ista navodila sva dobili od ginekologa. Če si želiš izmenjati izkušnje mi lahko pišeš: [email protected]
LP Maja

New Report

Close