Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Motnje hranjenja Sindrom nočnega prehranjevanja

Sindrom nočnega prehranjevanja

Zanima me, kako pozdraviti sindrom nočnega prehranjevanja. Imam sledeč problem. Zbudim se vsako noč ob približno 00.00 ure do 2.00 ure ponoči in jem. Ni važno kaj, včasih kruh s sirom, smetano, sladkarije, sadje, jogurt. Najem se do sitega, grem spat in zaspim do jutra. Počutje zjutraj je grozno. Včasih se zjutraj niti ne zavedam, da sem ponoči vstala in jedla. To se mi dogaja že dobri dve leti. Najhuje pri tem je, ker bolj ko se trudim odvaditi te razvade, manj mi ratuje, in vse bolj si očitam. Poskusila sem tako, da sem si pripravila vsaj sadje ali sok, da se ne bi lotila bolj konkretne hrane, a brez uspeha. Kakršen koli nasvet ali izkušnja sta dobrodošli. Hvala in LP.

Pozdravljena,
si že poskusila s sprostitvenimi vajami pred spanjem? Tako da z avtogenim treningom vplivaš na svoje misli. V knjižnicah je veliko podobnega gradiva. Piši!
Lepe sanje
Nena

Draga Anda,
sindrom nočnega prenajedanja je v strokovni literaturi prepoznam kot posebna oblika motenj hranjenja šele zadnjih nekaj let, tako tudi o zdravljenju ni veliko znanega.
Najprej priporočam urediti dnevno hranjenje, da bi, če še ne jeste redno poskušala vnesti v svoj urnik hranjenja red in konstantnost. O vašem načinu prehranjevanja čez dan niste napisali ničesar, zato vam o tem težko svetujem. Vnos hrane naj bo reden in predvsem zadosten, že samo reden vnos zadostnih količin ogljikovih hidratov pogosto bistveno zmanjša željo, oz. imuplze po hrani.
Vsekakor, če se s tem spopadate že dalj časa bi vam svetovala, da si poiščete strokovno pomoč. Vem, da je večinoma je po pomoč težko, vendar je potem z njo bistveno lažje in hitreje premagati bolezen. Poleg hranjenja lahko zdravnik oceni tudi nekatere druge dejavnike, ki lahko vplivajo na pojavljanje težav, kot so znižano razpoloženje in impulzivnost.

Z lepimi pozdravi,
Marija Anderluh

Priznam, da si zadnje čase zaradi hitrega tempa življenja vzamem premalo časa za sprostitev pred spanjem. Z avtogenim treningom sem nekoč sicer že začela, čisto zaradi sprostitve, dihanja in ‘odklopa’ vsakodnevnih misli. Zdaj je čas, da spet začnem. Nekaj literature imam celo doma. Hvala in lep pozdrav!

Marija, hvala za nasvet in informacijo v zvezi z mojo težavo. Res je, da nimam urejenega dnevnega hranjenja; dnevne količine ogljikovih hidratov so sicer zadostne, a nikakor redne in konstantne. Jem zelo malo mesa in precej sadja, zelenjave, kruha in mlečnih izdelkov. Tudi sladkarije. Večinoma jem popoldan in zvečer, kar je že verjetno razlog za slabo spanje in zbujanje. Naj omenim še to, da se je moja težava pojavila, ko sem spet začela z redno in zelo intenzivno telesno vadbo v večernih urah!?
Nimam predsodkov glede iskanja strokovne pomoči,zato me zanima, na koga naj se obrnem oz. kje naj jo začnem iskati.
Hvala in lep pozdrav!

New Report

Close