Najdi forum

Spoštovani,

težave s anksioznostjo so se začele že pred skoraj 2 letoma, pa nebi sedaj rada pisala o tem, kakšne simptome in težave imam, ker jih še preveč dobro poznam.

Zanima me sledeče >>> Vedno, ko si doma merim pritisk in pulz sta v redu (pulz imam sicer povišan v obdobjih, ko sem prenapeta, tesnobna…pač moja anksioza se kaže večinoma na ta način – s visokim pulzom). Problem se pojavi, ko morem do zdravnika. Namreč že, ko kličem v ambulanto, da bi se naročila, postanem panična, srce mi začne hitro biti, strah me postane… Potem mine. Prav isto se dogaja že, ko čakam v čakalnici, da me pokličejo. Ko pridem v sprejemno me postane res zelo strah, česa, nevem… Najprej sledi merjenje pritiska in pulza, tukaj moje srce popolnoma ponori, saj imam včasih pulz tudi 120/min, zadnjič je bil celo 150/min. Tehnik je vedno znova začuden nad pulzom, kar me spravlja že pošteno ob živce, saj točno vedo, kakšno je stanje pri meni… in mu moram potem jaz razlagat, da tako pač je, da še včeraj zvečer, ko sem si ga merila je bil npr 70/min. No pri zdravniku je zgodba drugačana, ve za moj pulz pa na to ne daje posebnega povdarka, saj sva pršila že do te točke, da mi je meril pulz medzem, ko sva se pogovarjala in je seveda med pogovorom pulz padal… Torej, zanima me, kako naj se rešim tega strahu, ki je v meni, ko pridem na pregled… Res mi je nerodno vedno, kadar mi morajo meriti pulz, ker že točno vem,da bo previsok… Dobesedno me je sram, ker se počutim kot en strahopetec, pa vendar vem, da na to sama ne morem oz ne znam vpljivati… telo se po odhodu domov sprosti in tudi pulz se takrat umiri.

Je možno situacijo pozdraviti in kako? Pri psihiatru nisem nikoli bila, niti imam namena, sem pa v tem mesecu prvič naročena na psihoterapijo…

Pozdravljeni,

vzrok za vaš strah vam ni znan, hkrati pa tudi odprava takšne reakcije ni tako enostavna. Neki vzroki za to obstajajo in sprašujem se ali čutite pri sebi v drugih situacijah kdaj podoben odziv?

Ali boste raziskovali to stanje dalje s psihoterapijo je odvisno od vas. Morda pa boste skozi psihoterapijo bolje spoznali sebe in še kakšne druge aspekte. Psihoterapija omogoča večje samozavedanje.

S prijaznimi pozdravi,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Spoštovani,

vzrok takih stanj mi je še kako dobro poznan >>> prvi panični napad 3 leta nazaj, od takrat imam težave z merjenjem pulza pri zdravnikih.
Tudi pri nekaterih drugih situacijah občutim podobno, te so največkrat: ko me daje tesnoba, ko se kaj hudega zgodi.. Ravno zaradi vsega tega sem se odločila, da bom začela hoditi na terapijo.

Zanima me samo, ali je možno odpraviti te težave do take mere, da bom oseba kakršna sem bila pred prvim pravim paničnim napadom?

LP,

Pozdravljeni,

razumem, torej se podobno počutite tudi ob nekaterih drugih situacijah. Tudi panični napadi so lahko znak, da obstajajo nekateri nerazrešeni konflikti ali travme. Ravno zato je psihoterapija dober način za takšno raziskovanje in predelavo.

Da je prišlo do paničnega napada se je moralo nekaj dogajati v vas že prej, ampak tega niste zaznali. Simptomi so lahko tudi naši prijatelji, ki nam nakazujejo, da nekaj ne počnemo prav ali pa spregledamo.

Takšne težave je možno odpraviti, ampak zagotovil ni.

Srečno in lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close