Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija sindrom bele halje

sindrom bele halje

Spoštovani,
Danes mi je zdravnica namerila pritisk 200/80,čez dve minuti pa 160/90.Bila je presenečena in je rekla, da imam verjetno sindrom bele halje. Doma si že štirinajst dni TRIKRAT NA DAN merim pritisk in je normalen (višji največ do 138 in nižji največ do 85).Težave z visokim pritiskom v ordinaciji so se mi začele pred par leti, ko sem imela med nosečnostjo preeklampsijo. Od takrat naprej imam težave, že ko samo pogledam aparat za merjenje pritiska.
10. novembra sem naročena pri kardiologu in že sedaj me je strah, ker vem, da mi bo srce razbijalo, ko mi bo meril pritisk.
Kako naj se tega ubranim? Še v čakalnici sem bila v redu, ko sem pa stopila do zdravnice …. skratka, ne morem si pomagati. Čudi me tudi začudenje zdravnice, saj bi morala biti takih primerov že navajena, ali ne?!
Hvala za odgovor.
Tjaša

Pri nekaterih ljudeh je sindrom bele halje, motnja, ki se je težko znebijo. Merodajne so vrednosti, ki si jih “bolnik” izmeri sam doma. V primerih sindroma bele halje, za objektivno oceno stanja, opravimo 24 – urno meritev krvnega tlaka. Ste jo že opravili? Kaj je pokazala?

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Nisem bila na 24-urnem merjenju. Zdravnica mi je rekla,naj si trikrat na dan merim pritisk in naj si ga zapisujem. Pritisk doma je vedno v redu.
Kaj pomeni 24-urno merjenje? Ali si 24 ur priklopljen na aparat za merjenje pritiska??? Kolikokrat ti ga izmeri v 24-urah? Verjetno bi bila potem 24 ur pod “stresom”.

Bodite brez skrbi. Pri preiskavi nosi bolnik aparat, ki se sam vključi na 15 ali 30 minut in izmeri krvni tlak. Aparat je vključen tudi ponoči in ta merjenja v glavnem bolnika ne zbudijo. Zelo verjetno se bo pokazalo, da imate krvni tlak normalen, ko vas merjenja ne vznemirjajo. Vsekakor bo prav, če bo vaš izbrani zdravnik upošteval vrednosti tlaka, ki si jih izmerite sami doma, ko ste najbolj mirni

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

bom kar v to temo napisala, da ne bom odpirala nove z enakim naslovom.

Zadeva je takšna… tašča (60) čaka na operacijo kolkov in so jo praktično iz operacijske mize (tik pred posegom) poslali domov, saj se ji je močno povišal krvni tlak. Niso želeli tvegati in so jo poslali na preiskave h kardiologu. Opravila je pregled/preiskave (ne pri enem, ampak kar pri treh kardiologih) in v ambulanti ima vedno precej povišan krvni tlak, medtem ko je tlak merjen doma, vedno nekje v mejah normale. Tudi ostali izvidi so normalni.
Dobila je tablete za uravnavanje srčnega ritma (Concor) in še ene za uravnavanje tlaka, ampak ker to ni njen realen krvni tlak, se seveda po tabletah ne počuti dobro, tlak ji občasno celo preveč pade in se ji zamegli pred očmi.

Kakorkoli že, doma nam je že vsem jasno, da gre najverjetneje za podzavestni strah pred zdravniki, vse kaže na to, ampak zdravniki ji kar vztrajno pišejo tablete, noben pa ne pomisli na to možnost. Ker so kolki tako močno obrabljeni, da nujno potrebuje operacijo (uporablja bergle, saj se brez njih skorajda ne more več premakniti), je že popolnoma obupana, rada bi prišla na operacijsko mizo in opravila z zadevo, obenem pa se ne more znebiti tega nenadzorovano povišanega tlaka.

Opravila je tudi 24-urno merjenje tlaka, ki pa je spet pokazalo nerealen rezultat (povprečje okrog 230/110). Ker sem jo doma spremljala, sem opazila, da je bila neprestano obremenjena s tem merilcem, ni našla mesta v hiši, ves čas se je sekirala, da merilec ni na mestu, da leze dol, da prepogosto meri, cel dan je govorila praktično samo o tem in se sekirala, tudi ponoči se je budila ob vsakem merjenju.

Zanima me kaj lahko sploh še naredi? Tablete ji ne odgovarjajo, doma je tlak normalen, na pregledih pa tudi kljub jemanju tablet narašča nad 200. Obremenjena je sama s sabo in mi z njo, vsi smo živčni, saj se naši pogovori vrtijo samo še okrog njenega tlaka in čakanja na operacijo, stvari pa se ne premaknejo z mrtve točke. Operirali je ne bodo, dokler ne bo črno na belem, podpisano s strani kardiologa, da se poseg lahko izvede. Vrtimo se v krogu in to lahko traja še v nedogled, česar pa si nihče ne želi.

Hvala za odgovor,
A.

New Report

Close