sin ni opravil mature
Prosim za pomoč..
Sin je imel na koncu 4. letnika popravca, ki ga v prvem roku ni naredil, ampak šele avgusta. Danes je dobil podatke o maturi, kar ga je zlomilo, saj je padel iz dveh predmetov.( ne pa iz tistega, pri katerem je imel popravca)
Stojim mu ob strani, ker za tem neuspehom ne stoji lenoba in nedelavnost.
Sprašujem pa, kaj naj storim zaradi statusa, ki ga sedaj nima več in kam naj se obrnem zaradi zavarovanja…Triglav ali katera druga zavarovalnica.
S sinom sva se pogovorila o tem, kaj bo počel v tem letu in se je odločil, da gre delat, ter da se bo obenem pripravljal na spomladansko maturo.
Vesela sem, da vsaj pri iskanju zaposlitve za tačas ni nobenih problemov in to v njegovi stroki.
Naj še povem, da je sprejemni izpit za na akademijo opravil in si želi študirati. Škoda le, da ne obstaja kakšen pogojni vpis, ali kaj takega.
Hvala za vsak nasvet!
Če je padel 2 predmeta, je bolje, da se čimbolj uči in pripravi na maturo, ko bo pa 100% da zna, naj gre pa delat, da ga ne bo skrbelo. Delal bo še vse življenje, zamudi pa lahko redni študij, ki je možen le 1 X v življenju. Mladeniču želim vso srečo in pogumno !Vzajemna ima nekaj za mlade, drugače pa pojdi na zavod za zaposlovanje po informacije!
Takole:
Problem je, ker dijak formalno zaključi izobraževanje na gimnaziji s prejemom spričevala za 4. letnik (pa naj bo to po opravljenem zadnjem popravcu ali kaj tretjega). Dijak, ki jeseni ne uspe opraviti mature je “na suhem” do naslednje mature – se pravi eno leto.
Vendar…obstaja okrožnica iz leta 2003. V njej je interpretacija, po kateri dijak statusa ne izgubi ob predložitvi opravičil, zakaj mature ni opravil. To je lahko zdravniško opravičilo (ki danes ni nedosegljivo) ali potrdilo športne organizacije (dovolj “težke”), da je prizadeti, denimo, tekmoval za državno reprezentanco..
Skratka, so poti, in že zardai enakosti pred zakonom je prav, da jih poznate..
LP pa vso srečo
od Marka
Ponavadi jih rabijo za zavarovalniške agente ali za kakšno drugo prodajo izgelkov ali storitev po domovih. Kakšna posebna “stroka” za te ljudi ni potrebna, je pa dobro, če so razgledani in vsaj kolikor toliko izobraženi. Ker je kar veliko takih, ki so kaj študirali, pa študija niso dokončali, dobijo pri tovrstnih delih zaposlitev. Pred časom so se zaposlili na bankah, še zdaj je veliko gimnazijskih maturantov zaposlenih za bančnimi okenci. Ponavadi so dovolj bistri, da se teh stvari hitro naučijo, plača pa se jih manj kot bi plačali kakšnega z visokošolsko izobrazbo.
Ne gre pa za nobeno “stroko”, ki naj bi jo gimnazijski maturantje obvladali. Z opravljeno maturo imajo srednjo splošno izobrazbo in ne strokovne.
Draga mama.
Tudi moj je ni opravil, padel je na matematiki. Popravni ima sedaj februarja. Kaj ukreniti? Mi smo našemu plačali status( v bistvu samo vpisnino, ker imajo tako zaključen četri letnik, poleg tega pa zelo težko dobiš nazaj redni staus na isti šoli, ne da bi plačal), da lahko dela preko študenta, dobil je posel za eno leto, zavarovan je kot družinski član(isto kot prej )
Na izobraževaju odraslih vpišete otroka nazaj v četrti letnik, plačate vpisnino, dobite potrdila , das se izobražuje kot odrasel občan (po sistemu izobraževanje odraslih),na zavodu za zaposlovanje greste po potrdilo, da ni sin iskalec zaposlitve, to odnesete na študenta in delate, če imate posel. Izgubite pa otroški dodatek, ker mu ne pripada po tem sistemu. Od 1.septembra namreč zakon o izobraževanju odraslih dovoli delati preko študenta, poleg tega pa so zavarovani kot družinski člani.Premislite ali je bolj pametno delati preko študenta ali na delavsko knjižico , v razmerje, kajti v knjižico napišejo izobrazbo, ta pa je samo osnovnošolska, dokler ni mature…
Sem pa zagovornik tega, da je to leto treba maksimalno izkoristiti, v smeri učenja in še česa pozitivnega…
Vso srečo, ni še vsega konec za naše fante.
Spoštovana,
v zgornjem postu sem vam napisal, kako se da na isti šoli status “potegniti”. Avtorica tiste famozne okrožnice je mag. Irena Bahovec in morda se splača poizkusiti na šoli (ravatelj, svetovalna delavka).
Saj ne, da se strinjam z njeno interpretacijo zakonov. Želel bi si le, da mladi ne bi bili diskreditirani za povsem legalno možnost.
lp
Marko, zelo mi je všeč, da se zavzemaš za mlade in vzpodbujaš neiznajdljive starše, ki se ne znajo ali nočejo obrniti niti na šolo, niti kam drugam, da zamudijo eno in edino priložnost rednega izobraževanja in statusa 🙂 Moj je bil, milo rečeno, kot teliček bodočega bika v areni in sem uporabila ves svoj um, diplomacijo, prelezla vse urade in imela prebavne motnje, ko sem se bližala srednji šoli in jo je le naredil.Če se nebi tako potrudila ( sploh se nisem nič posvečala svojemu življenju, le urejenemu videzu), danes nebi mahal z diplomo. Mislim, da je ponosen nase in vesel, meni pa tudi ne more očitati, da ga nisem spravila na pravo pot. To je tudi popotnica zanj, kot nekoč potencialnega očeta…Žalujem le za svojo izgubljeno kariero, a bi še enkrat dala prednost otrokom…sicer pa nisem tako stara in vse lahko še nadoknadim:)
“Stojim mu ob strani, ker za tem neuspehom ne stoji lenoba in nedelavnost”
res?? ne verjamem. če krivdo za neopravljeno maturo vališ na popravni izpit, nisi s tem nič na boljšem, kajti za drugi rok popravca pa je kriva lenoba in izključno samo lenoba. da se v dveh mesecih ne bi mogel naučiti snovi, ki se jo z malce zagretosti da naštudirati tudi v enem tednu?
pa govorim iz lastnih izkušenj, ker smo s sošolci okusili kar precej popravcev.
Spoštovani,
malo strpnosti in empatije celo v teh zmešanih časih ne škodi. Ne vemo namreč, kaj je povzročilo neuspeh na maturi (ne na popravcu!). In morda je najbolj prav, da ne vemo.
Marsikateri “vzrok” sem videl na lastne oči. Šele potem sem razumel… In šele potem sem si dostikrat zaželel, da ne bi nikdar izvedel.
lp
Marko
Ne morem verjeti, da je za toliko težav v šolstvu kriva prav ta gospa mag. Bahovec… Ne vem sicer, če je ta gospa že kdaj učila in na kateri stopnji izobraževanja. In potem se dogajajo stvari, ki jih piše neka mama, da nekega 13-letnega nasilnežna ne morejo ukrotiti, ker da nimajo vzvodov…
In bojda od takrat naprej, ko sta njeni hčeri obiskovali šolo. Vsako leto smo dobili kak predpis, ki je koristil bojda prav njima. Seveda nimam dokazov, se pa neformalno v krogih šolnikov to še kako pogosto sliši.