Najdi forum

sin in mama skupaj gola v kopalnici???

Majhen dodatek: Ali pa jaz ugotovim kaj zanimivega o sebi…

Pozdravljeni!

Tema ni bila odobrena s strani moderatorjev, zato tudi ni bilo takojšnega odgovora. Na forumu se je razvila precej nestrpna debata, v katero se je očitno vsem moderatorjem zdelo neprimerno vmešavati. Težko je namreč odgovarjati na osnovno vprašanje in vrsto kasnejših odzivov nanj. Če se vrnem k osnovnemu vprašanju od polone11, bi izpostavil najprej to, da ni ključno, kaj si drugi mislimo o tem in da tako kot pri vsem, tudi glede golote ni enotnega pravila. Zato imate vsi, ki ste se oglasili lahko prav ali pa tudi ne. Seveda pa pri tem ne morem mimo tega, da je kar nekaj odzivov precej nestrpnih, netolerantnih, nekateri že kar malo nesramni. Prav bi bilo, da se avtorji teh odzivov o tem malo zamislijo.

Ključno je torej, kako v konkretnem primeru to goloto doživljata mati in sin. Če sinu to res ni to nič takega, če je bil že od malega na to navajen in je bila golota ves čas sprejemana kot nekaj sproščenega in samoumevnega, potem s tem načeloma ne more biti nič narobe. Seveda pod pogojem, da je povsem enako tudi z mamo. Če se na njeni strani zaradi sinove ali svoje golote pojavi kakršno koli vznemirjenje, drugačen pogled, odnos, čustvo, ki ni primerno za relacijo mati-sin, potem zadeva takoj postane problematična. Da vse ne bi bilo tako enostavno, je treba upoštevati, da otroci pogosto marsikaj sprejmemo “kot nič takega”, zato ker so nas tako naučili starši ali ker jim želimo ustreči. Ali vašemu partnerju to res ni “nič takega” ali pa samo verjame in se prepričuje, da je tako, ne vemo. To lahko ve samo on. Jasen odgovor na to so občutki v telesu oziroma čutenja, ki jih je imel v trenutku, ko je mati stopila v kopalnico. Če je takrat začutil sram ali gnus ali jezo ali strah, potem imajo v njegovi družini kljub njegovemu drugačnemu prepričanju “težave z goloto” in spoštovanjem medsebojnih meja. Če ni začutil nič od tega, potem je načeloma vse v redu. Seveda dokler ne vmešamo še polone11. Njen partner bi moral spoštovati tudi njene občutke glede golote, kar sicer ne pomeni, da bi se moral z njo tudi strinjati ali celo spreminjati svoje poglede. Dovolj je samo, da razume in spoštuje njeno nelagodje. Logični naslednji korak bi bil, da poprosi svojo mamo, da ne vstopa več v kopalnico, ko je tam kdo drug, ker to moti Polono. Upam tvegati in napisati, da bo materin odziv na to prošnjo pokazal, kakšen je v resnici odnos mati-sin.

Lep pozdrav

Izidor Gašperlin, zakonski in družinski terapevt http://terapevt.izidorgasperlin.com [email protected]

No, jaz ti lahko iz prve roke povem (nekoč sem se namreč ukvarjala tudi z manekenstvom), da ni poanta v maščobnih blazinicah, ampak v meji. Torej tisti črti, do katere še posameznik gre.

Jaz se nikoli nisem sončila zgoraj brez, da bi hodila na nudistično plažo, še manj. Na revijah ali fotošutingih sem bila vedno oblečena (zakritvo vsaj tisto o čemer zdaj govorimo). Po mojem mnenju so lahko ženske lepe, ne da bi se razgalile.

Zdaj imam kar nekaj maščobnih blazinic preveč (sicer ne po mnenju mojega moškega 🙂 ), ampak čustva glede razkazovanja se mi niso spremenila…

Torej, meni se zdijo naši intimni deli, organi, ki so reproduktivne narave in iz tega sledi, da ni potrebe, da jih gleda kdo meni (s katerim pač ne mislim imet družine) in zato ne vidim nobenega pomena, da bi jih gledala jaz komu, s katerim ne mislim imet družine (seveda pod to točno spada odnos ne sam akt delanja družine 🙂 ).

Sina se rodila, pomeni mi največ na svetu in pred njim ne skrivam matere, ampak skrivam samo del ženske, ki ga njemu ni treba videt/poznat.

Sploh ne gre za povezovanje z negativnim ampak za povezovanje z INTIMNIM. Torej z nečim, ki ni javne narave, ampak je tu za odpiranje čustvenih in fizičnih ventilov, osebi in z osebo, ki jo ljubimo, kot sebi enakega in ne kot očeta, sina, brata.

Pa naj še malo primerjam. Torej, vsi vemo, da obstaja na svetu več načinov “ljubiti” in “biti ljubljen”. ljubezen do sina ni enaka ljubezni do partnerja. Ljubezen so staršev ni enaka ljubezni do otrok. Ljubezen do domače živali ni enaka kot ljubezen do … Moja poanta je, da če razlikujemo takšno število ljubezni (pa pustimo zdaj duhovanost in izvir ljubezni), potem menda ja vemo, kaj in kdaj spada neko dejanje, dajanje in jemanj h kateri ljubezni… Torej: obožujem svojega sina. Nič manj kot obožzjem. Hkrati ljubim tudi svojega moškega. Katera ljubezen je pristnejša? Močnejša? Dojila sem sina, bom tudi moža? Gola sem z možem, bom tudi s sinom?

Zame, v mojem srcu obstaja več ljubezni in v skladu s temi, mi srce narekuje tudi primerno obnašanje. In, če sva z mojim sama doma, nimam težav z goloto. Če je tu sin, tašča, tast, sosed, soseda…potem je moja obleka tako trdno go, kot da bi bila nalepljena.

Aha! Razumem.

neva … ti se s svojim sinom torej nikoli ne kopaš v banji in zganjaš norčije? ali se nikoli ne tuširaš z njim? ali pa to počneš v kopalkah?

mene sicer domača golota ne moti. si ne predstavljam, da bi bila s svojo hčero v banji v kopalkah ali pa da se zaradi svoje golote ne bi z njo kopala. pa tamala zelo dobro opazuje (stara je toliko, kot tvoj sin) in tudi skomentira včasih. vendar iz tega ne delam tabuja. konec koncev me je tudi že vprašala, zakaj ima mama od ‘sošolca’ večja prsa od mojih. ali pa je pri babici skomentirala (pač ni potrkala na vrata kopalnice, ko je bila moja mama pod tušem) kako je njena ‘frizura’ drugačna od moje. ampak ok, je še majhna in ni obremenjena z normami obnašanja.

še to… jaz ne hodim na nudistične plaže, ker ne maram buljenja. tudi v savni sem ponavadi zavita v rjuho iz istega razloga. mi pač ni prijetno, da kar nekdo strmi vame.

kar se tiče različnih ljubezni, te pa razumem in razmišljam enako, kot ti. tudi, kar se tiče dotikov. le golota sama po sebi mi nima direktne povezave s spolnostjo.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti, če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Z goloto ni popolnoma nič narobe — narobe je z družbo in z vzgojo in z vso nevrotičnostjo, ki jo starši v obliki vzgojnih moralnih in etičnih vzorcev vcepljate v svoje hčere in sinove.
Osnovni namen obleke je, da človekovo telo zaščiti pred neželenimi vplivi okolja (mraz, sončne opekline, pri delu…), z razvojem “civilizacije” pa se je vse izrodilo.
V muslimanskem svetu je “normalno in naravno”, da ženska ima zakrit obraz, pri nas pa je “naravno” da skrivamo spolne organe.
Ker smo kot družba vzgojeni v nevrotične psihopate, pa povezujemo goloto s spolnostjo, toda v naši skrbi za “moralo” nam niti to ni dovolj.
Golota med sorodniki je najmanj incest, morda pa tudi prikrita pedofilija.
Nudisti, ki so goli med namakanjem v vodi, so v naših bolnih umih najmanj spolni isprijenci. V nudističnih kampih se 24 ur na dan dogajajo orgije, swingerstvo pa raste na vsakem drevesu ki dela senco.

Skratka golota je za “normalne” nesprejemljiva, saj smo se rodili v kopalkah….na enem forumu sem prebral “raje se ubijem, kot bi se slekla”.

OMG. Mami, ki je to pisala in njenemu sinku ne morem reči nič drugega kot to: Vidva nista normalna in skrajni čas je, da gresta oba k psihiatru, da ta preveri, ali je z vajinim psihičnim zdravjem sploh vse v redu. Vsekakor ni normalno, da mamica občasno zaspi v isti postelji kot njej sinko tridesetletnik. Oba sta potrebna resne psihiatrične obravnave, še posebej pa mama, ki je sina priklenila nase, da je pri svojih tridesetih letih na nivoju petletnega malčka. Groza.

Potem tudi ni zdravo, če družine hodijo na nudistične plaže in kampe ?
Ali pa po tvojem takšni ljudje niso najbolj zdravi ?

Mene bi sicer motilo, če bi se to zgodilo. Obstajajo pa družine, ki jim je to nekaj samoumevnega. Če imata mama in sin normalen odnos, potem zaradi tega dogodka ni vredno delati panike.

No, evo. V moji družini smo se vsi sprehajali nagi na relaciji kopalnica-spalnica (oblačili smo se v spalnici, ne v kopalnici). Ker je bilo bivališče tako zasnovano, da tudi morebitni gosti niso prišli do spalnic in te kopalnice, ni bilo nikoli nobenega problema. Pa “prenočitve” fantov in punc pri nas niso bile dovoljene, tako da tujcev v nočnem delu ni bilo. In ja, moji starši so obiskovali naturistično plažo ko so bili mlajši.

V času pubertete smo se otroci malo bolj skrivali, potem ko je šlo obdobje mimo, pa smo tudi mi racali nagi 🙂

S partnerjem imam v svojem gospodinjstvu zaenkrat isto situacijo, le še malo bolj liberalno. Kako bo z otroci, bomo videli. Zaenkrat pa se ne nagibam k temu, da bi spreminjala svoje navade. Golota ni nič strašnega, je nekaj naravnega in če nimaš ves čas nekih gostov po hiši, ne vem, zakaj ne bi bil maksimalno komot.

zadeva je sicer iz leta 2009 do sedaj sta se tadva najbrž že zmenila kako in kaj. Če pa kaj tukaj ni v redu je to, da 29 letni sin vozi svojo 29 letno punco k svoji mami domov in sedaj naj bi ona v svojem stanovanju po prstih hodila, da ne bo ubogo revše zmedeno. Ta mlada dva bosta morala najti svojo kopalnico.

Bolj se ne bi mogla strinjati. Zame je vsiljivka punca in ne mati. Tudi pri nas doma smo odrasli družinski člani bili vedno nagi med sabo. Otroci morajo spoštovati zasebnost doma staršev. In pri 29-letih mi je prav smešno poslušati izraz punca/fant. Pa saj bi že morala imeti svojo družino.

odraščala sem v nudističnem duhu, smo bili navajeni, da nagi skačemo okrog, iščemo gate, si likamo, itd. .še vedno to počnem, moža pa to malo moti,še posebej, če hodim mimo okna. če pridejo starši na obisk mi pa niti pod točko razno ne pade na pamet, da bi skakala naga okrog pred očetom- bi mi bilo čudno, mojemu možu pa bi se zdelo malo sik. ampak, ko se tuširam, pa komot spustim mamo v kopalnico, če si mora umit roke, ko je na obisku, pa še malo počvekava vmes…vendar če bi šel mož nag v kopalnico, pa mama z njim, priznam, da bi se mi zdelo čudno.

Mislim, da starši kar nekak nimamo s tem problemom, da bi svojega otroka videli golega, še posebej, ker prej kot slej v času pubertete itak otrok sam postavi svoje meje, zaradi katerih smo vsi bolj zadržani. No, me punce letimo po bajti tudi nage, smo skupaj v kopalnici, celo še zmeraj kdaj pa kdaj katera pride k meni v kad na klepet, čeprav to ni bila praksa, ki bi jo uvajala. Ati je izvzet od golote, čeprav ena hčera zna kot iz tiste reklame koža je za koto letet tudi mimo njega do svoje sobe. Nudisti in niti topless nismo, obe dekleti pa sta že odrasli.
Mislim, da narobe ni, če ni napačnih vzgibov, ampak ker vendarle prihajaš v družino kot nov član in te očitno moti, poskusi dodatknit to temo s fantom. Če mu bo tvoj pomislek čuden, pa jih poskusi šokirat, da prideš zraven še ti naga, če je to pri njih normalno. Najprej mama v kopalnici, če ne pomaga, pa še mimo fotra v dnevni sobi:-)- Pa reči, da naj jih ne moti, ker se ti ni težko prilagoditi v njihove navade.To bo pa sigurno delovalo:-)

Bolj se ne bi mogla strinjati. Zame je vsiljivka punca in ne mati. Tudi pri nas doma smo odrasli družinski člani bili vedno nagi med sabo. Otroci morajo spoštovati zasebnost doma staršev. In pri 29-letih mi je prav smešno poslušati izraz punca/fant. Pa saj bi že morala imeti svojo družino.[/quote]Gre tudi za spoštovanje otroka kot osebe ne samo za spoštovanje nekoga, ki ima lastnino in se posledično lahko vtika v kogarkoli , ki živi v njegovi lastnini. Po tej logiki bi lahko v skrajnosti, tudi nekdo, ki je lastnik stanovanja vstopil v sobo “otroka” med spolnim odnosom, ki bi ga ta imel s svojo partnerico….
Nespoštovanje otroka kot osebe, želja po nadzoru, dokazovanje moči nad nekom, ne pa resnična potreba, da si ravno tisti čas v kopalnici pa imeli še tako liberalen odnos do golote.

Bolj se ne bi mogla strinjati. Zame je vsiljivka punca in ne mati. Tudi pri nas doma smo odrasli družinski člani bili vedno nagi med sabo. Otroci morajo spoštovati zasebnost doma staršev. In pri 29-letih mi je prav smešno poslušati izraz punca/fant. Pa saj bi že morala imeti svojo družino.[/quote]Gre tudi za spoštovanje otroka kot osebe ne samo za spoštovanje nekoga, ki ima lastnino in se posledično lahko vtika v kogarkoli , ki živi v njegovi lastnini. Po tej logiki bi lahko v skrajnosti, tudi nekdo, ki je lastnik stanovanja vstopil v sobo “otroka” med spolnim odnosom, ki bi ga ta imel s svojo partnerico….
Nespoštovanje otroka kot osebe, želja po nadzoru, dokazovanje moči nad nekom, ne pa resnična potreba, da si ravno tisti čas v kopalnici pa imeli še tako liberalen odnos do golote.[/quote]

to bi držalo, če bi sina motilo. Ampak motilo je njegovo punco, ki se nekam vseli, potem pa pričakuje, da bodo domači spreminjali svoje navade?

Gre tudi za spoštovanje otroka kot osebe ne samo za spoštovanje nekoga, ki ima lastnino in se posledično lahko vtika v kogarkoli , ki živi v njegovi lastnini. Po tej logiki bi lahko v skrajnosti, tudi nekdo, ki je lastnik stanovanja vstopil v sobo “otroka” med spolnim odnosom, ki bi ga ta imel s svojo partnerico….
Nespoštovanje otroka kot osebe, želja po nadzoru, dokazovanje moči nad nekom, ne pa resnična potreba, da si ravno tisti čas v kopalnici pa imeli še tako liberalen odnos do golote.[/quote]

to bi držalo, če bi sina motilo. Ampak motilo je njegovo punco, ki se nekam vseli, potem pa pričakuje, da bodo domači spreminjali svoje navade?[/quote]Saj v tem je štos, da sina ne moti kako mama nad njim izvaja “agresijo”, punca je pa opazila nekaj za kar je on slep -nespoštovanje njega kot samostojne osebe.

večji problem je to, da pri teh letih še vedno živita pri mami!

Polona, če slučajno še bereš, zakaj se oba ne preselita na svoje?

Pri nekaterih nudistih je značilno, da se tudi doma sprehajajo goli in s tem nimajo težav.

V tem primeru bi bilo morda le toliko obzirno, da glede na to, da je nekdo na obisku, pri tem uporabijo neko mero diskretnosti, ker verjetno niso vsi tako odprti, da bi te stvari sprejeli kot sami, samoumevno in free.

New Report

Close