Simptomi ščitnice?
Pozdravljeni!
Na vaš forum sem se obrnila po priporočilu družinske prijateljice. Približno dve leti že opazujem svoje zdravstveno stanje, zaradi česar sem že nekajkrat obiskala zdravnico, ki se mi ob omenjanju simptomov smeji in pravi, da meni ne more biti nič, ker sem premlada. Pozimi 2014 sem imela obvezen sistematski pregled, kjer mi je splošna zdravnica povedala, da imam povečano ščitnico po otipu in naj dam pregledati kri pri svoji zdravnici. Ta me seveda ni jemala resno. Omenjeni simptomi pa so: višanje teže (ne glede na zmanjšan vnos hrane in več zdrave hrane), hude in močne bolečine v glavi (take, da po počitku brez tablet ne popustijo)- glavoboli se pojavi ob večjih naporih telesa cca. 10 min napora. Ves čas sem zaspana oziroma utrujena, ne glede na to ali spim 8 ur ali več ali manj. Opazujem tudi, da imam čedalje šibkejše menstruacije ali pa je kakšen mesec sploh nimam (jemljem kontracepcijske tabletke). Poleg tega imam težave s suho kožo in krhkimi nohti. Domači mi pravijo, da sem zadnje čase zelo razdražljiva in brez volje.
Pred enim mesecem pa so se pojavile še nove težave in sicer nepojasnjen vzrok koprivnice po celem telesu. Urtikarije so kot neki komarji piki, ki se potem v dveh minutah razrastejo v širše izšuščaje cca. 5cm v premeru. Zdravnica na infekcijskem oddelku je ugotavljala, da se je to pojavilo zaradi morebitne infekcije. Po dvotedenskem jemanju Medrola in Letizena se je stanje umirilo. V četrtek sem se odpravila na morje in naslednji dan (v petek) se je koprivnica iz neznanega razloga ponovno pojavila. Ker sem se drugače počutila v redu, predvidevam, da to ni bila infekcija. Spoznala sem gospo, ki je omenila, da je imela ona iste težave in da se ji je to pojavljalo zaradi ščitnice.
Ker moja zdravnica na vse to ne gleda resno, se obračam na vas, če je imel kdorkoli in kadarkoli podobne težave oz. simptome in če je to lahko na kakršenkoli način povezano s ščitnico.
Lp,
Tina
Tudi če ima kdo podobne simptome vam to se vedno ne pove nič gotovega.
Stanje je najlažje preveriti tako, da samoplačnisko pregledate kri na T3, T4 in TSH ter po možnosti še protitelesa (če vam vaša zdravnica tega noče -itak bi vam pregledala samo TSH kar je premalo).
Izvidi bodo kar s precejšnjo gotovostjo povedali kakšno je stanje vaše ščitnice.
Pozdravljeni.
Prosila bi, če mi lahko poveste ali so moji simptomi znaki hude bolezni npr. raka. Vnaprej vam najprej povem, da so mi odkrili 11 cist na ščitnici in hudo pomanjkanje D-vitamina, vsi hormoni pa so normalni.
Moji simptomi so:
– izguba teže
– povečana bezgavka na vratu
– občasna bolečina v ušesu
– hripavost
– nenehno “čiščenje” grla(vedno imam namreč občutek tujka v grlu)
– problemi pri požiranju
– utrujenost in šibkost
Vsi ti znaki so lahko znak nerakastega obolenja scitnice. Ciste so nerakaste tvorbe, lahko pa se zgodi da se scasoma katera spremeni, a redko. Govirim laicno (nisem zdravnik).
Ko zraste rakasati gomolj ni nobenih znakov in slabega pocutja. Meni je scitnica funkcionirala popolnoma normalno in prav nic mi ni “falilo”, gomolj sem otipala slucajno.
Tudi se na UZ vidi kaksne so ciste in ce so sumljive,jih punktirajo da ugotovijo njihovo naravo. Cetudi so hormoni normalni ni nujmo da scitnica deluje normalno in od tod slabo pocutje.
Kaj pravijo zdravniki ? Kako komentirajo oteklo bezgavko? Lahko da obstaja vnetje.. Vsekakor mora tocno diagnozo postaviti zdravnik, kateri mora vedeti za vse simptome.
Forum je zaprt za komentiranje.