Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Simptomi prostate in kamni ?

Simptomi prostate in kamni ?

Naj vam popišem svoj primer. Pri svojih 42 letih sem pred mesecem skoraj nenadoma opazil veliko spremembo pri urinu..mokrenje na 3ure, včasih tudi na 1 uro, šibak curek, občutek neizpraznejnega mehurja, na vprašalniku glede prostate sem izpolnil 16 točk.
Zaradi selitve nisem šel takoj k zdravniku, znaki se niti niso poslabševali ampak so bili nekako konstantni. Splošni zdravnik me je poslal na ultrazvok abdomna, preiskave krvi, urina in PSA. Menda je bilo v urinu najdene nekaj krvi in je omenil kak kamencek, PSA je bila v redu, prav tako ultrazvok in me naročil naprej k urologu čez nekaj dni. Medtem sem postopma začutil blago “špikanje” v predelu hrbta in ledvic, ki je nekekga večera preraslo v kar hudo bolečino cca pol ure. Od tistega večera naprej simptomov z mokrenjem skoraj ni več , nobenega špikanje več v ledvicah. Seveda pridem kmalu na pregled k urologu, verjento tudi k nefrologu.
So bili to morda ledvični kamni ? Vam je znana iz prakse taka povezava ? Priznam da pijem kar premalo tekočin.

Hvala

Spoštovani!

Da bi 100% dokazali, da je šlo za “kamenček”, bi ga morali zaznati med uriniranjem – ko ga polulate – najbrž se je to že zgodilo, lahko pa, da se še bo – torej pozoren med lulanjem – včasih smo rekli, da lulajte čez sito ali gazo (ženske najlonke). Cilj tega bi bil, da se kamenček (če je velik do 5 mm, je verjetnost, da ga polulate sami, 95%; če je med 5 in 10 mm, pa 50%) ujame – dokaže in morda pošlje na analizo, da bi se ugotovilo, iz česa je.
Po vašem opisu sodeč bi sicer pričakoval obraten vrstni red – se pravi najprej bi kamenček moral povzročati težave v ledvenem predelu, bolečine – med potovanjem kamenčka iz ledvice v mehur. Večje težave med uriniranjem pa bi pričakovali v drugi fazi, ko se kamenček lahko zatika v sečnici, se pravi potuje iz mehurja ven. Vendar v tej drugi fazi v večini primerov težav ni, prav tako je običajno, da kamenček v spodnjem delu sečevoda povzroča občutek, kot bi bolel testis, bolečina “seva” navzdol…

Nič ne pišete, kaj je pokazal ultrazvok.

Skratka, vaš opis res kaže na možnost, da je kriv kamenček v sečilih, pomislite oz. bodite pozorni pri uriniranju, če ste ga izločili (polulali kakšne drobce).

Pravite, da pijete premalo tekočin. To se da izmeriti. Pravzaprav, kar se kamnov v sečilih tiče, ni važno, koliko popijete, važno je, koliko polulate. Primerna količina za odraslega je 1.5 litra urina dnevno (=v 24 urah). Če gre za bolnika z dokazanimi kamni v sečilih in poskušamo zmanjšati tveganje za rast kamnov, je potrebno to količino dvigniti nad 2 litra. V tem primeru je res potrebno, da se zavestno spomnimo npr. vsako uro in popijemo kozarec tekočine. Natančno katero tekočino, je odvisno od vrste kamna, v splošnem pa so razen vode lahko koristne tekočine, ki vsebujejo citrate, citronsko kislino (pomarančni in limonin sok, tudi oranžade), škodljive glede tvorbe sečnih kamnov pa tekočine, ki vsebujejo ortofosforno kislino (kole).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close