Najdi forum

simptomi poškodbe križnih vezi

Pozdravljeni,

kakšni so simptomi poškodbe križnih vezi (nategnjnih in pretrganih)?
Ali je pri teh poškodbah možno, da se ne zavedamo dejansko da so poškodovane, imamo pa manjše bolečine in kljub temu lahko nadaljujemo s športnimi aktivnostmi kot so npr. tek, košarka, smučanje, vaje z utežmi?
Ali je dejansko poškodba vezi nekaj takega kar nam v trenutku da vedeti in nam onemogoči do nadaljnjega navedene športne aktivnosti?

Hvala za odgovor in lp,
Aleš

Spoštovani!

Poškodbe, kjer se pretrgajo križne vezi, so ponavadi hujše poškodbe kolena – koleno oteče in je precej boleče. Ko se akutno stanje umiri – po nekaj mesecih – pa je dejansko možno, da koleno normalno funkcionira (nekateri pomanjkanje stabilnosti kompenzirajo z močnimi stegenjskimi mišicami).

Lep pozdrav,

Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni, najprej hvala za Vaš odgovor.

Imam pa dodatno vprašanje, ki je v povezavi s podanim odgovorom. Omenili ste, da lahko stegenjske mišice pri šibkih križnih vezeh lahko kompenzirajo stabilnost. ALi lahko pri tej kompenzaciji pri velikih fizičnih naporih (športu) pride do poškodbe steg. mišice kot posledica preobremenjenosti? Kakšne vrste poškodb mišice bi lahko nastale ob tem?

Hvala za odgovor in lp
Aleš

Spoštovani!

Pri intenzivnem obremenjevanju nestabilnega kolena se bolj kot poškodb stegenjske mišice bojimo dodatnih poškodb kolenskih struktur. Preveliko obremenjevanje takega kolena ni priporočljivo.

Lep pozdrav,

Uroš Dobnikar

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni pred 10 mesci sem imel rekonstrukcijo sprednje krizne vezi. Po devetih mesecih sem spet zacel trenirati kosarko in vse je bilo super bolecin v kolenu prakticno nisem vec cutil. Ko se je zacelo poletje sem zacel kosarko igrat s prijatelji na igriscu in sem teden dni prav tako igral brez tezav s kolenom nato pa sem po koncani igri zacutil manjso bolecino v zadnjem delu kolena in traja ze 4 dni. Tezave imam pri hoji po stopnicah navzdol skrbi me da sem si poskodoval zadnjo krizno vez vendar koleno ni zateceno. Zanima me ce je to normalno po operaciji ker me boli v predelu kjer je kirurg vzel material za novo vez ali ima ta bolecina kaj veze z obnavlanjem tega predela?

Lp in hvala za vaso strokovno pomoc!

Spoštovani,

priporočam, da obiščete operaterja. Potrebno je namreč ugotoviti, kaj povzroča bolečine. Do pregleda odsvetujem dejavnosti, ki vam bolečine sprožajo.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni

Pred dvema tednoma sem stopil z višine približno 60cm na tla,z levo nogo,na kateri je bila večina obremenitve teže telesa.Stopil sem z nekoliko zasukano nogo in ob sestopu se je zaslišal “netipičen zvok” iz kolena.Takoj pri naslednjem koraku mi je koleno klecnilo,bolečin pa ni bilo nobenih.Tudi naslednj dan ni bilo nobenih bolečin,nakar so se po dveh dneh pojavile in z vsakim dnem tudi stopnjevale.Po približno enem tednu so bile bolečine kar močne,vendar niso bile nevzdržne.Potem pa so bolečine nekako popustile,s tem da jih pri mirovanju oz. ležanju sploh ni bilo.Sedaj se pojavijo že po krajši hoji,še posebaj po stopnicah,kjer je večja obremenjenost kolena.Bolečina se čuti na notranji strani kolena,občutek pa je kot.da bi hotel raztegniti mišico,vendar je le-ta prekratka oz.ni dovolj elastična,zraven se večkrat pojavi občutek srbečice,podoben kot pri celjenju ran,vendar v notranjosti kolena,oteklin ni nobenih.Glede na to,da je bil pred kratkim operiran zaradi križnih vezi moj prijatelj,ki kljub poškodbi križnih vezi ni čutil nobenih bolečin in je tudi lahko normalno hodil,me zanima ali moji simptomi lahko kažejo na nategnjenost oz. natrganost,pretrganost križnih vezi?

S spoštovanjem,

Uroš Zakrajšek

Spoštovani,

lahko, vendar niso tipični. Glede na opis je mogoča predvsem poškodba notranje stranske vezi in/ali notranjega meniskusa. Za začetek priporočam pregled.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,
Že kak mesec mi je ob rahli rotaciji kolena v njem rahlo počilo, malo ob tem zabolelo potem pa je bilo ok. Danes pa mi je pri plezanju ob nalaganju na peto (tehnika kjer se plezalec pomika proti kolenu, koleno se premika naprej dokler plezalec praktično ne sedi na peti, možno tudi rahlo rotiranje) v kolenu dokaj glasno počilo, pok je pospremila zelo močna bolečina v kolenu, ki je dokaj hitro pojenjala, nekaj časa je bila še prisotna na zunanjem delu od kolena navzdol nato pa skoraj povsem izginila. Po nekaj urah se je bolečina sicer vrnila ampak nič hujšega, normalno lahko hodim, bolečina se veča le ob rotiranju kolena in še ta ni zelo močna. Zanima me ali menite da bi lahko šlo za poškodbo vezi in ali sploh moram obiskati zdravnika? Seveda v kolikor se bolečina ne bo povečala ali mi koleno hudo oteklo in zgubilo gibljivost.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Pozdravljeni,

vsekakor priporočam obisk zdravnika, nato pa zelo verjetno (odvisno od ugotovitev pri pregledu) tudi slikanje kolena z magnento resonanco. Glede na navedbe menim, da imate v kolenu zelo verjetno poškodovan meniskus (polmesečasto hrustančno ploščico).

Pozdravljeni,
Najlepša hvala za vaš odgovor. Čez noč so bolečine postale precej hude in komaj hodim zato bom danes zjutraj obiskala zdravnika. Zanima me samo še, ali se take poškodbe hladi ali greje? In ali se že ob normalni aktivnosti (hoja) lahko poškodba poslabša?

Hvala

Prosim. Priporočam hlajenje in izogibanje vsemu, kar vam povzroča bolečine, kolikor le gre.

Spoštovani!

Imam ”cudne” bolečine v levem kolenu. Pred dvema tednoma sem z BCS kosilnico po hribu kosil, in bil je naval adrenalina, napor in ob obremenitvi leve noge sem pri obracanju dobil obcutek kot da se je nekaj strgal v kolenu. Sem do konca pokosil in ko hocem it domov mi kosilnica uide kosa gre v zrak in belanca v tla jaz pa padem z koleni na beton.
Prejsni teden v ponedeljek sem bil pri zdravniku in v soboto na slikanju MR kolena. Izvidov se ni,…
Imam bolecine na obeh straneh kolena zategovanje in spikanje,..v notranjosti kolena pokanje ter zadaj kolena me peče. Koleno poka ob ležanju ter ko prestavim nogo mi skrta v kolenu. Ne morem normalno niti hodit, pomagam si z birglo, po stopnicah navzdol se gre nekako z levo nogo ampak imam obcutek kot da ni noga stabila oziroma kot da hoce neki skocit vn ampak se nazaj v sede in kolen zamika v levo – v notranjosti. Navzgor grem zelo tesko ter sploh nemorem iti z levo nogo normalno. Bolecine so stalno prisotne, kolen je bil zatecen 2-3 dni po nesreči.

Mi bi lahko mogoce svetovali, kaj po vasem mnenju gre tukaj, ter kako naprej?

Hvala, Amadeo

Spoštovani,

glede na opis je mogoče, da ste si strgal katero izmed kolenskih vezi, katerega izmed meniskusov (pri zasuku) in/ali poškodoval sklepni hrustanec (pri padcu).

Priporočam, da počakate na prejetje izvida in posnetkov slikanja z MR, nato pa, da pridete na pregled.

New Report

Close