Simptomi ms ali depresija?
Spoštovani,
saj vem, da mi nihče ne more potrditi ms, razen zdravnikov, ampak vseeno vas prosim za mnenje.
Že 2 meseca imam naslednje težave:
– tresenje mišic, predvsem na stegnih, čutim take čudne trzljaje, predvsem v mirovanju
– občasno imam na nogah očutek, da so mišice otrdele
– na desni nogi pod kolenom pekočo bolečino, ki traja nekaj trenutkov, potem me pa ponavadi srbi
– mravljince občasno po podplatih
– mravljince leve roke in sicer predvsem mezinca
– bolečina v desni nadlahti
– bitje srca čutim po celem telesu
– občasno imam mravljinčenje po levi strani lica
– pekoč jezik
– živčnost
– mogoče se bo smešno bralo, ampak je res: preveč slišim, včasih se mi že meša od tega
– pogosto uriniranje (tudi do 15x na dan) in odvajanje blata
Pred enim letom sem imela CT glave in je bil bp. CT sem imela zaradi glavobolov in tudi pri nevrologu sem bila, ki je rekel, da je vse ok.
Meni pa težave kar ne minejo, moj osebni zdravnik pravi, da je to stres (res sem v zelo stresnem obdobju, ampak to sem bila že večkrat, pa še nikoli nisem imela teh simptomov). Priporoča mi antidepresive, ampak se še nisem odločila za terapijo. Stara sem 30 let.
Prosim za vaša mnenja.
Hvala in lp.
Pozdravljena,
velikokrat se zgodi, da se takšni simptomi pojavijo , ko si pod stresom. Včasih se ljudje sploh ne zavedamo pod kašnim stresom je naše telo. Poskušaj s kašnimi tehnikami sproščanja, zdravo prehrano in dodatki vitaminov/mineralov. Pri trzanju pomaga magnezij in klacij. V kolikor pa simptomi ne bodo minili pa priporočam, da greš k nevrologu, ki te bo poslal na nadaljnje preiskave. Še prej pa ti priporočam orng pregled krvi. Lahko je tudi ščitnica, pomankanje kakšnega minerala, vitamina…
LP,
Nina
Tudi jaz ti svetujem najprej pregled ščitničnih hormonov.
CT ne pokaže MS. Potrebno je slikanje MR in LP (lumbalna punkcija).
Svetujem ti obisk psihoterapevta ali psihiatra, da bo tvoja zdravnica zadovoljna. Je pa tudi možno, da stalen stres vpliva na zdravje.
LP Lenča
Če se javljajo bolečine na različnih mestih, bi lahko šlo za fibromialgijo. Preberi knjigo dr Popovič Fibromialgija. Obstajajo točke na telesu, ki so boleče na pritisk.
Seveda je to mnenje laika. Greš tako k revmatologu in on bo postavil diagnozo.
LP Lenča
Na fibromialgijo sem že tudi sama pomislila. Ker sem imela prejšnji teden operacijo in sem proti bolečinam dobivala nsar (predvsem ketonal), so čudežno izginile tudi bolečine v rokah, nogah … Skratka, nič me ni bolelo. Torej res verjetno ne gre za ms. Zdaj, ko zdravil več ne jem, me pa spet vse boli, od blazinic na prstih do kolka. Nekako kar ne morem verjeti, da me pri mojih letih pesti več bolečin, kot mojo mami. Utrujena sem od tega, želim si, da bi se zjutraj zbudila in me ne bi nič bolelo.
Občudujem pa vse vas, ki ste ob svoji diagnozi ohranili toliko pozitivizma in energije. Kapo dol pred tabo Lenča.
Najhuje je to, ker ne vem, kaj mi je. Zgleda me čaka še kalvarija, preden bom zvedela odgovor.
Lp.
mož je star 50 let in že kar 30 let boleha za epilepsijo.pred 6 leti je zbolel še za multipla sklerozo.zanima me ali je epilepsija povzročila MS?napade ima bolj redke(2-3)na leto,vendar zelo močne,tako da kar po 3 dni okreva(zmedenost).stanje se mu hitro slabša.v letu in pol sta mu odpovedali obe roki(JE čisto brez moči).noge pa so že kar nekaj let nestabilne…
skratka zanima me ,če sta ti dve bolezni kako povezani?
hvala za odgovor in lep pozdrav.o22
Vse kar opisuješ je lahko posledica stresa ali anksioznost. Sama sem imela podobne težave, pa obisk pri nevrologu in pregled ščitnice ni nič pokazal. Tudi sama sem sklepala, da imam ms, ko je nevrolog to ovrgel pa sem mislila, da imam fibromialgijo. Pa nimam nič od naštetega. Gre za simptome anksioznosti (tesnobe) ali stresa. Tudi mene bolijo enkrat roke, enkrat noge, v prsnem košu, vrti se mi občasno, me peče koža na obrazu, imam glavobole. Ampak zdaj že vem – psiha, stres, živci…
Upam,da boš čimprej to spoznala in začela delati sebi v prid ter opustila strahove, da imaš ms ali še kaj hujšega. Sama namreč vem kaj pomeni strah in kaj ti ta prinese.