Najdi forum

šifre zdravil

Lep pozdrav!Na vašem forumu sem našla internetno stran,kjer lahko pogledaš seznam zdravil B05.Ampak še vedno mi ni jasno katera zdravila se morajo plačat in katera ne.Prosim če mi razložite šifre kaj pomenijo (navedla bom samo nekatere)C08D,J01D,N05A,N02b,B03AImam nadstandard B05 in rada bi vedela do katerih zdravil sem upravičena.Katere šifre so za zeleni recept in katere za beli recept?

Spoštovana!
Skušala Vam bom naenkrat odgovoriti na Vaša vprašanja, ki ste mi jih zastavili večkrat, so si pa vsebinsko podobna, če ne že ista.
Sprašujete me, kaj pomenijo šifre, navedene pri posameznih zdravilih, na primer BO5, itd…..
Te šifre pomenijo anatomsko terapevtično kemijsko klasifikacijo zdravil (ATC). To je sistem. ki razvršča zdravila po anatomskih, farmakološko-terapevtičnih in kemijskih kriterijih glede na njihovo glavno indikacijo. Šifra B, pomeni zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov.
Šifra B05 s podskupinami A, AA, BA,…..pa pomeni nadomestke krvi in perfuzijske raztopine, ki se izdajajo po režimu ZZ, H,….
Režim ZZ pomeni, da se zdravilo uporablja samo v javnih zdravstvenih zavodih ter pri pravnih in fizičnih osebah, ki opravljajo zdravstveno dejavnost.
Režim H pa pomeni, daje zdravilo zaradi svojih lastnosti, svoje relativne novosti ali zaradi varovanja javnega zdravja namenjeno izključno za zdravljenje, ki ga je mogoče spremljati samo v bolnišnici.
Torej te oznake pri zdravilih ne pomenijo razvrščanja z ozirom na povračilo stroškov.
Zdravila, ki imajo oznako P, so na pozitivni listi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki krije stroške v višini 75%, za zdravila z vmesne liste z oznako V pa krije obvezno zdravstveno zavarovanje v višini 25%.
Kako so zdravila razvrščena z ozirom na plačevanje stroškov zanje, Vam bodo najlažje odgovorili v lekarnim kjer povprašajte za vsako posamezno zdravilo, ki ga jemljete. Predvidevam namreč, da Vam strokovne publikacije (Register zdravil Republike Slovenije,….) niso na voljo.
Na zeleni recept predpiše zdravnik zdravilo, katerega stroške krije zavarovalnica v celoti ali pa delno. Zdravila, ki so predpisana na beli recept so samoplačniška.
Lep pozdrav!

Spoštovana gospa Irgolič

Vaš odgovor na vprašanje” bokulje “je zelo splošen .Tudi mene zanima lista in samo lista zdravil ,ki jih lahko dobim na beli recept in jih ne plačam , ker si plačujem isto BO5, za zdravila do vrednosti 2oo,oo€ . Zanima me seznam ali kje ga lahko najdem za leto 2012

Hvala
Simeona

Spoštovana gospa!
Seznam zdravil, ki so vam dostopna po posebnih pogojih zavarovanja, ki ste ga sklenili z zavarovalnico Adriatic Slovenica PZZ – B05 – 04 verjetno ne obstaja. Če natančno preberete besedilo pogodbe, ki ste jo podpisali, boste videli, da pogodba že v začetku navaja, da zavarovalnica krije stroške magistralnih zdravil (to so zdravila, ki vam jih v lekarni pripravijo sproti po zdravniškem receptu) in zdravil, ki imajo v skladu z zakonom o zdravilih dovoljenje za promet z zdravilom in niso pravica iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Torej vsa nerazvrščena zdravila in tista zdravila, za katera Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije predpisuje določene omejitve predpisovanja.
Seznam vseh zdravil, ki so na voljo v Sloveniji se imenuje Register zdravil Republike Slovenije (zadnja izdaja je bila v leto 2010). Izdajatelj je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke in Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije, pri katerem se lahko tudi nabavi.
Pri vsakem zdravilu je z debelim tiskom označena razvrstitev zdravila, ki je v pristojnosti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Oznake so: P (pozitivna lista, kjer stroške krije ZZZZS), V vmesna lista ( stroški se delijo med ZZZS in zavarovalnico Vzajemna). Z drugimi oznakami (P75, PC100, PC100*, V*,….) so označene omejitve predpisovanja.
Nerazvrščena zdravila so brez oznak. To je edini verodostojni seznam, ki je na voljo.
Svetujem vam pa, da povprašate zavarovalnico Adriatic Sloveniko za željeni seznam. Logično bi bilo, da bi vas vaša zavarovalnica bolj natančno seznanila z vašimi pravicami.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close