Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Sifilis Testiranje

Sifilis Testiranje

Lepo pozdravljeni,

zaradi rizičnega spolnega kontakta in izpuščaja (3 mesece po kontaktu), ki se mi je pojavil na obeh bokih sem bil testiran sledeče:

– 4. tedne po kontaktu: Anti-Treponema pallidium (CLIA – Center za Transfuzijsko medicino Maribor): NEREAKTIVEN
– 12. tedne po kontaktu: Anti-Treponema pallidium (CLIA – Center za Transfuzijsko medicino Maribor): NEREAKTIVEN
– 18. tednov po kontaktu: Anti-TP (EIA igg – Inštitut za mikrobiologijo Graz): NEREAKTIVEN
– 20. tednov po kontaktu: Anti-TP (EIA igg – Inštitut za mikrobiologijo Graz): NEREAKTIVEN

Moja vprašanja:
1. Ali lahko rečem da so vsi ti testi dokončni in nimam sifilisa – test IGG protiteles proti Treponema pallidium pri 20 tednih? Vidnega primarnega afekta ni bilo – bil sem tudi pregledan.

2. Ali je možno, da če sem negativen, da bi vseeno prenesel bakterijo na koga (poljubi, dotiki), čeprav ni dokaza da bi sam bil okužen? Torej da sem bil v stiku z bakterijo, da bi jo prenesel sam pa nebi zbolel? Skrbi me da bi okužbo prenesel na otroka ali na trenutno partnerko. Z partnerko sem namreč imel zaščiten spolni odnos po negativnem testu pri 12. tednih…

3. Še ima smisel nadaljnje testiranje – recimo pri 6 mesecih? Oz. drugi tip testa TPHA/TPPA + VDRL/RPR?

4. Ali bi se morala moja partnerka tudi za vsak slučaj testirat – ni imela odnosov izven zveze. Torej jaz bi lahko bil edini vir okužbe, če bi bila prisotna?

Hvala za odgovore

Spostovani, diagnosticno okno za sifilos je cca 12 tednov, vi ste bili testirani se mnogo kasneje, 18. In 20. Teden. Vse je bilo negativno, kar pomeni, da se niste okuzili, zato tudi niste mgli v vmesnem casu nikogar okuziti. Testiranje vase partnerke na sifilis ni potrebno. Imam pa vprasanje? Kaj pa ostale spo? Hiv? Gonoreja?

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni ponovno in hvala za odgovor,

zaradi skrbi sem se kar veliko testiral in do sedaj je bilo vse negativno tudi za druge SPO.
Trenutno sem v obravnavi pri urologu zaradi strikture sečnice in balanitisa – ki pa kot kaže je bila posledica druge bakterijske infekcije. Vsi testi za SPO so bili negativni do sedaj:

1. teden po kontaktu: Urin PCR -> Klamidija in Gonoreja: NEREAKTIVEN

4. tedne po kontaktu (Center za transfuzijsko medicino):
– Anti-HIV1/2/0 in HIVp24 CLIA : NEREAKTIVEN
– Anti-Treponema pallidium CLIA : NEREAKTIVEN
– HBsAg CLIA : NEREAKTIVEN
– anti-HBc CLIA : NEREAKTIVEN
– anti-HBs CLIA : NEREAKTIVEN

6. tednov po kontaktu (Dermatovenerolog -> testi poslani na Mikrobiološki inštitut Graz):
– HIV Ab/Ag EIA: NEREAKTIVEN
– HbsAg EIA igg: NEREAKTIVEN
– Anti-HBc EIA igg: NEREAKTIVEN
– Anti-HBs-lgG EIA: NEREAKTIVEN
– Anti-HCV (Hepatitis C) EIA: NEREAKTIVEN
– Bris sečnice Klamidija: NEREAKTIVEN
– Bris sečnice Gonoreja: NEREAKTIVEN
– Bris sečnice bakterije: Staphylococcus epidermis (izolirano število – ne veliko) in Kocuria sp. (izolirano število – ne veliko); izolirano število levkocitov (ne veliko). Brez potrebe po zdravljenju.
– Bris sečnice glive: Ni zaznanih gliv.

11. tednov po kontaktu:
– Urin Multiplex PCR (Klamidija, Gonoreja, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum, Trichomans vaginalis): NEREAKTIVEN

12. tednov po kontaktu (Center za transfuzijsko medicino):
– Anti-HIV1/2/0 in HIVp24 CLIA : NEREAKTIVEN
– Anti-Treponema pallidium CLIA : NEREAKTIVEN
– HBsAg CLIA : NEREAKTIVEN
– anti-HBc CLIA : NEREAKTIVEN
– anti-HBs CLIA : NEREAKTIVEN
– anti-HCV (Hepatitis C): NEREAKTIVEN

16. tednov po kontaktu (Urolog -> testi poslani na Mikrobiološki inštitut Graz):
– Bris sečnice PCR Klamidija: NEREAKTIVEN
– Bris sečnice PCR Gonoreja: NEREAKTIVEN
– Bris sečnice na urogenitalne mikoplazme (kultura): NEREAKTIVEN
– Bris sečnice bakterije: Enterokokus faecalis – izolirano število (ne veliko), Corynebacterium glucorolyticum – izolirano število (ne veliko), Finegoldia magna – izolirano število (ne veliko); izolirano število levkocitov (ne veliko) in izolirano število epitelnih celic (ne veliko). Zdravljenje z Augmentinom -> Amoksicilin/klavulanska kislina 875/125mg (14 dni 2x dnevno) + antibakterijiska krema za balanitis.
– Bris sečnice glive: Ni zaznanih gliv.

18. tednov po kontaktu:
– Bris erozije na penisu (nastala po uporabi antibakterijske kreme) na bakterije in glive: koagulazno negativni Stafilokoki – izolirano število (ne veliko), Streptokoki iz skupine Viridans – izolirano števio (ne veliko), E. Coli – zelo malo. Zdravljenje z Cefuroximom 500mg (7 dni 2x dnevno).
– HIV Ag/Ab ELISA: NEREAKTIVEN
– Anti-TP EIA igg: NEREAKTIVEN

20. tednov po kontaktu (Urolog -> testi poslani na Mikrobiološki inštitut Graz):
– Anti-TP EIA igg: NEREAKTIVEN
– Chlamydia Trachomatis EIA igg in iga: NEREAKTIVEN -> pod referenčno vrednostjo igg vrednost 4: referenca 15, iga vrednost 5: referenca 16.

Dodatna vprašanja:
1. Kako to da je pri meni v krvi prisotnih nekaj protiteles igg in iga Chlamydia Trachomatis?Urolog mi je rekel da je to normalno in da so moje vrednosti zelo nizke in daleč pod referenčno mejo.
2. Ali lahko izključim vse SPO razen Hepatitis C pri katerem je diagnostično okno 6 mesecev (negativen pri 6. in 12. tednih)?
Tudi Hepatitis B – Kombinacija testov HBsAg in anti-HBC negativna po 4, 6, in 12 tednih?

Lep pozdrav

Spoštovani, nekatera protitelesa so “podobna” in jih test zazna kot pozitivna, vendar daleč pod referenčno vrednostjo. Skratka vsi vaši testi so negativni in razen hepatitisa C lahko izključite vse SPO.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close