Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Šibko medenično dno

Šibko medenično dno

Pozdravljeni,

presenetil me je plusek na testu, kar pomeni, da sem zanosila 6mesecev po prvem porodu, kjer sem utrpela kar hude poškodbe medeničnega dna, težak otrok, epiziotomija…so nardili svoje. Po porodu mi je precej uhajal urin, ko sem počepnila, kihnila, med spolnimi odnosi, celo blata nisem mogla zadržati nekaj krat v prvih tednih po porodu. .. Z izvajanjem Keglovih vaj sem zadevo malo popravila, občasno mi še uide malo urina, ko me zelo tišči. Sedaj pa me skrbi kako bo to, ko bo otroček spet težak in bo vse pritiskalo na te mišice. Obstaja kakšno tveganje zdaj zaradi tega v tej nosečnosti? Na tujem forumu sem zasledila, da je možen tudi prezgoden porod ali prolaps maternice, kar je v nosečnosti zelo nevarno.

Spoštovani,

tole s prolapsom maternice in prezgodnjim porodom zaradi prezgodnje zanositve in omenjenih težav po prvem porodu so navadne bučke. Seveda obstaja povečano tveganje, da se prejšnja situacija ponovi po porodu, ampak nič kaj dosti bolj kot če bi zanosili po 1 ali 2 letih. Vaš problem je očitno vezivna slabost in nosečnosti ter porodi pri takšni nagnjenosti pač prinesejo tozadevne posledice. Seveda pa priporočam ukrepe, ki bodo minimalizirali možnost ponovno velikega ploda. Priporočam dieto ki jo sicer uporabljajo nosečnice s sladkorno boleznijo.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

dobre 3 mesece nazaj sem rodila in ta teden sem šla prvič na krajši tek. Pred nosečnostjo sem ogromno tekla (tek po hribih, tudi ultramaratonske razdalje), potem sem zmanjševala in okoli 20. tedna povsem prenehala.
Sam porod je bil nekompliciran, presredek je ostal cel.
No, sedaj med tekom je pa prišlo do tega, da mi je uhajal urin. Sicer je bilo tega minimalno (malo namočene spodnje hlače, čez ni zares prišlo), ampak vseeno me je spravilo v skrbi.
Po samem porodu sem sicer opravila poporodni program vadbe (8 tednov), sedaj pa že nekaj tednov izvajam vaje za moč. Med temi vajami nikoli nisem opazila uhajanja urina (tudi pri počepih itd ne). Tudi pri kašlju in kihanju ne. Tudi pri hoji v hrib in po hribu navzdol (hiter tempo z otrokom v nosilki) ne. Edino kjer sem opazila, da mi je ušlo par kapljic, je po tem ko grem na malo potrebo in ko se po tem prvič sklonim. Npr. grem na wc, mehur izpraznim do konca, se obrišem normalno, grem v kopalnico, si umijem roke in nato se sklonim, da si obujem nogavice. Pri tem mi uide kakšna kapljica. Če si npr obujem nogavice preden grem na wc, tega uhajanja ni (čeprav je mehur poln).
Vprašanja:

– če se sedaj lotim rednega izvajanja keglovih vaj, kolikokrat na dan in po koliko časa/ponovitev jih moram delati?

– po kolikšnem času lahko pričakujem izboljšanje?

– a je bolje, da v tem času ne tečem?

– kako bom vedela, da spet lahko tečem?

– lahko naredim še karkoli, da pospešim odpravo inkontinence? Morda fizioterapija MMD?

Hvala in lep pozdrav.

 

Spoštovani,

iz vašega izvajanja sklepam, da o zadevi razmišljate le kot črno ali belo, pri čemer je na stotine sivih tonov podobnih situacij. Tudi pri ženskah, ki nikoli niso bile noseče in tudi niso rodile vemo, da določene aktivnosti lahko poslabšajo sposobnost zadrževanja urina (npr. skakanje na ponjavah, poskakovanje na splošno in v tem smislu morebiti pri kateri tudi tek, odvisno od načina izvajanja slednjega). Po porodu so zadeve le bolj dinamične, saj je medenično dno zagotovo bolj ohlapno in tudi nikoli in ob še tako pravilnih in vztrajnih vajah ne bo nikoli enako kot je bilo pred porodom. Torej ni zagotovila, da bo kakršenkoli konkreten ukrep povsem odpravil uhajanje tako minimalnih količin urina v specifičnih situacijah. To seveda ne pomeni, da vam ne more uspeti, ni pa določenega urnika, po katerem bi vam lahko napovedali, kdaj. Stisk mišic medeničnega dna bi se naj pravilno izvedlo vsaj 200x na dan, da lahko računamo na uspeh. Poudarek pa je seveda na “pravilno”, kar tudi ni samoumevno. Še najbližje je verbalno mogoče opisati gib kot “pri ustavljanju curka urina”.
Morda bo treba tudi prilagoditi način teka. Sam sicer ne tečem, ampak opažam, da ljudje tečejo na zelo različne načine, nekateri bolj, drugi manj poskakujejo, nekateri tečejo z manjšimi, drugi z večjimi koraki in ne dvomim, da so še druge razlike, ki jih laik ne opazi in so morda pomembne pri nadzoru nad uhajanjem urina. Vsekakor pa vam pri vaših prizadevanjih lahko ustrezno izkušen(a) fizioterapet(ka) pomaga bolje kot jaz.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close