Si Slovenci pomagamo v tujini?
Ali si slovenci pomagamo v tujini?
Na kratko receno, NE. Raziskava je pokazala, da slovenec se rad pobaha in daje nasvete z raznimi linki toda se vse ustavi ko je treba res pomagat. Veliko se je ze govorilo glede tega na teh forumih in nisem edini ki je prisel do zakljucja, da slovenec bo prijatelj dokler ima korist od tebe. To je res slaba lastnost,ali ne, mene je sram. Ne vem zakaj se se vedno temu cudim, toda je res tezko sprejeti kaj takega. Mogoce tale zgodba pove vse: V nasi druzini smo bili trije bratje. Moja mama je imela sestro in par bratov.Sestra je zivela v hisi svojih starsev, za mene staramama in starata. Le redko smo prisli na obisk ceprav so stanovali le par km dalec v Rozni Dolini. Se spomnim da jih nisem prevec porajtal niso bili prevec prijazni do otrok. Tada sestra je bila najbolj prijazna teta od vseh. Se spomnim kako nas je mama vjekla za roke po prasni cesti, tri majhne mulce ki niso hoteli iti tja To mi je mama povedala, par desetlitij kasneje ko sem prisel na dopust is UK z svojo druzino. Pravi ce se spomnim njenih starsev,dovno pokojnih, to ji je, tudi kasneje, povedala ta sestra ki je zivela tam, da ko so nas videli ze od dalec, da prihajamo dol po cesti na obisk, je staramama rekla :” da hitro pospravit vse piskote in potico drugace bomo mi vse pozrli !” Imeli so velik vrt s sadjem in grozdjem toda se ne spomnim da so mi kdaj ponudili kaksno sadje.
In taki so bili vsi sosedje. Mi smo ziveli v majhnem najemnem stanovanju, privatni hisi na Vicu in vsi sosedje so imeli sadovnjake.tudi lastnik nase hise ki je stanoval spodaj.Klicali smo jih teta in stric.Ona je bila v KGB ali UDBA vse zaspecala oblastem, kar seveda nisem vedel takrat. In ce pomislim nazaj nikdar nas ni eden od njih povabil na cesnje ali ponudil jabolko otroku. Ni cudno da smo morali rabutat. Imeli so veliko cesnjo in veje so visele cez ograjo na cesto. Vcasih, ko sem sel v solo sem mimogrede stegnil roko do cesenj , ko se zadere teta iz okna spajze. Ona je vedno ko nas je slisala dol po lesenih stengah sla v spajzo spionirat Zato sem spremenil taktiko in rabutal njene cesnje ko sem se vrnil iz sole..Ja to so bili ta pravi skrti Vam lahko povem gdo je bil njihov sin. On ni bil skrt je pa imel druge napake
ki so bile se slabse. Ali poznate slavnega..xxxxx… ne ne bobm opravljal namrec vsi ti ljudje so ze dolgo pokojni Bom pa povedal da je nastopal v italianski Skali,RIP. Sem vesel da sem prezivel vecino mojega zivljenjo v GB zato se ne imam za tipicnega slovenca.Slovenci smo bili ponosni narod v Jugosloviji,baje, toda tudi to je bila vse skupaj neka maskerada, ljudje so bezali ven iz straha.ce se nisi strinjal z rezimom. Sedaj bezite ven ker demokracija je samo za bogate, ne popravljam, demokracija je za vse tada je predraga za slovenca skrta. Niste navajeni da pravica ni zastonj. Mislite da je v tujini zastonj!?
Lp Brit
britiš, rad te berem. Ker govoriš po resnici in ne nakladaš.
odprl si zelo zanimivo temo zame. star sem 50, nikoli nisem živel izven slovenije. Me pa v dno duše zanima zdomstvo in preberem vse okoli tega. Ne zanima me toliko tehnični vidik (kje dobiš stanovanje in koliko stane). Zanima me osebni človeški vidik posamezna osebe, ki živi na tujem.
Kar na jok mi gre, ko vidim fotko ali film kake stare mame (sedaj seveda gotovo že pokojne), v slovenski narodni noši, iz clevelanda recimo, pod ameriško zastavo, ki se je izselila že pred 2. svetovno vojno. in še sedaj (posnetek je iz 1990 ali tam okoli) ne ve ali bi se jokala ali smejala, ne zna niti dobro slovensko niti amariško po 50-ih letih bivanja v ZDA.
SEDAJ PA K TEMI ZARADI KATERE TI PIŠEM.
res. večina zdomcev drugih narodov se v tujini združuje v gete. Večje ali manjše. Stvar gre tako daleč, da prebivalec takega geta sploh nikoli ne nauči jezika države v kateri živi. Slovenci so ravno nasprotje tega. Živijo na tujem sami v svoji nuklearni (samo v ožjem družinskem krogu, brez stikov z okolico, ali sorodniki v domovini) družini. Pač živijo individualno, so pa relativno visoko izobraženi, finančno samostojni, njegov otrok (2.generacija) je običajno za slovenijo že izgubljen.
Nasprotje tega so narodi, ki se v tujini združujejo v geta. Kot ekstremen primer jemljem kitajce.
Če živiš kot slovenec v tujini si pač sam, ne pomagaš svojim rojakom, nikomur nisi nič dolžan, ni se ti treba iti mafijskih poslov.
Ker.
Če te geto vzame za svojega, ti nudi vsaj na začetku hrano stanovanje, najverjetneje tudi ženo, terja potem povračilo, kar je logično. In že si do vratu v organiziranem kriminalu.
Brit, moje vprašanje je. Ali misliš, da je res tako sramotno za slovenca ki je prišel v tujino z visoko izobrazbo, na dobro plačano službo, da se kot pes uši otepa svojih rojakov, “ki rabijo pomoč”?
DA se razumemo, ne zagovarjam slovenske mentalitete, rad bi le tvoje mnenje
Res je, Slovenci si ne pomagamo v tujini. Meni ni nihce pomagal, pa jaz tudi ne bom nikomur, ker ko vidim, v kaksnem smislu naj bi jim pomagala, me vse mine. Leni, z previsokimi pricakovanji in dobro financno injekcijo s strani starsev ne potrebujejo pomoci.
Pomagala bi le v resni stiski; ce bi videla, da je clovek dobesedno na cesti ali da nima za sendvic, vse ostalo ni nujno.
Zivjo Andd
Za nekoga ki ni zivel v tujini kar veliko ves.Kar se tice zivljenja v getoih je odvisno od narodnosti, toda da si delijo zene se nisem slisal, mogoce mi ti poves kje se jih najde haha..?
Ljudje ki se javljajo po teh straneh iscejo pomoc , tu se ne gre za zivljenje ali smrt, to so malenkostne usluge ki ne stanejo veliko. Poleg tega tu se ne govori o ljudeh z visoko izobrazbo, kajti visoko izobrazeni ne iscejo nasvetov po internetu od nizjih slojev na tak nacin.Visoko izobrazeni tudi ne zivijo v getih in to gre za vse narodnosti. V geto se zbirajo jludje istega kova, zivjenskega nivoja, predvsem revscina , ki predstavlja 90% prebivalstva sveta. Birds of a feather flock together. Slovencev je premalo po svetu, da bi ustanovili svoj geto Mene je sram da slovenci smo znani da smo prijatelj dokler imas korist. Toda za vse to je kriva nekristjanska vzgoja, v kar se ne bom spuscal.Jaz ne mislim da je sramota ne pomagat rojaku v stiski sramota je ne ponudit pomoc komurkoli v stiski, ce hoces resnico. Jaz se ne smatram da sem kaj boljsi od ostalih toda se vsaj ne pretvarjam.
Lp Brit
Zivjo Zaala
Hvala za mnenje.Jaz se strinjam.Tu se govori ce je rojak v resni stiski.Ce najdem rojaka na cesti pred mojo bajto poklicem resilnega pa to ni vazno kdo je, rojak ali ne.Zakaj to naredim, zato ker rojak ki lezi na cesti pred bajto resno povzroca slab vtis na okolico ni vazno kdo je. Ce naletim na rojaka v stiski na glavni ulici, prepustim da kdo drug poskrbi zanj, zakaj bi moral vedno jaz, postaja ze malo dolgocasno, ali ne? Ce pa se pojavi rojak na mojih vratih mu z veseljem dam vtis mojega stopala z zadnje strani v obliki cevlja.Kaj pravis na to Zaala?
LP Brit se slisimo
Kaksna raziskava? Si jo ti opravil?
Tudi mi ni jasno, kaj ima tvoja zgodbica zveze s Slovenci v tujini, ce pa se je vse dogajalo v Ljubljani.
No kakorkoli, jaz zivim v tujini in mi ni problem nikomur pomagat, ki rabi pomoc, tako tujcem kot Slovencem. Pomagam po svojih zmoznostih, tudi ce od tega nimam nobene koristi, ne bom pa seveda tega pocela, ce bo meni v skodo. Na zivce mi pa gre, ko me nekdo kontaktira iz Slovenije, ko izve da zivim v ZDA in rabi neko uslugo, a prej me 5 let ni niti pozdravil niti se trudil vzdrzevat kontakt. Tu pa gre za izkoriscanje in tega ne maram.
In kaj je narobe s tem, ce nekdo isce nasvet na teh straneh? Ce imas odgovor, mu ga pac das, ce ne pac ne. Ce ti gre na zivce, da ljudje na teh straneh sprasujejo za nasvete, jih pac ne prebiraj. Jaz rada odgovorim ljudem, ki na forumih sprasujejo za nasvet, ceprav nic ne profitiram, stane me pa tudi ne nic. Tako da ne vem, v cem je tezava.
Naš narod je nej več tak kak je negda bijo! Naja pre “napredni” smo že!
TinaW
Opisujem moje iskusnje z mojo slovensko zlahto. kaj se ti ne zdi da so taki staristarsi mogoci le v sloveniji. Ceprav smo bili velika familija v sloveniji nisem nikdar prejej darila kot otrok za praznike.ali rojstne dneve. Tu v angliji od moje zene sorodstvo si stalno posiljajo darila celo is USA in Swedske. Me cudi njihova radodarnost,to je zame neverjetno. Sama pravis da ne maras ljudi ki se te spomnijo samo takrat ko nekaj rabijo iz USA.Tudi po tem forumu mnogo njih pricakuje vec kot nasvet, in ko vidijo da ni nic za iskoristit grejo drugam brez pojasnila.pod drugim nadimkom.Kar smatram za zelo nesramno.
S to mojo zgodbico opisujem mentaliteto slovenca kar je namen te debate. Kako se obnasa mojo zlahta je mogoce zate normalno ker si slovenka, Izgleda da se ti zdi vedenje moje slovenske zlahte normalno, kar potrjuje da nisem, oziroma moja zlahta, edinstvana izjema.v slo.
LP
Nisem nikjer napisala, da je vedenje tvoje zlahte normalno oz. nenormalno, tako da mi ne polagaj besed v usta. Naslednjic bolj tocno preberi, prosim. Sploh pa ali se meni vedenje tvoje zlahte zdi normalno ali ne, ni relevantno. Ne mores vedenje tvoje zlahte posplosit na cel slovenski narod, se manj pa po parih napisanih vrsticah sklepat, kaksna sem jaz.
V glavnem, ti imas vedno toliko za povedat cez Slovence. Zivis dalec stran od Slovenije in verjetno s Slovenci nisi vsakodnevno v stikih. Ce se ti je slovenski narod tako zelo zameril, zakaj se z njim toliko ukvarjas? Kaj imas od tega, da tu na forumu stalno odpiras teme o tem, kako bedna je Slovenija in njen narod?
Hi TinaW
Jaz bi tudi lahko rekel da bolje preberi predno odgovoris, pa ne bom.Moja zlahta je edina o kateri imam osebne izkusnje,lahko govorim o njej., jih imam za vzgled.Izhajamo iz Dolenjske, Gorenjske in Stajarske niti enega tujca med njimi.Med njimi so muzikantje, bogati privatniki,dramski igralci,drzavni uradniki in umetniki Kot otroci takrat smo se vsi poznali v bliznji okolici, najmanj 20 druzin,(pravih slovenskih druzin) tako da lahko trdim da tudi drugi niso praznovali rojstnih dni, kaj sele naredit party.Ravno zato ker nisi nic rekla radi nenavadnega obnasanja stricov, tet do vnukov itd sem pac sklepal da je to normalno zate se ti ne zdi nic cudnega..Kot otrok nisem bil nikdar povabljen na kakrsenkoli party. se pravi da ni samo moja zlahta tako zaguljena taki smo slovenci.Mojih 40 let v angliji in ne poznam enega slovenca. V tej dobi se je zgodilo ene parkrat da je nekdo omenil da pozna slovenca in me bo vpostavil v stik z njim,njo.Niti enkrat se to ni uresnicilo ceprav sem bil zelo za to.Sedaj mi je vseeno, rad hodim na dopust v slo in rad imam ljudi tam.
Kaj hocem dokazati je zakaj toliko ljudi na teh straneh pricakujejo toliko od svojih kompatriotov, ko vedo da sami nimajo namena prispevati nicesar.Jaz se ne sekiram radi tega in moj namen ni provocirat.Taki smo slovenci ce hoces ali ne! Namen te debate je ali se strinjas ali ne da smo slovenci dokaj zaguljen narod.
Lp Brit
PS: Ti pravis da pomagas vsakemu ce te nic ne kosta. To ni pomoc je pa tipicen slovenski
odgovor.Pa brez zamere
Ne vem, ce bi ti, Brit, odstopil sobo v svojem domu nekomu iz Slovenije, ki se je preselil v GB in se na zacetku ne znajde, ali bi mu pomagal najti sluzbo (brez da ga poznas, torej ne mores niti jamcit zanj, da bo dobro delal/je posten/ni lenoba) – to je pomoc – in ce sem iskrena, jaz tega ne bi naredila, pa Slovenci gor ali dol. Za kaksen nasvet/link/informacijo pa ni problema, brez da se pocutim kaj vec, ker zivim v tujini.
RS
Ja pa sem, na primer sinova swedska ex girlfriend ki je potrebovala nego po vecji operaciji in ni mogla ostat sama smo jo imeli par tednov na okrevanju pri nas zastonj . To je bilo v Londonu ko so otroci zapustili dom, sva z zeno ostala sama v five bedroom house. Sva dala oglas v lokalne cerkve za minimalno najemnino. Ce gdo ni mogel placati najemnino takoj so imeli priliko kasneje, ko so zasluzili.Nikdar nismo imeli problem glede tega.So pa bili v glavnem mladi in Kristjani Smo imeli ljudi iz Juzne Amerike, Juzne Afrike, Polske,Skotske najvec is Anglije in se danes 7 let kasneje smo v stiku z nekaterimi. Par nas celo pride obiskat v nas novi dom.drugi se nas pa spomnijo za Christmas. Ampak Slovenec se ni nikoli javil na oglas, najbrz jih ne gre veliko v cerkev?
Lp Brit
Po pravici receno se mi niti ne da, samo tole moram pokomentirat. Napisala sem, da pomagam, ker me to nic ne stane in ne ce me nic ne stane. Je razlika. In ja, bom pomagala vsakemu cloveku, ce bo po mojih zmoznostih in ne bo meni v skodo. Verjamem v to, da ce nic ne das, ne bos nic dobil. Tako da sem dalec od tipicnih zadrgnjenih Slovencev, ki jih ti opisujes. In verjamem, da prevec posplosujes in da tudi Slovenci znamo pomagat in to ne samo takrat, ko imamo od tega kako korist.
Praznovanja in obdarovanja so pa nekaj cisto drugega. To nima zveze s pripravljenostjo pomagati neznacem, ki iscejo pomoc, ali pac? Ja, se strinjam, da smo Slovenci zaprt narod, kaj naj ti recem. Vsak se drzi bolj zase, taki pac smo.
Hi Tina
Predno gres povej mi kaksna je tvoja slovenska zlahta.
Se v naprej zahvaljujem
Brit
Pa koga briga zlahta… ti britishman na dolgo in siroko prostituiras svoje osebne traume. Ce se ne motim naj bi bila tema debate pomoc slovencem v tujini.
Sama jim pomagam na forumu, ki se vrti o Avstraliji, ker pac tukaj zivim. Dajem informacije, linke in odgovarjam na vprasanja. Pomagala sva z mozem ze eni druzini, enemu paru in enemu tipu. Zacetna nastanitev, hrana, transport in informacije iz prve roke. Tudi sama sem bila takoj ko sem se preselila pri eni druzini, ker sem bila od vsega stresa preprosto cisto raztresena in sem rabila nekoga da mi je rekel kam naj grem da ustimam birokracijo.
Z tistim tipom ki je bil sam sva se hudo opekla in sva od takrat naprej zelo previdna pri temu komu pomagava. Da bom imela kar enega cloveka v bajti zastonj pa da bo jedel iz mojega hladilnika in se valjal po mojem kavcu… haha, sej nisem karitas ali ustanova za brezdomne. Na tak nacin lahko skuris po $1000 in vec dolarjev na mesec… za cloveka ki ga pravzaprav sploh ne poznas. Pomagam tistim za katere imam obcutek da so motivirani in rabijo le odskocno desko.
So me tudi ze sprasevali za pomoc pri iskanju sluzbe pa sem jih pregledala CV in povprasala naokoli ce kdo zaposluje. Nekateri pa pricakujejo da jim bos CV kar ti spisal v celoti… ce ne bos sam pomigal s prstom grem jaz raje gledat TV.
Kaalen
Tema je namenjena “ce si slovenci pomagajo”????, in ker nismo prevec radodarni kar se tega tice, sledi vprasanje zakaj ne.Toda da sploh vidis da smo slovenci drugacni moras ziveti med drugimi ljudmi. V mojem primeru je UK kjer so ljudje neverjetno pozorni do drug drugega, posebno med druzino, in izredno radodarni.Jaz se tega nisem niti zavedal , kako drugacni smo slo od anglezev, dokler nisem zivel z njimi. Sedaj imam odgovor na moje vprasanje. Ker nocem zalit nikogar pustimo to pri tem in naj vsak zase misli kar hoce, ter si najde svoj odgovor.
LP Brit
Zase in mojo druzino lahko recem, da sem pomagala (slovencem in tujcem) in dobila pomoc (od slovencev in tujcev).
Te sicer rada prebiram Brit, toda vcasih kar malo podvomim o tvoji iskrenosti, oz. se mi zdis malo naiven. Kaj res verjames vsaki raziskavi? Saj ves, da recejo ne verjemi raziskavam in statistikam, ce jih nisi sam ponaredil…
TinaW pomaga, kaalen pomaga, torej smo ze najmanj trije, ki pomagamo in torej ne moremo reci, da slovenci ne pomagamo v tujini. Celo zaala je na koncu rekla, da bi pomagala…
Zakaj pa ti vcasih kaj narobe razumes in obrnes stvari, mi je pa uganka.
Sicer pa imas pravico do svojega misljenja, tako kot imam jaz in drugi do svojega, ceprav je mogoce drugacno od tvojega…
Pa se to, da si 40 let v Angliji in ne poznas nobenega slovenca je pa po mojem izkljucno tvoja zelja, oz volja, ker ce bi si res zelel bi jih spoznal…
Sicer pa kar sejemo, to zanjemo!
Kakrsni smo mi do drugih, to dobimo res nazaj!
Lp vsem kjerkoli ste in vse dobro
Jaaaaaa
Da sem naiven, ta je pa nova zame. Sem mogoce marsikaj, tada nisem naiven. Raziskava je moja lastna, ki temelji na iskusnjah in internetu, kjer najdes izjave slavnih slovenskih vedezev. Moja zadnja tema je zlahta. Ze sam pregovor veliko pove:”Zlahta je strgana plahta”
Ce beres moja prvotna pisma bos vedela da sem ze od zacetka activno iskal slovence v Londonu.Celo preko ambasade in cerkve.Z zeno sva imela veliko hiso v juznem Londonu blizu vsega.tako da ni bil problem sprejeti obiske.Takrat sem dobival obiske iz slovenije,vcasih celo prijatelje od prijateljev, ki ji nisem niti poznal. Sem jih vozil po Londonu, jim prevajal v bisnisu itd. Sem bil vesel da so me izbrali za obisk.Noben me ni povabil na svoj dom. Zato smatram da tvoja opazka glede, kar sejes to zanjes, ni primerna in zaljiva
Pravis da se ti zdi cudno kako obracam stvari., hoces reci da sem sarkasticen, ja sem? Na primer, jaz berem med vrsticami, moras priznat da pomoc ki jo vsi ponujate(ceprav je bolje kot nic)ni nesebicna. Pomagas zato ker pricakujes isto od drugih.Zato ne bos zasluzil medalje.Poleg tega ste vsi v vec ali manj isti situaciji, kjer potreba forsira cloveka, ce razumes kaj hocem reci?
Jaz ne trdim da sem kaj drugacen, toda saj veste, ce priznas je pol oprosceno, ce ne vse?
Lp Brit
SLOVENCI
Niso drugacni kot Hrvatje ali bilo drugi narod vecina sam se za sebe briga pa ce te more zalumpat
pa te tudi bo ..Nekateri so pa vseeno dobri in ti pomagajo ce tvoje zahteve niso previsoke . jas sem v
Francijo prisel cez cisto mala vrata in kot delavec zacek delat v tovarnah .Na delovnih mestih sem
srecal samo enga Slovenca in bog ce ga je res enga naj mu da dusi mir (bil je vec starejsi jas pa
dvajsetletnik ) ta clovek mi je pomagal z nasveti in tudi mi je veroval -to ni bla njegova dolznost pa mi
je posodil kot ce bi danes rekel 40 eu da prezivim prvih 15 dni ko sem delat zacel brez enga
denarja.To sem mu isti dan place vrnil in se mu toplo zahvalil za to pomoc katere se se danes
spomnim in sem se hvalezen zato nebom nigdar pljuval po vseh Slovencih cetudi so nekateri bolj
zaprti …Tam sem tudi poznal enga Hrvata ki je bil dostopen malo pijancek– tale se je ^pac hvalil
da on za Udbo dela da on to vse kontrolira –poslusa in vse o nas njim poroca .. in me je to takoj
odaljilo ne zaradi straha pac zaradi gnusa proti te vrste ljudi . .Ko sem pa nato hitro delo zamenjal
.sem izgubil sled od teh dveh zemljacev ..V drugih tovarnah pa sem srecal Poljake pa Cehe in
Ruse ti so pa vsi bli dobri delavci in dobri ljudje …In smo si zmeraj med sabo pomagali .. Pa je tudi en
Ceh bil prica ob moji poroki …Kakorkoli je dobrih in slabih ljudi vseskozi.. lahko tudi recemo da
sem z juznjaki in tudi z Slovenci katere sem slucajno kje srecal imel vec problemov kot pa z
drugimi narodi ..Jas bi jih primerjal z Spanci ki so pa zares posebni (ljudje) . To pa je se ena druga
crna knjiga .Tezave katere so mi te ljudje na delu povzrocili mi je pa moci dalo da se se bolje v
zivljenju sam znajdem ter napredujem po socialni lestvici …
Ne si ne pomagamo in pika.
Vec pomoci-moralne dobim od popolnega tujca Iracana, Sirijca, Albanca kakor pa od mojih slovencev,
-sramota na kubik-
ko se pogovarjamo v sluzbi z pripadniki drugih vzhodnoevropskih ali pa samo vzhodnih narodov je njim normalno da pomagajo nekomu ki je na novo prisel v novo okolje….Samo slovenci ne
Tako je-sedaj pa nazaj za stroj…
Strojnik,kovac,strugar
Forum je zaprt za komentiranje.