Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Shujšati

Shujšati

Zdravo!

V šoli smo imeli zdravniški pregled in zdravnica mi je rekla da moram shujšati drugače bo to slabo za moje zdravje, da sem predebela že vem vse svoje življenje, ker je to edini problem ki še ga nisem rešila. Veliko krat sem in poskušam shujšati pa še do zdaj mi ni uspelo.

Prosim mi lahko date kakšen nasvet glede tega!!!

Kratko vprašanje, a odgovor bi bil lahko dolg za celo knjigo.

Najprej si preberite na tem forumu vse, kar smo že govorili o hujšanju in tega je res veliko, sicer pa se za začetek obrnite na enega od internistov, ki se s hujšanjem ukvarja, morda vam bo za začetek predpisal poleg diete tudi katere od zdravil, npr, Reduktil ali Ksenikal (če je BMI nad 30!). Opozarjam vas le, da so vse storitve v zvezi s hujšanjem samoplačniške, tablete se dobijo samo na recept, a jih je tudi treba plačati. Če vam karkoli o tem, kar boste prebrali, nejasno, vprašajte bolj konkretno!

Sicer je res, da prvič berem ta forum, ampak bi vseeno nekaj vprašala (morda ste o tem že pisali!): tudi sama bi rada shujšala, ampak vsi ti vaši pogovori govorijo le o dietah, tabletah, … Rada bi, da predstavite kakšno res dobro diteto, ki je resnično uspešna ali pa vsaj opozorite na internetne strani, kjer bi jo lahko našla. Hvala in lep pozdrav !

Preberite si vse, kar smo že pisali na tem forumu. Bistvo hujšanja ni v dieti, temveč v glavi. Spremeniti je treba odnos do hrane in pretirano uživanje hrane nadomestiti s čim bolj konstruktivnim, vsaj ne redilnim, in se ob tem izdatno gibati. Posamezne diete so vsaka na svoj način zanimive, primerne le za začetno, hitro, zniževanje teže, za vzdrževanje le te pa je potrebno mnogo več – sprememba načina življenja.

Veliko krat sem se odločala, da bom shujšala. Pa ni bilo nobenega uspeha. Pred meseci mi je kolegica svetovala vključitev v Šolo hujšanja, ki je v zdravstvenem domu. Ne hujšam “na hitro”, ampak gre dol, ker imam veliko sebi podobnih trpink.
Te Šole so v vseh zdravstvenih domovih v Ljubljani.Samo poklicati moraš in vse ti bodo povedali tam.
Če se boš vključila v Šolo, boš gotovo bolj uspešna.
Zvonka

ZANIMA ME ,ČE TUDI NA OBALI DELUJE KAKŠNA TAKA ŠOLA OZ.SKUPINA?

Žal mi je, toda tega ne vem. V okviru CINDI programa deluje šola hujšanja po zdravstvenih domovih, pozanimajte se v Kopru, Piranu in Izoli, gotovo pa se s tem ukvarja vsak zasebni internist.

tudi jaz sem imela vedno probleme s težo, za deset kg pa sem se zredila, ko sem po osnovni soli nehala trenirati odbojko. Nikoli nisem dolgo vztrajala pri dietah, ker pac to ni zame. Kar naenkrat pa je prisel faks in prvi letnik in uspelo mi je shujsati za vec kot 13 kg. To ni bilo načrtovano, ampak se je zgodilo “samo od sebe”. Imeli smo cel dan predavanja, pojedla sem samo sendvič, ko sem prišla domov pa zaradi pozne ure nism jedla večerje ampak samo juho. Sploh nism čutila nobene potrebe po hrani in tako mi je uspelo shujšati. Sicer sem se zredila nazaj, pa spet shujšala in sedaj pazim na hrano in se že več kot eno leto nism zredila. Pazim na hrano, redno vozim psa na sprehod ( z rolerji za eno uro), delam vaje za roke…

aja, nekaj sem pozabila vprašati: zakaj mi preko dneva niha teža tudi za 2,5 kg? Npr. zjutraj imam 75 kg, zvečer pa tudi 77 ali pa celo 77.7, vendar imam zjutraj spet 75! Ali je to normalno?

To je običajno nihanje teže na račun vode in je povsem v redu. Tehtati se je potrebno vedno v istem času in pod enakimi pogoji, le te vrednosti lahko med seboj primerjamo, torej na tešče zjutraj.

New Report

Close