SHAR PEI
“Peibie:Zanimivo, v kaj se vse razvije tema o nerodovniskih sar pejih. Moje mnenje o produciranju nepasemskih psov poznate (in, ja, zame golden s HD C ravno toliko odstopa od standarda kot rdece-bel golden ali golden s pokoncnimi usesi s to razliko, da ga zaradi pokoncnih uses ne bo pobralo). Zato se bom tokrat raje osredotocila na samo vzrejo in preprodajo sar pejev neznanega porekla.”
Hm jah HD C so dovoljeni kolki, v mejah za vzrejnega. Pa tudi pri mojem je tako, da imam mama B in oče A, moj ima C, mogoče po pradedku ali prababici, imam pa bolj na sumu, da so pridobljeni. Človek z premalo izkušenj, kot sem bila jaz ob njegovem prihodu domov, najbrž nisem bila dovolj pozorna na vsako stvar, vzreditelj me je opozoril samo na stopnice!! Tukaj pa so potem še razne “škarpe” škatle, kortince za rože, iz katerih je moj tako rad skakal, če ni bil stalno pod nadzorom. Tako da je ta displazija po mojih predvidevanjih pridobljena in ne podedovana. Poleg vsega se displazija pri prinašalch deduje v 30% torej bi teoretično, če bi imel moj podedovano!!, imeli 3-je mladički tudi HD C !
LP nna
Bom komentirala zadnji del:
Aja Yo, zakaj nisem šla delat vzrejnega in delat rodovniške kvalitete?! Jah stvar je taka, razstave se mi zdijo mučne, zame, psa nikoli nisem forsirala v kaj takega, niti nisem imela nikoli v tem kakršnih koli ambicij. Pasme itak ne moram predstavljat (tako kot ti svojo), ker jo itak vsak pozna, vsi mislijo, da je pasma easy, pa ni tako, samo tega jim tudi na razstavi ne morem pokazat. Ja definitvno pa ima pasma svoj namen, ampak mi naštej 10 psov, v Slo.(goldnov mislim!), ki se za tak namen za kakršnega so bili “ustvarjeni” uporabljajo?!
Najprej razstave:
– Če je samec / samica dobra kot plemenjakinja, se pravi se izkaže s kvalitetnimi potomci, potem razstave niti niso tako pomembne. Poznam kar nekaj primerov (različne pasme), ko so dobri plemenjaki bili na razstavah malokrat ali skoraj nikoli.
– Če misliš, da jaz pasmo resnično imam možnost predstaviti na razstavah in to dobro, se motiš. Večina ljudi namreč pada na “cufkote”, pri meni se jih ustavi malo.
OK, to je malo izven teme, ampak vseeno. Na razstavah sem doslej imela le “obiskovalce”, ki bi takega psa imeli zato, ker je “nekaj posebnega”, ker bi ga imeli za otroke (hm, ja, zelo priporočljivo), ker bi ga imeli zato, da ne bi bilo treba dlak za njim pucati, bi ga imeli, ker njihov bokser ne “uboga” (jupi, kako srečno bi šele živeli s perujci)… ipd.
Roko na srce jih niti ni zanimalo, katera pasma je, kaj šele vse ostalo. Ko sem začela govoriti o posebnih potrebah, drugačnemu pristopu k šolanju / vzgoji, drugačni prehrani in da odpade ves junk food z vsemi super briketi in dodatki vred, ko sem povedala, da imajo primitivne pasme daljši “rok navajanja” na sobno čistočo in neuničevanje v hiši… so me nekateri poskušali prepričati v nasprotno (še vedno niso vedeli, katera pasma je), drugi so se obrnili z besedami, da kompliciram. No, nekaj jih je bilo takih, ki so samo stopili k meni in rekli: “Kakšna je cena?”
Dosedaj sem, tako na razstavah kot “na cesti” srečala samo enega mlajšega moškega, ki je takoj vedel, kateri psi to so (celo ni jih zamešal s Xoloti, kar se po defoultu dogaja tudi sodnikom na razstavah) in sva resnično debatirala o pasmi kot taki!
Vzreja:
– Glede namena / uporabe ZP, ravno to sem poudarjala zgoraj, da se z nepravilnimi pristopi k vzreji (pa naj bo rodovniških ali nerodovniških legel) izgublja tudi funkcionalnost predstavnikov pasme.
Lp, Yo
No evo pa smo spet se pri enem Slo. problemu, ki se ne tice nerodovniskih ali rodovniskih psov, ampak same vzreje, vzejne komisije itd.
Mislim, da imajo setri itd. pogoj opravljen izpit da se jih tudi uporablja temu cemur so namenjeni. Pri nas tega ni, tudi redko kdo kupi ZP zato da bo prinasal, ampak bolj zato, da bo druzinski pes, ker je tak srcek, da bo navduseval otroke itd. Uf se opravicujm na vzejnem celo mora ZP prinesti predmet iz vode, ampak to ni nic! Midva greva na morje ali par korakov do Ljubjanice, 2x vrzeva zogco in je to to. Pa pes se zdalec ni primeren za delovne namene, ker se mu race in podobne ptice zdijo pevec zanimive, da bi mi jo prinesel tako kot je treba:) Najbrz bi jo spotoma pomalical.
Najbolj me jezijo ljudje, ki si jih menila ti, pasmo bi imeli pa nimajo pojma. So lusni za pogledat, vceraj so srecali kolega, ki ga ima pa bi ga sedaj imeli tudi oni. Ja in potem spoznam eno gospo, ki mi poslj mail, in si strasno zeli prinasalca, ima izkusnje z mackami, ampak ni velike razlike. Macek= pes. Meni pa se je skoraj strgalo. Pri vprasanju ce zivijo v bloku ali hisi, kje bi pes spal, kdo bo glavni odgovoren zanj, je rekla da so to vprasanja in problem osebne narave in sva pogorov lepo zakljucili. Dobila sem miljon mailov v katerih je bilo samo vprasanje: Kaksna je cena? Najprej sem vsakemu napisala kako in kaj, nazadnje so bili moji odgovori samo se, da pac niso zastonj. Zgleda danes cena igra ogromno vlogo, nekaterim se naredila izracun koliko kosta tak pes v enem letu, pa so si premislili, bodo imeli kaj manjsega, najbrz mislijo, da bodo ogomno prisparali pri hrani :o|
Res srecas svasta!! Ne mores verjeti, sem dobila s tem tudi zanimiv hobi, in sicer zajebavanje rodovniskih vzrediteljev, z raznimi tecnimi vprasanji za katere sem si zelela, da bi jih kdo postavil meni. Zgleda sem bila edina, ki sem si zelela, da me bodoci lastnik vprasa cim vec, ti rodovniski vzreditelji so me namrec na hitro odparvili.
LP nina
Mene pa samo zanima, kje je smisel pariti in ustvarjati nerodovniska legla:
Ker mora psica enkrat imeti mlade?
Ker mora pes vsaj enkrat v lajfu “dobit”, ce ne je katastrofa?
Ker je to dobro za pasmo?
Ker sta tako pes kot psica tako super predstavnika svoje pasme, da bi bilo skoda, da se ne bi VSAJ enkrat “skp dala” in nekaj “producirala”?
Ker je v Sloveniji odlocno premalo nerodovniskih psov na razpolago novim lastnikom in je treba stepati nove?
Zaradi denarja?
Drugo…
Resnicno me zanima razlog.
Hvala za odgovore!
Ja na te na zalogi, sem jaz že enkrat klicala:) So prav smešni, gospa mi na hitro pove ceno in da lahko pridem pogledat, na moja vprašanja, o kolkih in vsem ostalem ni pripravljena odgovorit.
Oče teh mladičkov je tisti, ki ima hkrati na drugem koncu Slo. rodovniško leglo (vsaj mislim, da imam prav v glavi)!
LP nina
No, takole, sem klicala na oglas za nerodovniške ZP-je.
Oglasilo se je mlado dekle (khm, tako mlado, da bi lahko rekla, da denar potrebuje za poletne počitnice?).
Sem jo vprašala, če ima še kakšnega “na zalogi”. Je rekla, da mogoče, ker naj bi danes eni prišli in prinesli denar. Če jih ne bo, lahko proda meni (ooooo, ja, stoposto).
Jo vprašam, če so rodovniški ali ne in mi pove, da ima oče rodovnik. Vprašam, kdo je oče, če mi lahko pove, da bi rada vedela za linijo (predvidevam, da itak ne ve, kaj so linije).
Dekle odgovori, da se ne spomni, da so pao pač parili pri sosedu, ker je škoda bencina. Se bo pozanimala, kako je ime očetu in če ima zares rodovnik.
Vprašam, kakšni so pogoji, da mi da mladiča, mi odgovori, da je cena 40 jurjev. Sem še enkrat vprašala za pogoje, pa je ponovila ceno in dodala, da ne more spustit cene, ker rabijo denar.
Vprašam za cepljenja, čipiranja, razglistenja… Mi pove, da mladiči niso cepljeni, ker so stari približno 7 tednov in se jih cepi kasneje, ko so v novem domu, ker se tega v leglu ne sme delati (od kdaj že?).
Hočem vedeti točno starost in mi pove, da se ji zdi, da so bili sredi tedna enkrat stari 7 tednov.
Vprašam ponovno za razglistenja in mi reče, da se to dela šele po enem letu, ker se prej ne sme (jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?).
Doda, da morajo čimprej drugam, ker so grozni – vse pogrizejo.
Vprašam, kaj jejo, da se vem pripravit in mi reče, da lahko jejo, kar mi ostane od kosila, drugače pa imajo na Petrolu poceni brikete – se full splača, baje…
Tako – toliko o prodajalcih / dvoriščnih rejcih…. Upam, da vam zgoraj napisano kaj pove.
Ostalim, ki taka legla prodajate, pa pravite, da vzorno skrbite za mladiče, pa v razmislek – veste, da s svojim pisanjem tukaj ljudi napeljujete tudi k nakupu takšnih mladičev?
Yo
No… nadaljevanje…
Sva se z deklico zmenili, da se slišiva popoldan, da mi pove, kdo je očka.
Seveda se tega do sedaj niso uspeli spomniti.
Sem pa dobila informacijo, da “po novem” jedo celo pljučka (yeah, najceneje seveda, ne vem pa, kaj naj bi odraščujoč mladič imel od pljučk…) in mleko s kruhom (jaaaaa, kruh je itak nekaj najboljšega v prehrani psov) in ŠE VEDNO!!!! večinoma pijejo večinoma pri mamici.
Torej, imamo 7 mladičev, ki pri skoraj 8-ih tednih še vedno večinoma pijejo materino mleko!!!
Srečen nakup kupcem takšnih legel želim, čeprav je moj vikend zagrenjen…
Yo
Uf spet brskam med oglasi in najdem tole:
rotweiler išče samice za paritev
mlad odrasel samec,socializiran ljubitelj otrok išče samice za paritev,cena storitve 30.000 sit
STORITEV??? HALO!?
Zgleda da še nekomu manjka denarja za na morje!!
LP nina
p.s. Yo zadnjič sem jaz govorila najbrž z mamo od te punce, s katero si ti danes debatirala, pa ni bilo prav bistvene razlike!
Yo, vse kar si napisala, se dogaja tudi pri vzrediteljih – hocem reci pri psih z rodovniki!
Hrana – ja, najcenejsa!
Ok, verjetno so cepljeni, razglistenje je vprasanje!
Ukvarjanje je pa cisto druga pesem!
Pa se in se …
Hocem povedat, da ni vse odvisno od tega ali ima pes rodovnik ali ne!
Sedaj pa lahko napisete se kaksno tako zgodbico (kot zgoraj) o rodovniskih in njihovih mladickih – sigurno jih ni malo!!!
Mi gre malo na zivce, ker se posplosuje, da je za vsako nerodovnisko leglo slabo poskrbljeno!!!
Da me ne bo kdo narobe zastopil – potrebno je iti pogledat mamico, oceta, mladicke, kdaj kar tako – napricakovano, kaksni so ljudje, ki imajo pse, …
Ni vse odvisno od rodovnika – je pa 300 % moznosti, da ce boste sli samo po psa – videno-kupljeno DANES – jah, to ste si pa sami krivi, ce bo s psom kaj narobe – tako rodovniski kot nerodovniski!!!
Varianta videno-kupljeno DANES je “gospod” MATOSA!!! Pa vsi, katere so omenjali ze drugi!!!
Pri marsikaterem nerodovniskem leglu je lepo poskrbljeno za mladicke, za rodovniske je po vsej verjetnosti stanje vsaj malo boljse – je pa veliko takih, ki imajo mladicke zaradi denarja – se strinjam!!!
Se enkrat – leglo si oglejte veckrat (opazujte pse in vzreditelje, rejce – kje so – zunaj, notri, kako imajo “postlano”, …) – najmanj enkrat nenapovedano, pozanimajte se kaj jejo, kaj so jedli, ali so bili razglisteni – ce bodo rekli da, jih vprasajte s cim (ce ne bodo vedeli vam je lahko jasno, da niso bili!!! – po moznosti naj vam se pokazejo, da boste kao vedeli s cim nadaljevati), mladicki morajo biti 1x cepljeni – se pravi proti kugi, mama naj bo tudi cepljena, oce tudi, poglete slike kolkov (ce jih ne znate prebrati sami se posvetujte z veterinarjem (ali s kom, ki vam bo lahko zadevo razlozil), potem pa se posamezne zdravstvene zadeve, ki so “pasemska” znacilnost, vprasajte kolikokrat je imela mama ze mladicke, ce so z njimi v stiku ali se jih da videti, prav tako se pozanimajte o potomcih po ocetu, ce bo moznost navezite z njimi stik (dostikrat pride prav!!!), pa ne vzemite mladicka pred 8 tednom starosti (!!!) …
… ce sem se kaj pozabila, dodajte!!!
Tisto, kar je pa Jana&B napisala je pa jasno, da jim gre za denar – nerodovniski visavci za 90.000 SIT – to pa je noro!!!
Oj!
No včeraj sem skopirala tisti oglas za Rottija, ki išče samičke in je cena storitve 30.000 sit, pa sem danes nesla nos malo dlje, in kontaktirala gospo.
Pes ima rodovnik, brez vzrejnega, izredno prijazen?, kolki AA, do sedaj je imel že preko 11 legel, pri starosti 4 leta. Sami so imeli tudi že več rodovniških psičk, ki so prav tako imele, že veliko legel, in že 3 samce z katerimi so parili na isti način kot z tem. Torej nima veze kakšno psico, cena ostaja ista ne glede na vse.
Nekateri pač res dobro služijo ni kaj!
Ja vse kar je povedala linchaich, je res! Pasmo je treba dobro poznati, spoznati karakter psa in psice, šele potem mladičke! Ker če sta mama in oče ok, je težko z mladički karakterno kaj narobe. Spoznajte lastnike tako samca kot samice, sploh če se odločate za samca je bolj pomembno, da vam lastnik samca pove kakšna je posebna značilnost samčkov. Pri lastnikih samičke, se boste lahko pozanimali glede gonitve, sterilizacije, itd.
Pravi vzreditelj, ki ima leglo iz ljubezni, ne glede na to ali rodovniško ali nerodovniško, bo ob odhodu iz legla dal zraven vrečko briketov, s katerimi je hranil mladičke. Da boste vedeli kako in kaj. Morda bodo mladički dobili zraven še igačko, za lažje prebolevanje prvih dni, v novem domu, ker se bo igračka navzela vonja bratcev in sestric. Pravi vzreditelj, vas bo večkrat poklical, vprašal kako potekajo priprave, za prihod malčka v novi dom, vam svetoval pri nakupu opreme, vas napotil v specializirane trgovine itd. itd.
LP nina
Avtor: Ivana
Datum: 24-07-04 22:11
Yo: Ni mi jasno kako lahko govoris o preverjanju prednikov, ko pa imajo ravno tvoji psi nepopolen rodovnik. Nimajo vpisanih vseh generacij, pa razglabljaš o preverjanju prednikov. Sedaj mi pa to ni čisto jasno.
Lep pozdrav, Ivana
In kaj si ti hotela s tem povedati? Morda enačiš moje pse z nerodovniškimi? Si slučajno upaš na forumu javno mene obtoževati česarkoli podobnega kot je razplod nerodovniških mladičev?
Yo