SHAR PEI
inchaich napisal:
> Ker ce ne bi imel cene, bi bil rodovniski pes z napakami
> zastonj!!!!!!! Teh je pa malo morje!
A nobeden pa ne pomisli na genetiko?? Tudi 2 zdrava psa lahko data bolne mladičke. Pa to ne pomeni, da sta samec in samica slaba, samo v tej kombinaciji se nista obnesla. In lastnik samice naslednjič pari z drugim samcem…
Genetika včasih ubira svojo pot, pa če nam je to všeč ali pa ne,
LP jana
linchaich, kakšna je cena papirja???
Papir sam ne pomeni nič, važno je, kaj tam piše.
Ali še vedno verjameš, da lahko plačaš 8 jurjev in dobiš papir za nerodovniški psički 8-(
Me pa zanima, kako ugotavljaš zdravje, tipičnost in funkcionalnost prednikov nerodovniških psov? In kako se odločaš za kombinacije? Kako veš, da ne ponavljaš kombinacije, ki se je pri nekom drugem izkazala za katastrofalno? In kako glede na neznane prednike in kombinacije v primeru “napak” veš, kdo je nosilec le-teh? In kako veš, da ne pariš očeta s hčerko ali brata s sestro?
Yo
Yo napisal:
> Ne, linchaich, nerodovniški so DRAŽJI, ker lastniki psice in
> psa niso imeli stroškov z nakupom dobrih psov, niso imeli
> stroškov z razstavami, pri nekaterih pasmah, kjer se to
> zahteva, niso šolali psov in delali izpitov, niso opravili vseh
> potrebnih pregledov, niso šli morda na drug konec kontinenta
> ali pa sveta parit psice (pač pa za prvi vogal), niso plačali
> vseh stroškov rodovniškega legla (papirji za mladiče, vzrejni
> referent, tetovaže ipd.). Da ne govorim o sami oskrbi legla, ki
> je velikokrat porazna, o oskrbi breje in doječe psice, ki je
> večina ne pozna, o tem, koliko takih mladičev se pravilno
> dohranjuje in prehranjuje, o tem, da odhajajo večinoma iz legel
> prezgodaj, s čimer se rejec izogne stroškom prehrane,
> cepljenj…
> Še ali je dovolj?
> Meni pride pri računanju stroškov enega in drugega legla profit
> pri nerodovniškem?
>
> Yo
>
Ja vse je res. Sama imaš pasmo, ki je zelo eksotična. Tudi z vzrejo se misliš po vsej verjetnosti ukvarjat. Pariti misliš zato, da boš nekaj naredila za pasmo, ker jih je malo. Torej delaš v dobrobit pasme.
Če delaš iz ljubezni, potem predvidevam, da boš mladičke prodajala za 15.000 tolarjev. Toliko so stroški rodovnika in cepljenja.
Ne boš ne, bo treba če kakšno nulo dati zraven in prvi dve številki zamenjat.
Pa zakaj bi rodovniške prodajla za masten denar in si s tem finančno opomogla. Ne mi zdele o stroških, ki si jih omenjala gor.
Dobro psico / psa si si nabavila zato, ker ti je ta pasma ljuba in si podprla razvoj pasme. Na razstave hodiš zato, da promoviraš pasmo in ljudi ozaveščaš o svoji pasmi.
Pse šolaš ne zato, ker rabiš izpit za vzrejnega, ampak zato, ker se rada s psom ukvarjaš in ker je pes socialno bitje si ga moraš “narediti” takšnega, da v ta okolje paše.
Vse potrebne preglede na narediš zaradi vzrejnega, ampak zaradi sebe in svojega psa, da veš ali imajo dobre kolke in komolce, ker lahko veliko sama pripomoreš k temu, da če že veš, da ni vse OK, zadevo še ne poslabšaš, isto je z očmi in podobnimi pregledi.
Izhajamo iz predpostavke, da hočeš za pasmo nekaj narediti, torej če hočemo za pasmo nekaj narediti, morajo imeti rodovnike in zato moramo plačati. To ne smemo šteti kot strošek, če ja delamo v dobrobit psame.
Ja ti boš morala parit na drugem koncu sveta, ker si si izbrala eksota.
Ampak temu primerna bo tudi cena, kaj ne?
Če bi vzrejali zaradi dobrobita pasme, bo bili mladiči poceni, ker se bi šlo vzrediteljem le zato, da dajo od sebe kvalitetne mladičke.
Gre se pa vsem izključno in samo za denar, pa naj bodo to zlatkoti, nemci in ostale moderne ter množične psame, še bolj pa se gre to tistim, ki imajo ekoste.
Ja stroški se hitro povrejo.
In koliko vrhunskh vzrediteljev skrbi za pravilno prehrano psice in mladičev.
Če bi, bi bankrotirali.
To delajo tisti, ki imajo leglo iz ljubezni, ker ne gledajo čez denar.
Torej:
dobrega psa/ psico so nabavili izključno zato, ker bodo temu primerno lahko navili ceno.
Na razstave hodijo izključno zato, da se jih vidi in da si delajo reklamo. Sploh eksoti, ki jih sodniki niti ne poznajo in nimajo konkurence.
Pse šolajo in delajo izpite, pa če smo zelo pošteni tega ne delajo, ampak jih kupijo ali pa jim jih šenkajo kinološki prijatelji zato, da imajo lahko prvo grupo.
Vse preglede plačjo samo zato, da lahko prodajajo po višji ceni, če pregledi niso zadovoljivi, gredo preglede delati tja, kjer koga poznajo ali pa pri pregledih niso striktni.
Stroški KZS-ja so pa tako kot so in jih požrejo, saj jih v končni fazi priračunajo k ceni mladiča samo ne v razmerju 1:1 ampak 1:…
Oskrba mladičkov in psice je kakršna je, koliko vzrediteljev ti bo po pravici povedalo, da imajo tisto vrečo Evkanube ali drugih briketov na hodniku samo za kamuflažo, notri imajo pa Pedigree s pumpe.
DENAR JE SVETA VLADAR.
In koliko vzrediteljev je močno povezano in močno “prijateljujejo” s kinologi, predvsem s tistimi, ki vodijo vzrejno politiko. Pri vseh velikih vzrediteljih si taki podajajo kljuko na vratih IN TO JE NAJVEČJI STROŠEK.
Lezenje v rit tem kinologom, da imajo lahko vrhunska legla.
Pa naj še kdo reče, da kinologi niso ene velike kurbe. Vse v dobrobit pasme.
Yo napisala:
>linchaich, kakšna je cena papirja???
Cena papirja – pa menda sama ves koliko pride, ce das mladickom delati rodovnik in koliko stane tetoviranje!
Yo napisala:
>Papir sam ne pomeni nič, važno je, kaj tam piše.
In koncno smo prisli do tega, da RODOVNIK NI VSE!!! Pa se tisto, kar pise – jah, veze in poznanstva – o tem pises tudi ti!!!
Yo napisala:
>Ali še vedno verjameš, da lahko plačaš 8 jurjev in dobiš papir za >nerodovniški psički 8-(
KAJ??? Napacen naslov!
Yo napisala:
>Me pa zanima, kako ugotavljaš zdravje, tipičnost in funkcionalnost
>prednikov nerodovniških psov? In kako se odločaš za kombinacije? Kako
>veš, da ne ponavljaš kombinacije, ki se je pri nekom drugem izkazala za
>katastrofalno? In kako glede na neznane prednike in kombinacije v
>primeru “napak” veš, kdo je nosilec le-teh? In kako veš, da ne pariš
>očeta s hčerko ali brata s sestro?
JAZ??? Pa smo spet pri meni! Zgoraj pise – nima smisla!!!
Yo napisal:
> linchaich, kakšna je cena papirja???
> Papir sam ne pomeni nič, važno je, kaj tam piše.
> Ali še vedno verjameš, da lahko plačaš 8 jurjev in dobiš papir
> za nerodovniški psički 8-(
> Me pa zanima, kako ugotavljaš zdravje, tipičnost in
> funkcionalnost prednikov nerodovniških psov? In kako se odločaš
> za kombinacije? Kako veš, da ne ponavljaš kombinacije, ki se je
> pri nekom drugem izkazala za katastrofalno? In kako glede na
> neznane prednike in kombinacije v primeru “napak” veš, kdo je
> nosilec le-teh? In kako veš, da ne pariš očeta s hčerko ali
> brata s sestro?
>
> Yo
>
In kot da se vse to ne dogaja pri rodovniških psih z vrhunskimi papirji.
Le, da ne govorimo o nerodovniških prednikih, ampak rodovniških.
Velja samo komu lezeš v rit in lahko vse dobiš.
Kako veš kdo prenaša napake pri paritvi, ko oba prvič parita, kaj če jo prenašata oba?
Kot da incesta pri rodovniških ni. Veliko več ga je kot pa pri mešancih.
Yo napisala:
>Papir sam ne pomeni nič, važno je, kaj tam piše.
In koncno smo prisli do tega, da RODOVNIK NI VSE!!! Pa se tisto, kar pise – jah, veze in poznanstva – o tem pises tudi ti!!!
Ne vem, če veš, kaj piše v rodovniku ???
Yo napisala:
>Ali še vedno verjameš, da lahko plačaš 8 jurjev in dobiš papir za >nerodovniški psički 8-(
KAJ??? Napacen naslov!
O tem si mi sama govorila, da so ti rekli, da psički lahko pripelješ na vzrejni pregled in da jima bodo naredili rodovnike. Celo pozanimala sem se zate, če je to res – nekaj mesecev nazaj. Se spomniš?
Yo napisala:
>Me pa zanima, kako ugotavljaš zdravje, tipičnost in funkcionalnost
>prednikov nerodovniških psov? In kako se odločaš za kombinacije? Kako
>veš, da ne ponavljaš kombinacije, ki se je pri nekom drugem izkazala za
>katastrofalno? In kako glede na neznane prednike in kombinacije v
>primeru “napak” veš, kdo je nosilec le-teh? In kako veš, da ne pariš
>očeta s hčerko ali brata s sestro?
JAZ??? Pa smo spet pri meni! Zgoraj pise – nima smisla!!!
Urša, nisem mislila tebe, bilo je mišljeno kako veš… za vse!
Yo
Yo napisal:
> Mene pa prav zanima, od kod tebi podatek o ceni mladičev, ki
> naj bi jih imela? Od kod ti sploh podatek, da bom vzrejala?
>
> Yo
>
Imaš eksotično pasmo zato sem te vzela za primer. Si pač pri roki.
Tako kot je Urša na “štepanje” nerodovniških.
Ne ti ne ona še ne vesta ali bosta vzrejale.
Yo napisala:
>O tem si mi sama govorila, da so ti rekli, da psički lahko pripelješ na
>vzrejni pregled in da jima bodo naredili rodovnike. Celo pozanimala sem
>se zate, če je to res – nekaj mesecev nazaj. Se spomniš?
Tistle del o tem, da jih peljes na vzrejni in jima bodo naredili rodovnike si se pa ornk zmislila!!! Jaz sem samo vprasala ali je mozno, da nerodovniski pes dobi rodovnik! Da so meni rekli, da bi se mogoce dalo, in ja … spet sem med drugim vprasala tudi tebe! In iz tega ni nic – samo vprasala sem!!!
Iz mojih vprasanj ni potrebno delati trditev! Hvala!
Yo napisala:
>Ne vem, če veš, kaj piše v rodovniku ???
Odvisno kaj si mislila ???
Yo napisala:
>Urša, nisem mislila tebe, bilo je mišljeno kako veš… za vse!
Osel gre samo enkrat ne led!
Avtor: ena
Datum: 23-07-04 10:21
Ja vse je res. Sama imaš pasmo, ki je zelo eksotična. Tudi z vzrejo se misliš po vsej verjetnosti ukvarjat. Pariti misliš zato, da boš nekaj naredila za pasmo, ker jih je malo. Torej delaš v dobrobit pasme.
Če delaš iz ljubezni, potem predvidevam, da boš mladičke prodajala za 15.000 tolarjev. Toliko so stroški rodovnika in cepljenja.
Ne boš ne, bo treba če kakšno nulo dati zraven in prvi dve številki zamenjat.
Pa zakaj bi rodovniške prodajla za masten denar in si s tem finančno opomogla. Ne mi zdele o stroških, ki si jih omenjala gor.
Dobro psico / psa si si nabavila zato, ker ti je ta pasma ljuba in si podprla razvoj pasme. Na razstave hodiš zato, da promoviraš pasmo in ljudi ozaveščaš o svoji pasmi.
Pse šolaš ne zato, ker rabiš izpit za vzrejnega, ampak zato, ker se rada s psom ukvarjaš in ker je pes socialno bitje si ga moraš “narediti” takšnega, da v ta okolje paše.
Vse potrebne preglede na narediš zaradi vzrejnega, ampak zaradi sebe in svojega psa, da veš ali imajo dobre kolke in komolce, ker lahko veliko sama pripomoreš k temu, da če že veš, da ni vse OK, zadevo še ne poslabšaš, isto je z očmi in podobnimi pregledi.
Izhajamo iz predpostavke, da hočeš za pasmo nekaj narediti, torej če hočemo za pasmo nekaj narediti, morajo imeti rodovnike in zato moramo plačati. To ne smemo šteti kot strošek, če ja delamo v dobrobit psame.
Ja ti boš morala parit na drugem koncu sveta, ker si si izbrala eksota.
Ampak temu primerna bo tudi cena, kaj ne?
Če bi vzrejali zaradi dobrobita pasme, bo bili mladiči poceni, ker se bi šlo vzrediteljem le zato, da dajo od sebe kvalitetne mladičke.
Gre se pa vsem izključno in samo za denar, pa naj bodo to zlatkoti, nemci in ostale moderne ter množične psame, še bolj pa se gre to tistim, ki imajo ekoste.
Ja stroški se hitro povrejo.
Torej mi svetuješ, da ne delam nobenih pregledov, ne šolam psov, se ne ukvarjam z njima, ne delam vzrejnih pregledov in ne hodim na razstave, parim kar tako, brez, da preverim kombinacije in seveda potalam naokoli nekaj nerodovniških, po možnosti atipičnih predstavnikov – ah yeah, ko pa sem jih vzredila iz ljubezni, a ne?
In vse to v dobrobit pasme?
Ne vem, če je tebi popolnoma jasno, da perujci niso “eksoti”, da so pasma v izumiranju, ki ima status zaščitene pasme. Pri nakupu takšnega psa se k marsičemu obvežeš…
Yo
Yo napisal:
>
> Torej mi svetuješ, da ne delam nobenih pregledov, ne šolam
> psov, se ne ukvarjam z njima, ne delam vzrejnih pregledov in ne
> hodim na razstave, parim kar tako, brez, da preverim
> kombinacije in seveda potalam naokoli nekaj nerodovniških, po
> možnosti atipičnih predstavnikov – ah yeah, ko pa sem jih
> vzredila iz ljubezni, a ne?
> In vse to v dobrobit pasme?
> Ne vem, če je tebi popolnoma jasno, da perujci niso “eksoti”,
> da so pasma v izumiranju, ki ima status zaščitene pasme. Pri
> nakupu takšnega psa se k marsičemu obvežeš…
>
> Yo
>
Eksoti ali pasme v izumiranju še nikoli niso bile poceni.
Tebi osebno ne svetujem nič, sem prej napisala, da sem te vzela samo za primer, ker si pač tukaj.
Če si v mojem pisanju prepoznala delček sebe se opravičujem, ker ni bilo direktrno namenjeno tebi.
Le tisti, ki imajo slabo vest takoj odreagirajo, ko se spoznajo v pisanju drugih.
ena, meni je popolnoma jasno, na kakšen način mislim karkoli početi z mojimi psi.
Je pa zanimivo, da se nekateri očitno ne zavedate, kako z nepremišljenim pisanjem rušite vse, kar se je v cca 2-eh letih tudi s pomočjo tega in podobnih forumov začelo spreminjati.
Ja, to, da so ljudje pri nakupih vsaj malo bolj previdni in da ne nasedajo preprodajalcem in dvoriščnim rejcem.
Eni greste pač zlahka čez to, ker je trenutno fancy rugat nekoga, ki ga imaš v želodcu, ali na eni strani podpreti vzrejanje nerodovniških psov, ker je to pač pes od nekoga, ki ga npr. poznaš ali pa ti je simpatičen, ne razmišljate pa, da temo bere mnogo več ljudi, kot vanjo piše. Tudi tisti, ki se odločajo za nakup. In nekateri zaradi takšnega pisanja kupijo psa tudi pri Matoši npr. Ja, imam konkreten primer – par je toliko časa prebiral forume in se naučil, da so rodovniški bolni in pohabljeni, da se je odločil kupiti psa pri zgoraj omenjenem “gospodu”. Kako se je končalo, verjetno ni potrebno povedati?
Hja, samo saj ni pomembno, a ne?
Yo
Ok ker vidim da sem vir problema jaz, enostavno ne morem biti vec
tiho.
1. Yo nismo parili z prvo psico, ampak smo naredili kar nekaj kilometrov. Poleg vsega nismo opravli samo skoka ampak pred tem,kar nekaj ogledov psice, da sem jo sama ocenila, tudi karakterno, prav tako pa tudi lastnike!Ce pogledas situacjo v Slo. pa, vsi peljejo samo na skok, kaj in kako pa se z psico in mladici dogaja kasneje lastnike samca niti ne zanima.
Sem dobila tudi onudb v stilu:
Parili b z vasim samcm naso 3 letno prinasalko Piko, kaksna je cena?
Halo cena cesa? Kaksna je vasa psica? Kaksnega psa iscete? Kaksen je njen karakter? … Ko sem dobila na vsa ta vprasanja odgovor, in lastnice te samicke ni zanimalo niti ene stvari o samcu, sem enostavno rekla, da nazalost z njo ne bomo parili! In pika!
2. Ja garantiram lahko, da je imela psica, ze kot breja najboljso mozno oskrbo in da jo imajo tudi mladicki sedaj. Jih dohranjujemo z mlekom za mladicke, pocasi smo zaceli z kozjim mlekom, ki ga prav tako dobiva mamica. Pozanimali in prebrali smo kar nekaj literature, dobro smo se pripravli na otitev, in v mladicke in psico vozili ogromno casa in se ga bomo!Verjemi, da bo marsikatri pravi vzreditelj rodovniskih psov, zasluzil vec kot mi! Zakaj? Ja zato ker mogoce imamo res manj izkusenj, in zelimo zadevo opraviti dobro, pa ceprav brez rodovnika, ker bomo mladicke cepili, in razglistili in pred starostjo 8 tednov niti sucajn ne gredo od mamice. Stari vzreditelji ki imajo za sabo ze ogromno legel, pa so odmazan ze z vsemi “zavbami” in vedo kako prisparati!
3. Torej ce prav razume, ti gremo najbolj v nos, tisti, i imamo nerodovnisko leglo, pa ceprav smo slikali kolke in komole, pa cepav bo mamia in mladicki imli najboljso oskbo, boljo ot pri kaksnem vzreditelju rodoviskih psov?
Sama sem klicala na vec oglasov, nerodovniskih prinasalcev, in ko vprasam ce imajo slikane kolke je odgovor, Ja to pa nimamo a bi mogli imeti? Ja sam veste to je za nas dodaten strosek, pa res nismo mislili na to… ITD.
Ko pisev oglasu oce z rodovnikom , klicem in vprasam ko je oce in mi gspa pove, ime, uuuu lepo isti samec, ima namec na drugm koncu slovenije tudi rodovniko leglo. Yo to so zasluzkarji, meni ne mores ocitati nicesar!
Aja pa se nekaj sem klicala na oglas za rodovniske pinasalce zanimalo me je vse mogoce, med drugim tudi ker je to psickino drugo leglo, ce se a videti pse iz prvega lgla, me malo zanma, kaksne oomce psica aj. Pa sem dobila odgovor v stilu:
Ja veste so ovsod o Slovniji, tao a nimamo nekega kontakta, da pa se jih videti.
U lepo, torej sem tudi tukaj jaz posebnost, ker bom imela nerodovniske in z vsemi obdrzala stik, tudi novi lastniki se bodo poznali, tako da paritev brat sestra ni problem, oce hci itd. pa tudi ne!!
ninci, nimam nič proti tebi osebno, edino, proti čemur sem, je proti nerodovniškim leglom. Dala sem te za primer, ker pač počneš dvoje: si prispevala k nerodovniškemu leglu in odsvetuješ nakup nerodovniškega mladiča (druga pasma).
Zelo dobro se zavedam, da ni vse zlato, kar se sveti, zato nisem nikoli nikogar napotila k temu in temu vzreditelju, razen, če nisem bila 100% prepričana, da je to to. Vedno in povsod tudi napišem / povem, da rodovnik sam ni garancija, da ga je potrebno prvič znati brati in drugič tudi preveriti – tako pristnost kot vse, kar je notri napisano ter tretjič, poskusiti stopiti v kontakt tudi z lastniki “sorodnikov”, naprej, nazaj, levo in desno. Ravno zaradi tega, ker samo mama in morebiti oče mladičev nista nobena garancija.
To je bilo namenjeno vsem… Tudi tebi, linchaich, ker v rodovniku niso napisane samo (ne)ponarejene ocene prisotnosti displazije, pač pa še vse kaj drugega. Lahko kdaj kakšen rodovnik skupaj “predelava”, če te bo zanimalo.
Spet ninci, ravno zaradi zgoraj napisanega – tvojega psa ne poznam, vendar, če praviš, da je OK, da se ti zdi primeren za vzrejo, potem ne vidim razloga, da ga ne bi parila “tako kot se gre”. Konec koncev lahko izboljšaš razmere, narediš dobro leglo in spraviš na svet in k primernim lastnikom OK pse, ki bodo ne samo lepi, pač pa v tem primeru tudi funkcionalni (pasma ima svoj namen, se strinjaš?).
O ceni mislim, da, glede na to, da naj bi moji, rodovniški in z vsem, kar je zgoraj napisala ena, pa s tem, da gre za zelo redko pasmo, stali 15.000 sit, ne gre razglabljati tudi v primeru rodovniškega legla ZP. V tem primeru bi bili ZP veliko cenejši. Torej bi se tudi zaslužkarstvu izognila.
Sicer pa, me zanima, ninci, tako neuradno, kaj praviš na “postavljeno” ceno – glede na oskrbo, ki si jo opisala zgoraj?
Yo
Tisti, ki propagirate in se greste nerodovniško vzrejo ste navadni CEPCI!!
Nimate pojma o vzreji. Če bi bilo tako lahko, kot vi pravite, zakaj pa za boga psem sploh dati rodovnik, saj ga sploh ne potrebujejo. Bomo pa na uč pogledali in ocenili. Pa saj so si vsi psi podobni. Pa še problemov z boleznimi bi odpravili, saj so nerodovniški psi manj občutljivi na…..
ZRESNITE SE !!!!
LP
Miha
Zanimivo, v kaj se vse razvije tema o nerodovniskih sar pejih. Moje mnenje o produciranju nepasemskih psov poznate (in, ja, zame golden s HD C ravno toliko odstopa od standarda kot rdece-bel golden ali golden s pokoncnimi usesi s to razliko, da ga zaradi pokoncnih uses ne bo pobralo). Zato se bom tokrat raje osredotocila na samo vzrejo in preprodajo sar pejev neznanega porekla.
Najbolj znano bitje, pri katerem se da na hitro dobiti sar peja brez papirjev, je veliki ljubitelj zivali iz okolice Celja. Kaj se s temi psi vse prepogosto dogaja vemo vsi, od kod prihajajo, vemo vsi, v kaksnem stanju so, vemo vsi, v kaksnih razmerah so prisli na svet, vemo vsi. Ce se kdo ne ve, naj si prebere na . Cisto spodaj v levem stolpcu bo nasel dva prispevka na to temo. Na zalost nista ne izmisljena ne pretirana.
Za naslednji primer bom vzela leglo izpred stirih, petih let. Psica nikdar ni bila na vzrejnem pregledu, kot radi recejo lastniki v podobnih situacijah, je samo in zgolj ljubljenka in bi radi, da okusi lepote materinstva. Koncalo se je tako, da od petih mladicev zivi samo se eden, s hudo dedno napako, ki mocno otezuje zivljenje njemu in njegovi druzini, in samo veliki sreci in veliki iznajdljivosti lastnikov se lahko zahvali, da je sploh se med zivimi.
Da se malo orisem situacijo, pa se lanskoletni primer nerodovniskega legla sar pejev. Na vzrejni pregled je bila pripeljana psicka, za katero sem bila jaz na prvi pogled prepricana, da je mladicek, ki so ga pripeljali pogledat. No, izkazalo se je, da je odrasla psicka. Ce pustimo ob strani, da je bila povsem prevec nagubana in absolutno premajhna, ce pustimo ob strani rep, za katerega se se danes sprasujem, ce ni bil morda kupiran, ce pustimo ob strani 8 manjkajocih zob, ce vse to pozabimo, je to se vedno psicka, ki so jo kljub vzrejni prepovedi parili in ki po besedah lastnikov se ni prezivela meseca dni, ne da bi morala obiskati veterinarja.
Vzreja sar pejev ni enostavna res, nega mladickov poteka malo drugace kot pri drugih pasmah, imajo svoje specificne potrebe, katerih izpolnitev je neizmernega pomena za nadajlnje zdravo zivljenje. In nisem povsem prepricana, da v puppy-millih, pri dvoriscnih rejcih, ki bi takoooo imeli enkrat mladicke s svojo zgolj in samo ljubljenko, pri tistih, ki se jim jasno in glasno pove, da njihova bolna psica ni za vzrejo, lahko racunamo na to, da bodo potrebe mladicev izpolnjene.
Petixx, obrni se na Slovenski klub za sar peje. Vedno smo pripravljeni na pogovor. Trenutno so legla, za katera sem prepricana, da se z mladici dela, tako kot je treba v Malih Braslovcah v psarni Golding (037000720) in v Ljubljani v psarni PromisePei (041827125). Na obeh stevilkah bos nasla ljudi, ki z veseljem govorijo o pasmi, s katero zivijo in jo imajo radi. Vedno z veseljem pomagam pa tudi jaz (031377243). Bom napisala takole, preglej ponudbo in preveri, kaj dobis za svoj denar. Preveri, kaksno je zdravstveno stanje mladickov, njihovih starsev, starih starsih, preveri, kako je s starejsimi brati in sestrami, tetami, strici, necaki in bratranci. Preveri, kako dela z mladicki in ostalimi psi vzreditelj. Preveri, kaj vzreditelj ve o pasmi, pa ne nasedaj nekemu faktografskemu znanju, s katerim si vzreditelj ne zna nic pomagati (celo omenjeni ljubitelj iz Celja si je v vseh letih preprodaje ze zapomnil nekaj podatkov). Isci znanje, ki ga vzreditelj zna uporabiti v praksi, isci vzreditelja, ki pasmo pozna in razume, z njo zivi in diha. Preveri, koliko pomoci pri nadaljnji negi, vzgoji in zdravju mladicka ti lahko posamezni vzreditelj nudi. Preveri, ali kupujes slepega trimesecnega mladicka od gospoda, ki ti bo po izstavitvi racuna zaprl vrata pred nosom, ali zdravega zivahnega sar pejcka od ljudi, ki ti bodo vsa leta njegovega zivljenja stali ob strani.
Lp, Mojca
Yo na ” postavljeno” ceno 15.000 sit???
Jah če pogledamo že samo koliko je mleko v prahu za mladičke, v našem primeru jih je bilo treba dohranjevati, ker je mladičkov 10, in potem ko začnejo sami jesti, so stroški še večji. Z ceno 15.000 sit si deifinitvno ne bi pokrili stroškov, z tem, da ohranimo leglo pri življenju že, samo kakšni bi bili mladički, ne bi komentirala! Kakšne bolj kvalitetne stvari, hrana, cepljenje itd. pa v ceni 15.000 sit sploh odpade. Če si želiš pokriti samo stroške.
Ja zakaj sem odsvetovala nakup nerodovniškega psa? Zato ker vem kao zahtevna pasma je Shar pei, zato ker vem da je malo takih nerodovniških “vzrediteljev” ali po vaše zaslužkarjev oz. dvoriščnih rejcev, ki znajo tudi z nerodovniškimi narediti kvaliteto, in znajo skrbeti za mladičke, in znajo svetovati novim lastnikom. Samo zato!
Tudi naši mladički ne gredo v vsake roke. Koliko je bilo takih, ki bi jih kupili za otroke, ker si jih tako zelo želijo. Recimo mamica dveh otrok, hčerk, stari 7 in 10 let, je želela samca, da ne bo problemov z mladički itd. Za sterilizacijo še ni slišala. Da ima odrasel samec toliko kil kot njena starejša hčerka tudi ne. Ampak je gospa zadevo izredno lepo sprejela, se je začela zavedat, da tak pes res ni za njih, da bodo mogoče kupili kaj manjšega, ali počakali še kakšnih 5 let, in kupili prinašalca. Večina jih gre v roke ljudem, ki imajo že izkušnje z psi, vsem smo posebaj poudarili, da prinašlec, ni kar ena pasma, ki je na easy, da so trmasti, potepuški (predvsem samci), pogovorili smo se o možnih boleznih, skratka misim, da o vsem. ČE se vam zdi da sem na kaj pozabila (razen na RODOVNIK!) poveje, sem vesela vsakega predloga, brez veze pa se mi je kregat. Mogoče ste tudi vi naredili kdaj kakšno napako, li pa jo še boste, pa upam, da vas zato ne bo križalo 100 ljudi skupaj.
Aja Yo, zakaj nisem šla delat vzrejnega in delat rodovniške kvalitete?! Jah stvar je taka, razstave se mi zdijo mučne, zame, psa nikoli nisem forsirala v kaj takega, niti nisem imela nikoli v tem kakršnih koli ambicij. Pasme itak ne moram predstavljat (tako kot ti svojo), ker jo itak vsak pozna, vsi mislijo, da je pasma easy, pa ni tako, samo tega jim tudi na razstavi ne morem pokazat. Ja definitvno pa ima pasma svoj namen, ampak mi naštej 10 psov, v Slo.(goldnov mislim!), ki se za tak namen za kakršnega so bili “ustvarjeni” uporabljajo?!
LP nina
Aja še tole sem pozabila! Če delam vzrejno, in parim bi me ponavadi vsak vzreditelj odpisal, ker kaj pa mu bo solil pamet, nek lastnik samca, ki legla ni še nikoli imel, niti z tem nima izkušenj. Tukaj lahko tudi sodelujem, in prispevam, kar nekaj izkušenj, ki se jih sicer pridobila bolj teoretično kot praktično, ampak danes vsak dan pridejo moje izkušnje, še kako prav. Ja mogoče po tej strani zvenim kot egoist, ampak ni tako hudo, vem pa kako pri “velikih pravih” vzrediteljih potekajo skoki!
LP nina