SHAR PEI
Ja žal so to psi, ki imajo ogromno ogromno zdravstvenih težav, še več kot ostale pasme… hmmm res ne vem če bi takega psa imela brez rodovnika. Sem ga tudi sama nekaj časa iskala, kakšne 3 leta nazaj, pa ni pes zame. Pač ko preštudiraš par knjig, par tujih strani, spoznaš marsikaj, kar bi ti kot naivni bodoči lastnici “vzreditelji” nerodovniških Shar-peiov morda radi zamolčali!
Pozanimaj se malo tule:
Klub za velike pasme in molose, Sekcija za shar-peje, Dejan BUHOVAC, Kraigherjeva 6b, 3320 Velenje, tel.:03/586 1519, 041/ 714 497, e-mail: [email protected], http://www.geocities.com/skvpm2002
Pa če je želja po Shar pei-u tako velika najbrž poznaš pasmo, in se nisi samo zaljubila v tiste fletne gubice?
Jah tud nekateri drugi tu smo študenti, pa smo si vseeno privoščili psa, pa varčevali zanj, dolgo časa. Pa naj ti povem, da je nakup psa samo pljunek v morje, v primerjavi z nadaljnimi stroški, če je kuža zdrav, kaj šele če je bolan!!
LP nina
Pozanimaj se tudi tukaj:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=5;action=display;threadid=163
Pri nerodovniskih predstavnikih pasem nikoli ne mores vedeti, zakaj v resnici starsi niso dobili vzrejnega dovoljenja oz. zakaj mladici nimajo rodovnikov. Potem se pa cez nekaj let tepes po glavi, ko racunas, koliko cvenka si ze pustil na veterini. Praviloma je to veliko vec, kot ce bi sedaj prihranila nekaj denarja, vmes prestudirala literaturo o pasmi, povprasala lastnike in vzreditelje… Lahko imas pa krompir, ampak na to se jaz ne bi zanasala. Brez zamere in lep dan, Neza
Strinjam se z ninci, da je denar, ki ga odstejes za nakup psa le kaplja v morje. Se posebno pri pasmah, ki potrebujejo veliko nege in so nagnjene k raznoraznim boleznim. Tudi jaz mislim, da je boljse pocakati, da se tvoje financne razmere izboljsajo. Lahko pa kontaktiras vzreditelje in se probas dogovoriti glede cene, morda se lahko dogovorita celo o solastnistvu.Jaz mislim, da se vedno da doseci nek dogovor (glede vsega).
Lep pozdrav, Ivana
Prosim, prosim, prosim….ne kupuj sarpeja (ali kateregakoli psa) brez rodovnika. Nekaj casa nazaj je bila tukaj debata o sarpejcku, ki je bil za mastni denar (ne misli, da ga bos dobila veliko ceneje kot pri vzreditelju) kupljen pri preprodajalcu. Imel je pljucnico in ne vem kaj se vse. Glavo stavim, da ni bil ne razglisten, ne cepljen, ne pravilno hranjen in ne socializiran! Vse nasteto lahko dobis le pri resnem vzreditelju, ki skrbi za mladicke ves cas ko so pri njemu. Taksen kuza bo prisle v tvoj dom zdrav, verjetno ze delno sobno cist in z njim bo kar se vzgoje tice vseeno lazje, kot pa s kuzkom, ki je privekal na svet bog ve kje!
In strinjam se z Yo: razmisli o kreditu, ce bos kupovala psa neznanega porekla. Veterinarski stroski so lahko ogromni! lp
Yo ne vzrejnega nisem sla delat!!!Mislim, da sem ti to ze enkrat povedala! Lahko pa ga grem pravit v jeseni, ce b t zadovoljilo tvoje aptite, in bos vedela, da je vse ok, sicer pa ne bos kupila “mojega” mladica je tako?
BTW mama je streloplaha, na tujih ozemljih, doma jo ne moti noben hrup, niti jo ne moti hrup ne poznanem obmocju, ko se navadi na okolje, ce pa jo pripeljes v nepoznano okolje in ustreliz z zracno usko, pac trzne kar ne bi smela. Problem je samo v tem!
LP
p.s. ja res je govora je o Shar peih kar nadaljujte z temo!
Necesa ne razumem: pomembno je ogledovanje starsev, poznavanje standarda, stik z vzreditelji, rodovnik pa sploh ne? Nekako se mi dozdeva, da pravim vzrediteljem, ki se grejo vse zgoraj omenjeno, tudi vzrejni pregled in pridobitev rodovnikov za mladice ni prevelik strosek in problem.
Ravno pri vzrejnih pregledih niso pomembne veze in poznanstva, ampak kalup, ki se mu rece standard, in tvoj pes, ki bolj ali manj v ta kalup pase. Lp Neza
Jah imam pac o vsej tej slo. kuhinji in vsem svoje mnenje. Tako kot imate vi svoje mnenje.
Aja pa ce moj pes ne bi ustrezal standardu, najbrz ne bi dobil tiste ocene na edini razstavi, na kateri sva bila in sicer Perspektiven. Zakaj ni dobil Zelo perspektiven ja zato, ker se je sodniku tako grozno modilo in si za mladega psa, katerega prva razstava je to bila ni vzel sekunde casa, da bi se mu lepo priblizal, ampak je enostavno zagrabil gobec pogledal zobe, pes pa se je umaknil. Oh gorza kajne?
Niti razstave nikoli niso bile v mojem interesu, ampak v interesu Smartovega vzreditelja, ki mi se danes “tezi” z vsako razstavo, imam ocutek, da mu je zal, da je psa prodal meni, ki ga imam doma in ne komu, ki bi ga vlacil na vsako ocenjevanje zunanjosti in karakterja.
Ja pomembno je ogledovanje starsev in stik z vzrediteljem. Pa kaj ljudje mislite, da vsak ki vzredi nerodovniskega psa, ga vzredi zaradi denarja? Zato, da pokasira in v tem mastno zasluzi? Hmmm ja no pa ce naredim izracun mi ne bomo zasluzili nic, no mogoce za eno kavico. Ce sestejemo stroske, slikanja kolkov in komolcev, jemanja brisa psicki, kupovanja mleka za mladicke, sedaj kupovanja kozjega mleka, za hranjenje itd. In pripravljanja posebne hrane tako za dojeco mamico kot za mladicke, kupovanja igrack, da jih bodo mali nesli sabo, da jim bo prve dni lazje, obiskovanje vsakega novega lastnika, ze sedaj, da vidimo v kaksnih razmerah bodo mali ziveli,pa tudi vsak mladicek ne bo sel v sosednjo vas, ampak bodo sli po celi sloveniji, in se in se.
Petixx se enkrat, Ce bos kupila shar-peia se dobro ozanimaj o moznih boleznih in tezavah, obiskuj leglo, rodovnisko ali nerodovnisko, da vidis kako se psicki razvijajo, lastniki samice, si morajo vzeti cas in ti odgovoriti na vsako vprasaje, nujno je da vidis tudi oceta, ne glede na to ali je rodovnisko ali nerodovnisko leglo!! Samo ne kupi ga danes in ne kupi ga pri Matosi ali pri kaksnem drugem preprodajalcu!!
LP in veliko srece pri nakupu
Nina