Najdi forum

SGA

Pozdravljeni.

8.1.15 sem rodila dečka, 40t2d, ob rojstvu je tehtal 3050g, 51cm, 33 cm obseg glavice. Zanima me zakaj so mi ob odpustu iz p v materinsko knjižico napisali, da je premajhen za gestacijsko starost oz. SGA? Teža 3 dni po rojstvu ob odpustu je bila 2980g (polno dojen). Leta 2007 sem rodila hči točno na PDP 3150g in 50 cm, 34 cm pa je jim ni zdela premajhna. Naj še povem, da sama merim 153 cm.

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovana,

pri uvrščanju novorojenčkov v skupine s premajhno porodno težo glede na trajanje nosečnosti (SGA), primerno (AGA) in preveliko (LGA) težo so nam v pomoč tabele oz. krivulje, ki po analizi velikega števila novorojenčkov postavijo meje za tim. 10. percentilo (kar pomeni, da je 10% novorojenčkov v neki populaciji lažjih od te teže) in 90. percentilo (le 10% težjih). Pri tem so meje za dečke in deklice različne, saj so punčke običajno “vitkejše” kot fantki. Torej gre le za težo, dolžina ni pomembna…

Za slovenske novorojenčke, rojene okrog 40. tedna, je spodnja meja ravno teža, s katero se je rodil vaš fantek. Možno je tudi, da se je pediatru ob pregledu zdel suhljat, da je imel suho kožo in manj špehka, zato je dodal to diagnozo. Ki pa ni prav nič obremenjujoča za fantovo rast ali razvoj – in bo najverjetneje težo hitro pridobival in ujel bolj špehnate vrstnike.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close