Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil SEZNAM IZDELKOV Z ADITIVI – PIJAČE

SEZNAM IZDELKOV Z ADITIVI – PIJAČE

Pozdravljeni!
Po mejlu sem dobila tale seznam nevarnih aditivov v pijačah. Ker nikjer ne najdem, kdo je izvajalec take raziskave, me zanima, če so podatki s tega seznama verodostojni.

Hvala in lep dan želim!

Žal priponke ni.
Vendar pa vem, da kroži po netu nek seznam pijač z navedenimi aditivi.
Ne vem kdo je izvajalec raziskave, bolj mislim, da je to samo seznam s prepisanimi snovmi z deklaracije.
Vsekakor ima zelo veliko pijač dodatkov od konzervnsov do umetnih barvil in arom.
Bodite pozoni na deklaracije, saj morajo biti vse te snovi navedene.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

avtor raziskave sem jaz. Žal nisem vedel, da to kroži po mejlu, ker jaz tega mejla nisem dobil (saj veste, kovačeva kobila je vedno bosa 🙂 Kmalu bodo na spletni strani na voljo bolj podrobni podatki o raziskavi, ki drugače temelji na sedmih različnih virih. Ni pa to uradna raziskava kake organizacije, ampak le plod mojega lastnega dela, čeprav si upam trditi, da so ti podatki najbolj točni od vseh (vsaj slovenskih) in potrošniku najbolj prijazni.

Lep pozdrav,
Jan

P.S.: Za dodatne informacije mi lahko pišete na [email protected]

Hvala, da ste se oglasili.
Gre torej za raziskavo v obliki laboratorijskih analiz, da ste dokazovali pristonost določenih snovi ali kot domnevam bolj podroben pregled deklaracij?
Hvala za odgovor.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni!

Žal ne gre za raziskavo v obliki laboratorijskih analiz, temveč za individualni študij (zbiranje in analiza gradiva).

Ker sem tudi jaz na mnogih različnih straneh in preko e-pošte dobil raznorazne informacije o aditivih in zraven tudi mnoge laži (npr. tipičen primer je E330 – citronska kislina, za katero se govori, da je najbolj rakotvoren dodatek, pa to absolutno ni resnično, temveč je ravno obratno), sem se odločil, da bolje preučim vso stvar. Razočarala me je tudi Zveza Potrošnikov Slovenije, saj kljub močnim dokazom o škodljivosti nekaterih aditivov mnogo teh ni uvrstila med nevarne oz. je izdelala svojo (za moje pojme čudno) brošuro, kjer je aditive razvrstila v nelogične skupine. Tako sem zbral 7 dokaj zanesljivih virov (ZPS sem vseeno uporabil kot enega izmed virov) in s podporo strokovne literature in virov na internetu naredil svojo analizo aditivov. Rezultati te analize aditivov se nahajajo na tem seznamu.

Na podlagi te analize sem nato v trgovinah popisal še deklaracije omenjenih pijač (vode z okusom, sadne pijače in ledeni čaji; manjkajo pa še sirupi, sokovi, gazirane pijače in alkoholne pijače) in jih povezal z rezultati analize aditivov.

Torej gre tukaj za nekakšen študijski projekt in ne za neko “ultimativno resnico”. Potrošniki sami se morajo na koncu odločiti kaj je najbolje za njih. Torej moja analiza predstavlja za njih le še nov, dodaten vir znanja na področju aditivov.

Lep pozdrav,
Jan

Pohvalno, da se dandanes kdo za lastno veselje loti raziskav, vendar je vaše delo v mojih očeh zelo amatersko.
Ponovno “protestiram”, da izdelki “voda z okusom” ne obstajajo. Če bi se lotili osnovne literature, bi to vedeli.
Hkrati smo že izvedeli, da je proizvajalec nizkoenergijskih aromatiziranih brezalkoholnih pijač Costella (Uskok d.d.) nedavno spremenil recepturo – ne uporablja konzervansov. Torej je potrebno posodobiti tale seznam: http://med.over.net/forum5/file.php/151/33502/_ninamvseeno.org_zdravje_e_izdelki_aditivi.aspx_group_pij.pdf

Kar zadeva splošno uporabo aditivov, mene osebno najbolj skrbi njihov sinergistični učinek, t.i. “koktaj aditivov”, čeravno je vsak izmed njih priznan kot “varen”. In, ali ste vedeli, da je trenutno eden najbolj spornih aditivov vsem tako ljuba sol? Edini aditiv, ki nima E-številke. Ne še.

Pozdravljeni,

lepo, da ste tako kritični. To je prvi pogoj, da ne boste verjeli vsemu, kar slišite ali vidite, temveč, da boste brskali globje in se poskušali prepričati na lastne oči… 🙂 In če bi se le dalo, bi vsakega spodbujal k temu. Glede raznih pravilnih terminov za “vodo z okusom” se nisem ubadal, ker vem, da potrošniki vedo o čem govorim. Glede sprememb izdelkov pa naj povem, da so podatki iz avgusta 2009, kar je objavljeno tudi na spletni strani, v prihodnje pa lahko (če opazite, da izdelek ne vsebuje več nekega aditiva, ali da vsebuje nove) na strani kliknite na povezavo “Sporoči spremembo” in s tem sporočite, da se je izdelek spremenil. Nato bomo stvar v praksi preverili in na spletni strani ustrezno spremenili zapis o določeni pijači.

Strinjam pa se z vami glede zadnjega odstavka – tudi mene najbolj skrbi “koktajl aditivov”, saj na tem področju preprosto ni bilo opravljenih dostojnih raziskav (npr. vprašljiva je reakcija natrijevega benzoata z nekaterimi barvili in verjetno tudi mnogo drugih za katere sploh ne vemo). In res je mogoče mnogo več bolj pomembnih rizičnih faktorjev v našem življenju, kot so npr. kajenje in alkohol ter v prehrani sol (ki jo omenjate), sladkor in meso.

Spletna stran se osredotoča samo na aditive, saj želi nuditi potrošnikom čim bolj popoln pregled nad njimi in nad izdelki, ki le-te aditive vsebujejo.

Lep pozdrav,
JAN

Pozdravljeni,

zanima me na podlagi kakšnih kriterijev ste, gospod Jan, razvrstili aditive za živila v skupine “zelo nevarni”, “škodljivi”, “sumljivi”. Mislim, da ste s tem povzročili veliko zaskrbljenosti med potrošniki in bi bilo prav, da to pojasnite.

Hvala in lep dan!

Pozdravljeni,

Aditivi so razvrščeni v skupine na podlagi naslednjih kriterijev:
– “Zelo nevarno” – če vsaj eden od sedmih virov označi aditiv kot zelo nevaren in/ali če obstajajo jasni dokazi o tveganju za zdravje in če je aditiv prepovedan v nekaterih državah,
– “Škodljivo” – če vsaj eden od sedmih virov označi aditiv kot škodljiv in/ali če je škodljiv za nekatere rizične skupine in/ali če je škodljiv v velikih količinah,
– “Sumljivo” – če si viri med seboj nasprotujejo (nekateri trdijo, da je škodljiv, nekateri pa da ni) ali če gre za indice, da lahko aditiv predstavlja tveganje za zdravje.

Vendar pa je to poenostavljanje, zadaj je bilo vloženega veliko več truda, da sem analiziral vseh sedem virov, jih primerjal med seboj in iskal še dodatne informacije o aditivih v raznih študijah in člankih.

Načrtujem objavo podrobnega pojasnila tudi na spletni strani, da bo vse skupaj bolj jasno.

Hvala za opozorilo in lep dan,
JAN

Pozdravljeni,

poslal sem pojasnilo dne 30.3. na zadnje vprašanje, pa ni bilo objavljeno???

Lep pozdrav,
JAN

New Report

Close