sex pri vernih
Pozdravljeni!
Mene pa zanima predvsem kako verni ljudje (katoličani) gledate na sex. Jaz sem tudi katoličan, pa nisem še ravno prepričan a je zame vrednota upoštevat sex le po poroki in brez kontracepcijskih sredstev. Star sem 20 imam punco 4 mesece, prav tako verno, pa nimam še spolnih izkušenj in se pravzaprav nisem še pogovarjal o tem z njo. Kako vi gledate na vero in spolnost??
Uživajte!
Uh, to pa bo tema 🙂
Brez spolnosti preprosto ne more biti otrok. Kar se pa bistva življenja tiče, pa nekateri vzamejo za bistvo spolnost. Spolnost in orgazem sta čudovita občutka, ki blagodejno vplivata na telo. To pomeni, da se dogajajo kemične reakcije, ki sproščajo raznorazne snovi (hormoni, endorfini…..), ki dajejo občutek zadovoljstva. Zaradi teh snovi, se razvija telo in naš osebnostni razvoj, saj je vse povezano tudi z možgani.
Glede na to obrazložitev, lahko rečemo, da je to zadovoljstvo tudi neke vrsta droge. Ne razumemo kaj se dogaja, ampak kljub temu ponavljamo, ker se nam ob teh dejanjih pojavlja občutek zadovoljstva.
Se pravi, na eni strani je spolnost postopek našega nadaljnega obstoja razvoja, po drugi strani pa osbnostno zadovoljstvo.
Če imamo spolnost zaradi otrok in potrebe po človeškem obstoju ni to nič narobe. Če imamo spolnost za zadovoljevanje našega občutka tudi ni nič anrobe in potreba po spolnosti nastaja, da zadovoljimo naše potrebe, je to zelo podobno cigareti, kadimo zaradi občutka zadovoljstva, vsi pa pravimo temu droga. Droga je zato, ker škoduje zdravju. Torej sex ali spolnost ni droga, ker ne škoduje zdravju in ima pravzaprav blagodejni učinek na telo. Zakaj je lahko potem sex ali spolnost droga.
Takrat ko nas ta občutek in to zadovoljstvo tako zasvoji, da drugače ne znamo biti zadovoljni kot s sexom. Pretiran sex! Vedno več, vedno bolj noro, vedno više. Orgazem je orgazem, ampak ko smo enkrat odvisni od droge, nam je potrebna vedno večja doza. Poleg tega pa z normalnim sexom ne dosežemo več orgazma, zato se spuščamo v ekstrema doživetja in izvajanje.
Ko enkrat izvedemo že prav vse načine, kaj nam še ostane??? Temu lahko rečemo zasvojenost s sexom.
V življenju pa ni samo ta način sproščanja enakih kemičnih reakcij, zadovoljevanja svojih občutkov in potreb. Je pa jasno, da je to eden najbolj čutnih zaznavnih potreb. Občutki lagodja in užitka pa lahko nastanejo tudi na druge načine. Za primer vzemimo Ivana Cankarja in Skodelica kave, občutek zadovoljstvo ob gledanju sončnega zahoda, meditiranje, ukvarjanje s športom……ogromno dejavnosti, ki nam povzročajo iste ali podobne občutke in takrat se ljudje razvijamo.
Če prevladuje samo en način zadovoljevanja, porušimo telesno ravnotežje in takrat govorimo, da smo zasvojeni, ker počnemo samo eno in isto stvar, pa še ta se stopnjuje, da nikoli ni dovolj in dovolj dobro. V našem svetu pač vlada polarnost in brez polarnosti mi ne bi mogli obstajati.
Torej, če se vrnemo na vprašanje.
Seveda sex, seveda spolnost, vendar v normalnih količinah, vključeno v ostale dejavnosti našega življenja in potreb in predvsem v normalnih mejah.
pedofilija, sex z živalmi, pissing, fisting……vse to niso normalne oblike sexa, ampak so exstremi in so že stanje, ki sem ga opisal zgoraj. Stanje zasvojenosti. Zasvojenost pa že tretiramo kot bolezen, torej je to bolano. Marsikdo bo temu nasprotoval, ampak sex z otrokom in zadovoljevanje spolnih potreb z fantaziranjem o otoškem sexu, je bolezen in to ni normalno. Zato pa smo ustvarjeni moški in ženske. Seveda se najdejo tudi istospolne želje in raznorazni načini. Vendar samo, če dva sporazumno skleneta, da bosta to počela in nihče okoli njiju ali kdorkoli drug pri tem ne trpi.
Kamasutra je tudi podajanje spolnosti in ljubezni, ni nič drugega, kot na različen način izživeti svojo spolnost. Ne vsebuje ničesar grdega, ničesar nenormalnega in bolestnega. Kaj je bolezen in zakaj nastane pa smo že opisali.
In če sedaj vključimo tudi vero. To kar sem napisal sploh ni važno za erne ali neverne, veljalo naj bi za vse. Čas se spreminja, spreminjajo se navade in spreminja se odnos do spolnosti.
Problem današnjega časa, poudarjam današnjega časa, je ta, da spolnost ni več vrednota, ampak čisto zadovoljevanje potrebe po sexu, na tak in drugačen način. Ker to ni vrednota, zato trpijo družine. Varanje je nekaj popolnoma sprejemljivega, težje se je sporazumno raziti, če seveda ne gre, kakor pa skočiti malo sem malo tja, včasih živeti na dveh stolčkih. Posledica je ogromno trpljenja in drugi bolezni in stanja družbe, katere povzročitelj je ravno sex. Če se bomo spuščali v debate, kaj vera dela in kaj ne, sploh ni pomembno, nekaterim vera samo pomaga, da stojijo na realnih tleh, nekaterim pa tudi to ne. V ta sklop je vseeno koga damo, ali vernega ali pa nevernega, povsod se najdejo isti izmečki.
Spolnost s partnerjem, bi morala biti za večino vrednota, čistost ni zato, da nimaš drugega, da greš v zakon nedolžen, kot to, da si zvest samemu sebi in ljubezni. Nekateri zaradi spolnosti nikoli ne spoznajo ljubezni, ker menijo, da je to to.
Pri večini je najprej ljubezen in iz tega nastane tudi spolnost, potem pa ljubezen izgine in ostane samo še spolnost, ampak eno brez drugega vedno težko obstane in že je tukaj ločitev in spet od začetka. Vrednota pa nam še vedno ni. In probleme potem pripisujemo drugim, ne pa sebi, ki pa so posledica občutkov in nerazložljivih stvari v telesu. kdaj pa sta šla še kdaj dva narazen, ki sta bila nora en na drugega, predvsem nora na občutke, ki jih imata ko sta drug ob drugem.
Ja ta spolnost nam v veliki meri ureja življenje.
Pri spolnosti vera ne bi smela imeti nič pri tem, ker vedno bomo našli razlog, da verni delajo še večje neumnosti isto bi lahko našli tudi pri nevernih.
Spolnost in ljubezen, bi morala prav vsem, vernim in nevernim predstavljati vrednoto, zaradi katere je življenje lahko lepo ali pa pekel.
primož
Enako sem razmišljala pri 20 ih. Hotela sem se ravnati po verskih načelih… pa mi ni ratalo. Svet se obrača, sam se spreminjaš, pa čeprav sem bila sveto prepričana, da bom počakala do poroke. Ker sem si tako želela in je v skladu z verskim prepričanjem. Pa ni ratalo. In saj ne bom rekla, da mi je žal- je nekaj krasnega sex in vse.. ampak sama sebi sem nekaj prelomila in to mi ni všeč. Zato kar vztrajaj, če si tako želiš. Sex je krasen, ampak nikjer ne piše, da je s teboj kaj narobe, če začneš kasneje. Srečno!
Če bi želel še bolj rpedalčkati in razlagati, bi napisal še 100 strani in to samo zato, da bi bili vsi zadovoljni. V mojem pisanju ne vidiš bistva, tako kot večina ne vidi bistva v spolnosti, zato pa je toliko nelogičnosti, premalo želimo ugotoviti kaj je bistvo in ne posamezne koščke. V tvojem sporočilu posamezne besede.
Če se že imava čas prepucavat v besedah, ne ne mečem v isti koš po kaznivosti dejanja pedofilijo in pissin,g ampak dam v drugo isto skupino. Je to normalno, da nekoga “polulaš” v čem je fora, ali pa sex z otrokom. SKupnost = je normalno?
Karkoli bomo rekli okoli spolnosti, nikoli se ne bomo vsi strinjali, če pa v vsem pisanju ne moreš videti bistva, ki sem ga želel povedati, potem je brezpredmetno še naprej razlagati.
Ljudje ob reki toliko časa kupujejo vodo ter se prepirajo o ceni, dokler ne opazijo reke. Preveč so zaposleni z pregovarjanjem zakaj je cena tako visoka, kot da bi pogledali, kje je reka.
Primož
Spolnost ni prav nič slabega, dokler več daje kot jemlje. Midva sva dve leti in pol zdržala samo s poljubljanjem, nato sva prešla na “ročna dela”, oba pa sva “izgubila nedolžnost” na poročno noč, po skoraj sedmih letih. Sedaj pa, je, kadar pač je – življenje prinese tisoče skrbi in vse manj je časa in priložnosti za “biti skupaj”.
Vendar nama ni bilo nikoli niti malo žal, da “se nisva prej zdivjala”.
Čista vest in zvesto srce je po mojem največji zaklad. Vztrajajta v lepem, ne bo vama žal, pa vernost gor ali dol! Če te pa bolj matra, si ba brez slabe vesti lahko pomagaš sam; mislim, da to ni prav nič slabega.
Jaz pa mislim, da boš moral najprej pri sebi razčistiti, kaj zate pomeni čakati. Še nujneje je to, da o tem odkrito spregovorita z dekletom. Potem se človeku marsikaj razjasni. Zame na primer je bil to ideal, za mojega moža tudi, vendar pa danes razmišljam, da sva za to morala kar veliko žrtvovati. Danes sem zadovoljna, a vedno vse ni šlo gladko. Da bi se nekega pravila kar držal samo zato, ker je, ni preveč priporočljivo. Enkratno pa je, č esi zadevo osmisliš in najdeš zares dober razlog za ali proti.
Vera in spolnost se bolj pokrivata, kot danes misli večina, ki na vsakem vogalu pripominja čez zafrustrirane katoličane. A v čakanju (na primer) se skriva spoštovanje, v spoštovanju se skriva ljubezen, v ljubezni nas čaka radost in posledica je sreča. Tako preprosto je to. Menim, da so ta pravila namenjena človeku in ne peoti njemu. Spolni nagon je tako močan, da človek zlahka prehiti zorenje. Potem pa nekaj manjka, pa išče vedno znova v napačnih stvareh.
Pa le dobro se pogovorita. Pomembno je, da si odkrijeta srce.
Spolnost je osebna zadeva vsakega posameznika. Kaj dva, ki se predajata spolnosti počneta, je samo njuna stvar. Nič “zunanjega” ne bi smelo vplivati nanju.
In tako tudi vera ne. Morda je bilo 500 let nazaj, ko še ni bilo ustreznih zaščit, smiselno “čakati do poroke”, saj se je na ta način vsaj načeloma poizkušalo zagotoviti vsakemu otroku tudi očeta. Ampak skorajda sem bolj prepričan v to, da so “verske zapovedi s področja spolnosti” samo metoda kontroliranja ovčic. Kajti, če izhajamo iz dejstva, da je spolnost povsem osebna zadeva, potem so razno-razna navodila pravzaprav poseganje v temeljne človekove pravice…
Bom končal, da ne bom koga preveč razburil. Torej, naredi tisto kar sam misliš da je prav. Ne čakaj samo zato, ker je to neka zapoved a ravno tako ne sili v zadevo samo zato, ker nimaš izkušenj in ker misliš, da si zato drugačen. Predvsem razmisli koliko si zadevo resnično želiš in ali si tudi resnično želiš svojo partnerko…
Glede spolne vzdržnosti pred poroko se popolnoma strinjam s cerkvenim naukom. V Bibliji ni nejasnosti o tem. Glede uporabe kontracepcijskih sredstev pa naslednje: Preprečitev nosečnosti ni umor. Česar ni, ne moreš umoriti. Tudi ukrasti ne moreš nečesa, česar ni. A ne? Če pa je plod že ustvarjen, pa ga uničiš, je umor.
Glej, tole sem zate skopirala iz Biblije na internetu:
Mož naj ženi izpolni dolžnost, prav tako tudi žena možu.
Naslov spletne strani: http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=1+Kor+7&id0=1&pos=0&set=2&lang=sl
O čem govori to biblijsko besedilo? Da naj mož zadovolji telesnim potrebam žene, žena pa moževim. Torej spolno življenje ni samo zaradi otrok, ampak zaradi ljubezenske vezi med možem in ženo. Preberi si celo poglavje, pa boš vse razumel, kar se tiče spolnosti v zakonu. Poglej, apostol Pavel piše, da je zakon zato, da ne bi ljudje zaman goreli v spolnih željah. Naj ti spet prekopiram besedilo iz istega poglavja, 9. vrstica:
Če pa se ne morejo obvladati, naj se poročijo, ker je boljše skleniti zakon kakor plameneti.
Če je apostol tako napisal, eden od ustanoviteljev Cerkve, potem bom že bolj njemu verjela.
Pa lep pozdrav in srečno bodočnost s svojo izvoljenko ti želim!
Še eno besedilo iz tega poglavja sem našla v 5. vrstici. Spet kopiram iz Biblije:
Ne odtegujta se drug drugemu…
Dalje si stavek preberi sam. Videl boš, da je govora o tem, da bi lahko prišlo do hudih skušnjav (najbrž misli na skok čez plot), če bi se zakonca odtegovala drug drugemu.
Kako življenjsko je to napisano! In resnično! Mar ne?
Delajta po svojih občutkih in vesti, kakor se vama zdi prav. Ni zdrava obsedenost niti v eni smeri niti v drugi.
Bog spolnost sigurno odobrava, drugače je ne bi bilo. Spolnost med dvema, ki se ljubita, je nekaj najlepšega na svetu, pa naj bo pred ali po poroki. Slabi občutki ne koristijo ničemur. Umetna pravila tudi ne.
Veliko sreče.
Draga Taja!
ce bi v Bibliji pisalo, da moras vsak mesec preplavati deroco reko in se sprehoditi gola po svoji vasi, bi vse to slepo upostevala, kot to pocnes sedaj?
ali sploh razmisljas s svojo glavo ali mislis, da je nek apostol, ki je ze zdavnaj mrtev in je pac nekaj napisal, zivel namesto tebe???
in tebi sedaj ni treba nicesar razglabljati?
vse resitve so v Bibliji?
hahaha
Uh, Maca…mislim da nisi razumela bistva Tajinega pisanja, pa se ji takole posmehujes! Biblijo razlaga na svoj nacin, ravno obratno dela, kot ji ti ocitas…meni sploh ne deluje suznja cerkve ali kaj podobnega. V Bibliji je nasla svojo resnico, nekdo drug pa bi nasel svojo…meni se bolj smilijo tisti, ki so suznji tistega, kar jim v glavo vtepe nekdo drug, pa naj bo to duhovnik ali pa kdorkoli drug…
Mimigrede, jaz nisem ne krscena, ne verna, vendar spostujem ljudi, ki so, se posebej tiste, ki mislijo z lastno glavo!Tebi Maca, pa svetujem, da malo razmislis preden naslednjic napises kaksno tako sporocilo…