Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Severna Afrika

Severna Afrika

Zanima me ali se poleg cepljenja proti hepatitisu A priporoča še kako za potovanje v Tunizijo. Prebral sem, da se za severnoafriške države priporoča cepljenje proti tifusu.

LP

Res je! Pri potovanju v severno-afriške države je poleg cepljenja proti hepatitisu A priporočljivo tudi cepljenje proti tifusu, učinkovitost katerega pa je nekoliko nižja kot učinkovitost cepljenja proti hepatitisu A.
Potnikom, ki potujejo in se obnašajo avanturistično (nezaščiteni spolni odnosi, prosto potovanje brez načrta, uporaba nezanesljivih prevoznih sredstev in s tem večja možnist prometnih nesreč), živijo pri področnem prebivalstvu, ipd., svetujemo tudi cepljenje proti hepatitisu B, saj je delež nosilcev virusa bistveni višji kot pri nas.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Katero cepivo proti tifusu pa se uporablja pri nas? Ali je varno? Je zadosti 1 doza?

Pri nas uporabljamo cepivo Typhim Vi. Cepimo v ramensko mišico. Za zaščito je potreben 1 odmerek, ki ga morate prejeti vsaj 14 dni pred odhodom. Zaščito je potrebno obnavljati na 2 leti. Cepivo vsebuje polisaharide iz kapsule povzročitelja, uporabljajo pa ga povsod v Evropi in ZDA.
Najpogostejši so lokalni stranski učinki: oteklina na mestu cepljenja, pa tudi rdečina in bolečina.
Od sistemskih učinkov je najpogostejši glavobol, redko pa tudi nekoliko povišana temperatura in slabše počutje.
Kot pri vsakem cepljenju so možne tudi sistemske reakcije preobčutljivosti, ki pa so zelo redke.
Pozdrav!
Nina

Kakšen procent cepljenih pa cepivo zaščiti? Kaj bolj priporočate za potovanje v Tunizijo: cepljenje proti hepatitisu A ali tifusu ali pa kar oboje?

Hvala za odgovore.

Cepivo proti tifusu zaščiti cca 70-80% cepljenih, cepivo proti hepatitusu A pa je eno najučinkovitejših, kar jih poznamo (zaščita med 95-99%, v nekaterih študijah celo 100%).
Absolutno priporočam cepljenje proti hepatitisu A, priporočam pa tudi cepljenje proti tisusu (še zlasti, če veliko potujete in boste zaščito obnavljali). Pozdrav!
Nina

Zanima me cena priporocljivega cepljenja proti Hepatitisu A in tifusu?
Hvala in LP,

Thomas

Spoštovani,

cena cepljenja proti hepatiitsu A je 12.500 SIT, cena cepljenja proti tifusu je 5.900 SIT.

Lep pozdrav,
Eva

Eva Grilc

New Report

Close