Najdi forum

Ali je možno, da se mi poleg prižganega računalnika vrti in prihaja slabo? Pa ne samo tu, ampak tudi pri tovsterju in električni pečici, da o mobitelu ne govorim………….Meni se vsi smejijo, ampak jaz komaj še vzdržim. Smejijo se mi vsi- od fanta do zdravnika. Moram povedati, da se mi je dogajalo že prvo nosečnost. Zelo se mi je vrtelo ob prižgani električni pečici. Sedaj pa nisem noseča.

Pozdravljena!

Pojav, ki ga opisujete, je znan kot hipersenzitivnost oziroma preobčutljivost na elektromagnetna sevanja. Je pa sam fenomen zelo izmuzljiv in ga do danes še niso mogli znanstveno potrditi. To pomeni, da prostovoljci, ki so sami menili, da so preobčutljivi, v dvojno slepih študijah za špansko zaveso niso mogli dovolj zanesljivo ugotoviti, ali je neka električna naprava vključena ali ne. Zato v znanstvenih krogih prevladuje mnenje, da gre za psihološki učinek

Pri nas smo mnenja, da gre vendarle za realen pojav. Problem je v tem, da so učinki šibkih elektromagnetnih sevanj lahko izredno specifični. Pomeni, da telo nanje reagira samo v točno določeni situaciji, na primer kot pri vas v nosečnosti. To je podobno, kot iskanje radijske frekvence, samo pri točno določeni frekvenci boste dobili želeno postajo pa pri nobeni drugi. Ljudje kot živa bitja pa smo še neskončno bolj zapleteni od radia.
Tudi ni nujno, da ste na tovrstna sevanja reagirala ves čas nosečnosti pač pa morda samo v točno določenih pogojih na primer zjutraj ali med dodatnim stresom. Možnosti je nešteto in od človeka do človeka so lahko različne. Tega ne vemo. Ker pa si telo hitro zapomni neželene reakcije, se lahko zgodi, da reagirate še tudi potem, ko prave situacije ni več. Pojavi se tako imenovani pogojni refleks, ki pa je psihološki pojav. Ne trdim, da se je to zgodilo, bi pa razložilo marsikateri negativen rezultat tovrstnih študij.

In kaj lahko storite? Ena možnost je, da se vsaj nekaj časa tovrstnim sevanjem izogibate, skrbite za splošno zdravje in upate, da bodo reakcije nekoč izzvenele. Če pa imate voljo raziskovati, lahko poizkusite naslednje: zastrite pečico s kakšnim kartonom ali neprozorno zaveso in prosite koga od domačih, da igra nekoga, ki bo pečico vklapljal in izklapljal. Seveda vam ne sme povedati, kdaj jo je vklopil. Naj bo pri tem čimbolj neslišen. Vi pa poskusite ugotoviti ali je vklopljena ali ne. Narediti morate vsaj 10 vklopov pri enem poskusu. Preverite ob različnih situacijah, zjutraj, zvečer, ob koncu tedna. Večja verjetnost za reakcije bo takrat, ko ste zaradi česar koli v stresu. Verjamem, da vam takrat ne bo lahko izvesti poskusa, a morda je ravno to prava situacija, ko telo na sevanja reagira. V kolikor pa bodo vaša ugibanja v polovici ali več primerov napačna, lahko sklepate, da gre za psihološki učinek, ki vam je ostal še iz časa nosečnosti. Za nazaj pa je seveda nemogoče ugotoviti, kdaj se je reakcija v resnici pojavila.
V kolikor pa boste v večini primerov pravilno ugotovila vključenost pečice (ne goljufajte!) pa gre za realen pojav. Pobrskajte tudi po spominu, če ste kdaj bila izpostavljena kakšnim kemikalijam ali večjim dozam zdravil. Nekateri ljudje, ki so preobčutljivi na različne kemijske snovi, pogosto razvijejo preobčutljivost tudi na šibka elektromagnetna sevanja.
Žal zaenkrat ne poznamo druge možnosti za preprečevanje težav kot je izogibanje tovrstnim sevanjem.

Lep pozdrav, dr. Romana Ružič

Ko sem bil še osnovnošolec se spomnim, ko sva z bratom dobila radio-uro (tiste majhne digitalne ure z rdečo ali zeleno osvetlitvijo (da se vidijo tudi ponoči), z budilko in radijem). Tisto noč se spomnim, da nisem dobro spal, ker me je motil nek “zvok” ali “sevanje”, ki ga je ta naprava oddajala. Dobro se spomnim, ko sem se ponoči zbujal in gledal kaj me moti. Ponoči med zbujanjem sem “začutil”, da tisto kar me moti prihaja od radio-ure. Od takrat naprej nisem več ponoči tako dobro spal kot pred tem. Z časom sem se nekako navadil na to “sevanje”, ampak nikoli popolno. Čez dosti let sem se odločil in napravo izklopil, ker se mi ni zdela kvalitetna, da me tako moti pri spanju. Moj brat ni imel takšnih težav.
Iz teh izkušenj sklepam, da je nekaj na tem elektromagnetnem sevanju, ki vpliva na biopolje in na tem, da smo si ljudje različni, ker nekateri so bolj drugi manj senzitivni na takšna sevanja. Tako, da, Tanita, nisi sama.

Pa še vprašanje za gospo Romano: ali ste mogoče merili tovrstno sevanje pri monitorjih z katodno cevjo? Predvsem me zanima razlika EM sevanja med navadnim katodnim monitorjem in LCD monitorjem.

Hvala.

Pozdravljeni!

Kar se tiče sevanja radio-ure imate deloma prav. Ljudje smo na tovrstna sevanja različno občutljivi. Koliko lahko pride do takšnih sprememb trajno ravno zaradi teh sevanj, tega danes še nihče ne. Preveč je namreč tudi drugih možnih vzrokov. Poleg sevanja ste namreč lahko občutljivi tudi na svetlobo, ki lahko vpliva na center za spanje, bodisi na ritem bodisi na samo kvaliteto. Podnevi se nam svetenje številk ne zdi močno, ponoči pa je lahko hitro preveč.

Kar se monitorjev tiče, se zelo priporočajo LCD monitorji, ki praktično nimajo nobenega sevanja medtem, ko ga katodni imajo. Pri nas smo dokazali tudi biološke učinke teh sevanj. Praviloma je sevanje celo močnejše za ekranom kot pred njim. Priporoča se, da sedi oseba vsaj pol metra proč od ekrana, za njim pa naj ne bo nikogar vsaj cca 2 metra.

Draga Tanita!
Meni se to ne zdi čisto nič smešno. Tudi jaz občutim razna elektro sevanja, ki jih večina ne zazna.
Slišal sem, da se ta sevanja dajo nekako izmeriti.
Za boljše počutje uporabljam mali generator magnetnega polja, ki si ga obesim okoli vratu kot obesek za ključe. Meni pomaga.

Pozdravljeni!

Seveda se dajo takšna sevanja izmeriti in sicer z natančnimi merilci električnih in magnetnih sevanj. Ne da pa se še izmeriti, ali ste vi konkretno na to občutljivi ali ne. Moram pa povedati, da se pri nas zelo trudimo za razvoj takšnih bioloških senzorjev in drugih instrumentalnih metod, ki bi tudi to lahko zaznavale. Zaenkrat večina naših metod pokaže splošen biološki vpliv tovrstnih sevanj v kolikor obstaja, s čimer je večja verjetnost, da bodo vplivala tudi na ljudi, individualno pa so seveda še vedno lahko velike razlike v občutljivosti. Enako velja za male umetne vire magnetnih polj, kot je vaš obesek, nekomu lahko pomaga, drugemu pa prav nič.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close