Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT sevanje in kemicna sredstva

sevanje in kemicna sredstva

Spostovani,
imam dve vprasanji, ki me tareta, zato vas vljudno prosim za odgovor.
1) sevanje: ob obisku računalniškega sejma v aprilu sem bila cca 30 min izpostavljena EM sevanju (mobitelova UMTS postaja). Takrat se nisem vedela, da gre za nosecnost, bil pa je to 12 dan nosecnosti. Ginekolog je rekel, da za to ni panike, mene pa vseeno skrbi, ce so mozne kaksne posledice za otroka?
2) kemicna sredstva: pravkar smo doma prenovili stanovanje ter prelakirali parket z vodnim lakom. Caka me veliko ciscenja s cistili, zato me zanima, ali se lahko izpostavljam tako cistilnim sredstvom kot tudi spanju v prenovljenem prostoru. Smrad po laku sicer ni mocan, me pa zanima, koliko casa naj pocakam s preselitvijo.

V naprej se vam zahvaljujem za odgovora in vam zelim veliko delovnih in osebnih uspehov.

Romana

1. Citiram dr. Petra Gajška iz Inštituta za varovanje zdravja RS :Strokovno izvedene meritve kažejo, da so sevalne obremenitve zaradi baznih postaj precej pod dovoljenimi vrednostmi in tako primerljive s sevalnimi obremenitvami zaradi splošnega elekromagnetnega onesnaževanja okolja. Noben vir EMS ni uporabljan tako blizu telesa kot mobilni telefon zato je največ raziskav namenjenih pručevanju možnih škodljivosti tega vira. Mnenje WHO :nobeden od najnovejših pregledov literature ni privedel do ugotovitve, da bi izpostavljenost EMS telefonom ali baznim postajam povzročalo kakršne koli zdravstvene posledice.Večina strokovnjakov tega področja meni, so vsi vplivi na zdravje zaradi EMS v primerjavi z drugimi tveganji, ki smo jim vsak dan izpostavljeni, zelo majhni ali pa jih sploh ni.Vaš obisk računalniškega sejma torej otroku ni nič bolj škodil, kot če bi se sprehajali po Ljubljani.
2.Pri uporabi čistil uporabljajte zaščitna sredstva (gumijaste rokavice idr., okna naj bodo široko odprta). Preveliki fizični napori so v nosečnosti najmanj tako škodljivi kot čistilna sredstva.
3. Preselite se takrat, ko vam ne bo več smrdelo tako, da boste lahko čimbolj uživali v bivanju v novih prostorih.
4.Prepričana sem, da že veste pa vseeno ne morem iz svoje kože, da tega ne bi napisala: uživanje kvalitetne hrane z malo maščobami, folna kislina in zdravo živiljenje (brez cigaret, alkohola, pomirjeval poživil in mamil) mu bo tudi nadvse koristilo.

New Report

Close