Najdi forum

Lp,

prosila bi, če mi lahko pomagate pri sledečemu vprašanju in sicer:
fant dela na nuklearni medecini in je tako izpostavljen precejšnjemu sevanju. Seveda uporaba zaščitna sredstva, ampak ta niso 100%. Ker nekega dne nameravava imeti otroke, me to ne malo skrbi. Kakšne so lahko posledice in ali obstajajo kakšne statistike o genetskih spremembah pri otrocih, katerih starši opravljajo takšna dela? Po kolikem času se lahko učinki izpostavljanja sevanju (fant je komaj začel delati, torej ga čaka še praktično vse življenje)
Otrok ne nameravava imeti še vsaj nekaj let, ampak me vseeno že zdaj hudo skrbi. Se dajo te stvari na kakršenkoli način preprečiti?

Najlepša hvala za odgovor,

Tina

Želela bi, da bi prebrali odgovor o sevanju, ki sem ga zapisala Mini.V vašem primeru gre za podobna sevanja.
Zaščitna sredstva so zelo učinkovita, če jih vedno uporabljamo in nosimo tudi dozimeter, s katerim zdravniki medicine dela nadzorujejo doze katerim smo izpostavljeni na takšnih delovnih mestih. Nadzor je koristen zato, ker ob previsokih dozah mož lahko zahteva začasno premestitev na drugo delovno mesto (kjer ni sevanja).
Pri moških je pomembno tudi dejstvo, da spermatogeneza -proces dozorevanja od mirujoče matične celice v zrelo spolno celico poteka približno 3. mesece. Mirujoče celice so v glavnem neobčutljive za sevanje, občutljive pa postanejo med mejotično ( redukcijsko) delitvijo. V teh 3. mesecih obsorbirana dozane pri poklicni izpostavljenosti ob uporabljeni zaščiti, ni velika.Vsekakor ni takšna, da bi se bali prirojenih nepravilnost, kromosomskih napak ali genskih mutacij. Opaženo pa je bilo, da pri starejših moških nekoliko pogosteje nastopi v spolni celici spontana patološka mutacija na novo.To je splošen pojav in ni prisoten samo pri tistih, ki so poklicno obremenjeni.To si razlagamo tako, da se obremenitve zaradi sevanju okolja počasi kopičijo.
Moj nasvet je tak: imejte otroke relativno mladi (do 30 leta). Če vam uspe zanositi na dopustu pa je to idealno, ker takrat mož ne bo izpostavljen dodatnemu sevanju.

Spoštovna ga. doktor!
Na vas se obračam, ker bi rada vedela za vaše mnenje ali vsaj vaše izkušnje s podobnimi problemi, kot ga imam jaz.
Sem v devetem tednu nosečnosti in se počutim dobro. Težava pa je sledeča. Zanosila sem okrog 17. junija in po dvema tednoma nosečnost sem bila na rendgenu na slikanju prsta leve roke. Ker takrat nisem vedela, da sem noseča me skrbi kako je to vplivalo na zarodek, saj vem da v tem času pride do delitve celic.
Moja ginekologinja mi je svetovala, da prekinem nosečnost. Rengenisti v bolnišnici pa so trdili, da sevanje naj ne bi vplivalo na razvoj zarodka, saj le ta ni bil direktno izpostavljen poleg tega pa sem imela rentgenski zaščitnik na rodilih.
Prosim za vaše mnenje in podobne izkušnje, če jih imate, kajti moram se odločiti za nadeljevanje ali prekinitev nosečnosti.
Do kakšnih mutacij je lahko prišlo in kakšne so posledice!

Lep pozdrav!

Sevanja pri rentgenskem slikanju roke so zelo majhna in žarek ni usmerjen skozi vaše telo (maternico) ampak skozi okončino. Pri slikanju mladim ženskam praviloma tudi dodatno zaščitijo telo (z zaslonom ali plaščem).Strinjam se z mnenjm rentgenologov, da takšna doza razpršenih rentgenskih žarkov ne more povzročiti sama po sebi prirojenih napak ploda.Pozoren UZ nadzor nosečnosti pa je utemeljen saj se na splošno približno 3 % novorojenčkov rodi s prirojenimi napakami. Vzrok nastanka teh prirojenih neprvilnosti danes le težko pojasnimo.

New Report

Close