Najdi forum

sestra, starši, mož

Spoštovani!

Imam sestro, ki je značajsko precej drugačna od mene: je glasna, zelo zgovorna, tudi kritizerska, v pogovoru z njo se v glavnem vse vrti okrog tega kar počne (ni v službi, ampak dela za umetniško društvo: slikanje na steklo, svilo, les … in s tem služi denar).
Ima dve hčerki (3 in 7 let), ki ju imava z možem zelo rada. Včasih sva ju (sploh starejšo)vodila na sprehode, na ribolov, v kino in podobne aktivnosti. Skratka nečakinji sva zaposlila in radi sta bili z nama.
Poleti sva bila en dan pri njih na morju v vikendu. Moj mož je bil z mlajšo nečakinjo na balkonu, kjer imajo na sredi na tleh manjše kaktuse. Gledala sta okolico in Nini je iz rok padla steklenička. Hotela jo je pobrati in se je v hipu vsedla na kaktus in začela jokati. Čez neka trenutkov je začela sestra vpiti (še preden je videla kaj se je zgodilo). Menda je celo pomislila, da je hčerka padla z balkona. Ko je videla bodice v njeni ritki, je začela panično vpiti, da je Nino še bolj prestrašila. Na naju pa je vpila, da se na naju ne da zanesti, da nisva odgovorna, saj se mora takrat, ko je hčerko pustila z nama, nekaj narobe zgoditi (kolikokrat pa sva bila z njo, pa je bilo vse v redu, takrat ni bilo pomembno). Govorila (vpila) je obema, letelo pa je še bolj na mojega moža, ker je bil takrat on z njo na balkonu.
Za to vpitje in obnašanje se ni nikoli opravičila ali se vsaj poskušala pogovoriti o dogodku. Midva pa potem ko naju je “zašpecala” (očrnila)mojim staršem in celo sosedom in morda še komu nisva hotela temo prva načenjati. Mojemu možu se je še bolj zamerilo kot meni, jaz ji poskušam odpustiti, ker je moja sestra. Odnosi so se ohladili, k njim grem sama (mož je šel le 1x po tistem, s sestro se pogovarjata le z vljudnostnimi frazami), z nečakinjama se še vedno dobro razumeva, le ne veva, če ju smeva še kam peljati, saj so v ozadju vedno neki pogoji: pazita, da se ne bo prehladila, je bolna, hitro pridite nazaj… Nazadnje sva starejšo hotela peljati v cirkus, pa je sestra rekla, da je ne pusti za kazen, ker je doma nagajala. V vzgojne ukrepe se nisem hotela vmešavati (sama žal še nimava otrok), me je pa mož spomnil, da bi si sestra lahko izbrala veliko drugih kazni ne le to.
Meni družina in odnosi v njej veliko pomeni, prav tako moji mami, ki včasih za praznike organizira družinska kosila, na katerih pa je zadnje čase bolj mučno. Ne vem kako bo naprej, jaz sem včasih tisti vmesni element, ki umirja odnose. Ker je moj mož še vedno “trmast” glede odnosa do svakinje, sva se tudi že kregala. Vprašam pa se in tudi vas, do kolikšne mere sme odnos med sestrama oz. sestro in nama z možem vplivati na odnos med mano in možem. Po svoje se mi zdi neumno, da bi se za vsako ceno šla “normalne” družinske odnose s sestro, pri tem pa bi morda trpeli odnosi v najinem zakonu.
Upam, da bom po vašem odgovoru bolj mirna.

Irena

Razumem vas, da ste prizadeti, ker so se odnosi med sestro in vami skvarilii. Pravilno pa razmišljate, ko pravite, da naj ne bi odnosi z vašo sestro vplivali na odnos med vami in možem. V situaciji, ki je nastala, niste prikrajšani samo vi in vaš mož, na žalost sta tudi vaši nečakinji, katerima sta z možem nudila mnogo prijetnih doživetji in toplih čustev. Zakaj se vaša sestra tako vede ne vem. Vzrok bi lahko bile težave, ki jih ima sama s sabo, morda je ljubosumna na vaju z možem, lahko se čuti ogroženo v svoji matrinski vlogi. Vi lahko ostanete, le dobronamerni in odprti do odnosa s sestro. To je vse kar lahko naredite, nikakor pa ne drezajte v njo, ker lahko vse še poslabšate.

Alenka B

Če se ti zdi, da bi morala izvbrati med dvema stranema, med sestro in fantom, ti svetujem, da se odločiš za fanta, dokler je še čas. Tudi jaz imam starejšo sestro, ki je bila v družini vedno prva in vem, kakšna je lahko “odvisnost” od nje. Postavi se na fantovo stran in prekini popkovino, ki te veže s sestro, ker boš le tako lahko zaćivela SVOJE življenje in ne boš večno del njenega.

New Report

Close