Najdi forum

Sestra od punce

Zdravo!

Zanima me ali se je kdo v partnerski zvezi soočil z situacijo, ki jo opisujem v nadaljevanju. S punco (ona 27, jaz 34 let) sva skupaj leto in pol , slabo leto živiva skupaj v mojem stanovanju v mestu. Punca ima sestro, staro 32 let, ki živi doma na vasi (15 km stran) že od nekdaj, razen v času študija. Takrat je imela nekaj let fanta, ki sta se pa po ccam4 letih sporazumno razšla, ker kao ni več šlo naprej. Podrobnih razlogov ne poznam.

Sestra nima niti sekunde delovne dobe, noče narediti diplome (naj bi sicer imela narejene vse izpite), noče voziti avta, je samska že kakšnih 6, 7 let. Kolikor mi je punca govorila, naj bi imela sestra pred xx leti neke sanje da bi raje delala v tujini, ker ji tukaj v slo kao ne odgovarja. Nazadnje sem slišal (pa ne od punce ali koga od njenih) da naj bi pred leti sestra celo kratek čas delala oziroma želela delati v lokalu, vendar naj bi jo mama prepričala, da naj ne opravlja tega dela, ker je slabo plačano. Sestra sicer ima izpit za avto, in je pred xx leti tudi kao probala voziti manjši avto, ki so ga imeli pred hiši, vendar ji ni pasalo oziroma po besedah punce se je kao “bala” menjalnika. Naj bi imela “fine rokice” oziroma ni imela filiga upravljat menjalnik. Whatever. Sestra ne hodi ven po lokalih, diskačih ali koncertih, razen lani je bila celo na enem, z nama pa tudi ne hodi ven zvečer, čeprav sem bolj še na začetku zveze tudi sam to predlagal. Ima mogoče eno boljšo prijateljico, katera k njej pride mogoče parkrat na leto, največ se pa druži s sosedo, ki je od nje starejša cca. 20 let. Sestra naj bi kot izgovor da noče voziti avta rekla, da kao ima težave z globinskim vidom oziroma nekaj podobnega, za kar so ji mama in oče ponudila veliko denarja(baje 1.500 EUR) da bi si kupila posebna očala, vendar tega sestra ni želela storiti.

No glede na prej napisano je stanje trenutno (in tudi prej je bilo tako, še preden sem spoznal punco), da je punca vedno vozila sestro, kamor se je tej zahotelo. Punca mi je rekla, da ker pač sestra ni hotela vozit avta je to vlogo prevzela ona brez problemov. To v praksi zgleda tako, da na eden ali dva tedna (občasno je bilo tudi 2x na teden, če se je sestra zmislila za kako drobnarijo) “mora” punca sestro vozit v nakupovalni center, največkrat po kake drobnarije ali po kake cote. Potem je tu še zobar, izdelava osebnih dokumentov, obiski babice itd. Punca pravi, da jo to čisto nič ne moti, čeprav je prošnja oziroma pobuda v 90% s strani sestre. Punca se s sestro sicer dobro razume in da rada ohranja tak stik da gresta same dve (se pravi da mene ni zraven). S punco sva hodila recimo enkrat (kdaj več kdaj manj) na teden k njenim na obisk, kljub temu pa punca še vedno kolikor si sestra zamisli jo pelje kamor koli in tudi punca gre sama do njih, četudi sestre ni potem »potrebno« kam peljat. Kljub vsemu mislim, da gre v tem primeru za izkoriščanje s strani sestre. Ne bi rekel da sestra ne bi bila polnoletna ali pa bolna ali invalid. Pred leti je punca rekla sestri, da naj napiše diplomo, starša sta ji tudi rekla da naj kaj naredi iz sebe (diploma, služba), vendar o tem ni želela nič slišati, se za kak dan zaprla v sobo, se »skregala« oziroma se z njimi ni pogovarjala. Sestra recimo doma zelo redko kaj skuha (kosilo), še največkrat je naredila kako pecivo. Kakih večjih obveznosti glede gospodinjskih opravil nima, okoli hiše ali kakega vrta ji ni treba skrbeti. Sicer pa največ časa preživi pred tvjem, tablico oz. na kompu, bere romane in je na terasi. Na sprehode ne hodi, ne obiskuje ljudi v vaši, tudi ne bližnjih sorodnikov, recimo da bi peš sama šla. Redko gre do bližnje sosede, saj slednja pa tudi ostali največkrat pridejo do nje/njih.

Kot je punca omenila so očitno mama in oče obupala nad sestro in tudi punca ji noče več težit, ker bi se lahko samo skregali, pomoje zato ker sta zelo navezani, mogoče celo preveč. Ko sem kdaj punci rekel, da naj omeni mami in očetu da naj spravijo sestro malo v red je rekla da to ni to njena stvar in da naj se ne vmešavam, čeprav je tudi sama na nek način dopustila da se je sestra tako razvadila.

Sestra je sicer navzven zdrava, drugače sploh ne nosi očal niti za branje ali kaj drugega in tudi sicer je prijazna in tudi kar razgledana, če se z njo pogovarjaš. Se pravi da z tega vidika meni pa še marsikomu drugemu ni jasno zakaj je tako stanje z njo. Lahko da trpi za nekakšno depresijo ali kako motnjo pa to pridno skriva pred vsemi. Ne vem. Mislim pa tudi ena izmed njunih babic je omenila da naj bi bila za takšnjo stanje kriva vzgoja oziroma je največji krivec njena mama, ker je vse to dopuščala zadnja leta. V glavnem nobeden v ožji familiji dejansko ne ve kakšen je pravzaprav problem s sestro oziroma si zatiskajo oči.

Kljub temu da sva s punco relativno kratek čas, sva se menila tudi kako bi najino življenje zgledalo v prihodnosti. Res da živiva v manjšem stanovanju, sem pa punci omenil da skupaj z njenimi v hiši ne mislim živet. Ona se je s tem recimo sprijaznila.

Me pa kljub vsemu skrbi, da ne bo punca (mogoče kdaj tudi kot žena) ko bi npr. Imela družino morala postati nekakšna “skrbnica” za sestro če se njeno stanje v prihodnosti ne izboljša oziroma če se ne bo na nek način osamosvojila.. Ne želim da bi jo mela punca ali mi2 enkrat v bližnji prihodnosti na grbi. Njen oče je sicer privatnik vendar bo recimo šel čez 5 let v penzijo, ima pa tudi zdravstvene težave. Mama bo vrjetno nekaj dlje delala, vendar kot prodajalka ne bo imela velike penzije, hišo (srednje velika) bo pa potrebno vzdrževati.

Če je bil kdo v podobni situaciji, ali je koga prej navedno motilo (prej in potem), ali se da to kako rešit. Eni pravijo da imam prav ker tako razmišljam oziroma imam skrbi, eni da je še prezgodaj za to mislit, kaj pa vem.

Lp

lahk ti povem sam glede avta. Tisti vid je lahko samo “izgovor” za njen strah, nepočutje v avtu, itd. Skratka punca po moje ne mara vozt, lahk se boji in kaj dosti tu nimaš manevrskega placa

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

New Report

Close