Najdi forum

včeraj sem doživela spet en šok. Za sestro sem vedela, da je prej dve leti uživala heroin (njuhanje), nato je to vse priznala in obljubila da bo uživala metadon, ki ga je res pol leta (pa ne pod zdravniškim nadzorom, saj si noče poiskati strokovne pomoči..). pred 14 dnevi pa sem na postelji zagledala spet zvitek za njuhanje, notri pa še ostanki heroina, nič ji nisem rekla, ampak sem bila šokirana ko sem videla da ni prenehala z drogo ampak je spet posegla (čeprav je metadon v tem primeru tudi droga ker je na črno). Že večkrat pa sem v kratkem videla, ko je nekaj na hitro skrila pred mano in ni hotela pokazati.. Včeraj pa slučajno pogledam malo v eno vrečo, ki jo je imela v omari, notri pa vidim vrečko s 7 iglami!!!!! nisem mogla verjeti svojim očem. Zvečer pa še en šok, v kopalnici najdem srebrno folijo zmečkano skupaj.., jo odprem, sem upala da je od čokolade.., povoham…in ne, seveda sem takoj zavohala ostanke heroina (mislim da zažgano). Pokažem ji in rečem, naj drugič vrže stran, pa začne vpiti da nič ne ve o tem..in zardi kot kuhan rak. Sem rekla da voham heroin, pa je rekla da ona nič ne voha..in da se s folijo sicer kadi heroin.., rekla sem ji potem si ga pa kadila…sama sem sicer najprej mislila, da je imela prištimano za snifanje, a se je s tem celo izdala, da je bilo nekaj zažgano, ampak mislim da ni kadila ampak da si injicira. Kaj pravite vi, ki to počnete oz. ste počeli?

Kako ji lahko domači sploh še pomagamo (stara je že 31)

Spoštovani!

Glavni problem pri tem kar ste napisali je to, da si vaša sestra noče poiskati pomoči. Menim (lahko se sicer motim), da je ves čas uživala heroin in da si je z obljubami in metadonom na črnem trgu”kupila” malo miru. Vaša sestra potrebuje strokovno pomoč. Starost ni bistvenega pomena. Vi ji lahko pomagate tako, da doma drogiranja ne dopuščate in jo “od zunaj” motivirate da si poišče pomoč. Tudi vam (in staršem) svetujem, da si poiščete pomoč, da boste bolj trdni v svojih odločitvah, da ji boste lahko stali ob strani in da boste prepoznali manipulacije. Pomembno bi bilo, da bi slišali tudi izkušnje tistih, ki so podobno doživljali pri svojih družinskih članih. Ena od možnih oblik pomoči je Projekt Človek, lahko pokličete na 01 540 31 74 in se dogovorite za srečanje. Obstajajo pa tudi druge organizacije, ki svetujejo tudi sorodnikom zasvojenih. Vsekakor vam svetujem da se s problemom soočite in daste sestri vedeti, da ne bote le opazovalec njenega uničevanja. Srečno in oglasite se še kaj!

Lep pozdrav! Suzana Društvo Projekt Človek Tel:059 711 796

jaz ti lahko samo to povem, da brez komune se njen problem ne bo rešil. na žalost so metadon, revia in kaj vem še kaj ponujajo, samo zatiskanje oč in podaljševanje problema. jaz ti pripročam, da jo skušate doma pripraviti, da bi šla čimprej v komuno in sicer v RETO center, ker tja lahko greš zadet. Pri ostalih komunah so potrebni celi postopki od raznih pregledov pri zdravnikih,… pa tudi eno obdobje moraš biti čist (to pa verjemi, da jih dosti že obupa prej kot zdržijo toliko časa ). Z mojo sestro je bilo isto in edino komuna upam, da jo bo spravila k pameti. Sedaj je že 2 leti in pol v Španiji.

Srečno

Moj pogled na problem, ki ga opisujete je predvsem ta, da čutim iz vašega pisma velik problem komunikacije med vami in njo. Vsekakor ste v stiski vi, ravno tako pa tudi ona, ki ima sicer velike težave in še vedno ne tako velike, da bi poiskala ustrezno pomoč. Verjetno z nasiljem ne boste mogla reševati probblema, lahko pa seveda postavite norme, kot je predlagala Suzana, toda pri tem tvegate, da bo uporabljala heroin nekje drugje, morda na veliko manj primernem kraju, kjer v primeru predozirranja ne bo pomoči.
Kot sestra imate možnost, da sta si generacijsko veliko bliže in da bi lahko veliko naredila zanjo, če bi seveda imela določeno znanje, zato se boste verjetno morala odločiti za obisk enega od programov, kjer vam bodo povedali kako se lahko motivira ljudi odvisne od drog za zdravljenje.
Seveda pa sama težko prenesete težo odločitve na vaše rame, predlagam vam, da si dobite pri tem zaveznike, starše, zdravnike itd.. Predsvem pa skušajte izboljšati komunikacijo in vzpostaviti razgovor o problemu in ne biti zgolj obtožujoča. Potrebno je iskati rešitve in ne le obtoževati.
Poveati vasm moram tudi to, da je odvisdnodt kronična in težka bolezen, ki jo ni preprosto mogoče obvladati v neklaj dneh, zato obravnava odvisnih zahteva veliko potrpežljivosti, doslednosti in moči komunikacije.

-izkušena

Obstajajo tudi programi v sloveniji, zato je slab nasvet govoriti, da je komuna edina pot. In glede na to, da imaš sestro, ki je v komuni ti vzdevek “izkušena” ne pristaja najbolje. Brez zamere.

v bistvu je očitno, da noben od teh nasvetov ne pomaga, če se sestra sama ne bo odločila za zdravljenje, saj mislim da se ne da tega storiti pod prisilo. Ugotavljam da je zato večina teh ustanov in društev brez pomena.
Pa brez zamere.

Glede na to, da si našla ostanke drogiranja menim, da si sestra podzavestno želi, da bi ji priskočili na pomoč. Dokler tega ne želijo, potem tudi takozvanih ostankov ne najdete.

Lep pozdrav.

Tudi sama sem odvisnica in pravkar čakam,da me sprejmejo na detoksikacijski oddelek(Center za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog),ki je edini v Ljubljani,Zaloška 29.Program traja 8 tednov,ki pa poteka tako,da si 4 tedne na zaprtem oddelku(tam te z metadonom spustijo na nulo,tako,da se brez večje krize očistiš),potem pa še 6 tednov polodprtem oddelku(tam pa te začnejo privajat na normalno življenje),seveda s tem še zdravljenja ni konec,saj se skipina zbira ambulantno na 14 dni,ni pa obvezno!Program je res najboljši pri nas,najbolje pa da pokličete tja,in vprašate kar vas zanimaTel.št pa je:01/58-74-900
Lep pozdrav in veliko sreče!

žal, kot si že ugotovila je res tako. dokler vaša sestra ne bo za zdravljenje bo vaše prizadevanje zanje vse zaman. povsod se vam bodo zapirala vrata kot so se nam.

TUDI MENI SE TRENUTNO TO ZDI NAJBOLJŠA REŠITEV, čeprav ne vem kakšna je čakalna doma, saj ostane doma- v slo.., dokaj kratko zdravljenje, pa še službe nima nobene redne, tako da bi to lahko brez problema šla. to sem ji tudi že enkrat povedala, ampak nič uspeha, ker po mojem še vedno misli, da se bo sama ozdravila ali pa sploh ne želi prenehati. jaz vem da bi na njenem mestu 100% šla na to detoksikacijo, ker zgubiti nima nič. lp

Čakalna doba za punce na detoksikaciji traja samo mesec in pol-dva meseca,nevem ali se vam to zdi predolgo?Sicer pa so tako do takrat redne ambulantne terapije.

New Report

Close