Najdi forum

Lep pozdrav vsem!

Imam težavo, ki me spremlja že kar nekaj let, ker pa po vseh možnih poskusih, da bi se stanje izboljšalo, uspeha ni bilo, se obračam po nasvet k vam.
Imam setsro, ki je šest let starejša od mene. Že od malih nog se nisva ne vem kako dobro razumeli, ko pa sva odrastli pa se je stanje samo poslabšalo. Zaradi ločitve staršev, se je sestra zelo mlada preselila k fantu in ni hotela slišati za težave. Jaz sem kar nekaj let živela v prepirih in ker mi ni preostalo drugega sem že v osnovni šoli začela skrbeti sama zase. Tako rekoč sem zelo kmalu odrastla in postala samostojna. Ko so se razmere umirile, sem se odločila da bom živela z mami. Ko sem začela hodit v srednjo šolo je mami opazila, da sem zelo odgovorna, zato je zaupala vame, me podpirala, vendar nikoli govorila kaj lahko delam in kaj ne. Težava je nastopila, ko so moji sestri in njenemu fantu rekli naj se izselita ( zaradi njenega grdega obnašanja do njegovih staršev). Seveda je poklicala in sta se skupaj preselila k nama z mami. Od takrat naprej ni miru v hiši. Enostavno povedano me ne prenese. Parkrat sem opazila kako me njen fant opazuje in to je sigurno opazila tudi ona. Od takrat naprej se me je izogibal. Jaz sem se z leti razvila, sem velika, postavna, nimam težav s kilogrami, športnica, vedno sledim svojim ciljem, bolj na kratko: živim življenje. Ona je pa tudi zelo luštna, vendar je pa majhna in vem da je zaradi tega zelo zakompleksana.
Nenehno očita mami, da ima mene rajši kot njo, zato mi nenehno nagaja, kar storim ni prav, ko sem jokala, ko sva se kregale, se mi je smejala v obraz, očitno je bilo, da uživa ker sem zaradi nje jokala, ker mi je bilo hudo. Enkrat sem se hotela pogovoriti z njo, ze je na zelo nizek in grd način napodila.Dolgo sem se ji umikala, vendar bolj kot sem jo pustila pri miru, bolj je stopnjevala svoje nasilje. Zadnjič me je celo hotela udarit, pa se je hitro spomnila, da v tem ji pa ne bom ostala dolžna, ker že dolgo treniram borilne veščine. To sem dolgo časa prenašala, dokler se nisem odločila, da se ne bom več borila za njeno prijateljstvo. Skregali sva se in povedala sem ji vse kar me je težilo in da z njo nočem imeti opravka več. In res tako mislim. Jezna sem bila nanjo in mami mi je govorila, naj jo pustim pri miru, in res sem jo, samo ona me ni. Ker ve da imam zdaj maturo, da se moram veliko učiti, skoraj vsak večer naredi prepir, samo zato da spet jokam in da se ne morem učit.

Vem,da ni več poti,da bi se še kdaj dobro razumeli, zanima me samo, kaj mi svetujete, da storim, da bi jo umirila, ker takšnih napadov ne prenesem več. Že tako daleč je prišlo, da se umikam od doma, da me cel da ni doma.
Še vedno me njene besede prizadanejo, in vidim kako uživa v tem.

Najlepša hvala za mnenja in odgovore in lep pozdrav.

Spominjaš me name. Jaz imam mlajšo sestro tri leta in čeprav sem zdaj že starejša in imam že svojo družino (ona je nima) me še vedno hoče na nek način nadvladovat. In veš zakaj? Zato ker se nisem nikoli spuščala na njen nivo. Sem si mislila ti kar govori. Jaz imam to srečo da ne živi pri meni in se vidiva zelo poredkoma. Kaj ti svetujem? Ignoriraj jo. Zdaj si ji vse povedala, in se ne spuščaj več na njen nivo. Ljubosumna je nate,to je dejstvo ti si pa zapiči v glavo, da si boljša od nje. Ne pusti se sprovocirati. Če ti kaj reče jo skušaj ne poslušati, umakni se. Vem da je teško ampak potrpi še malo. Če ne bo ona se boš pa ti kmalu odselilia in bo vse za teboj.
Boljšega nasvet žal ne vem.
Srečno!

minatina,

po tvojem pisanju sodeč si s svojim življenju zelo zadovoljna, si pridna, uspešna, celo mama te podpira na tvoji poti. zakaj se torej tako krčevito držiš svoje sestre, zakaj bi ti vajino prijateljstvo toliko pomenilo. ali se to zdi kot edina stvar, ki ti ni najbolj uspela v življenju?
ampak, ali si za to odgovorna samo sama? NE. tvoja sestra se očitno ne želi razumeti s tabo. po mojem te uporablja za svoj ventil, po katerem spusti ves bes, razočaranje in jezo. si pri roki, fajn te s tira spravi. seveda ti zavida, da njen gleda za tabo (le kakšen tip je to?), fouš ti je tvoje prihodnosti in ti nagaja v dnevih, ki so najbolj pomembni… glede na to, da je 6 let starejša od tebe, bi “morala imeti” veča pameti v glavi…
kaj vse bi moralo biti na tem svetu, pa ni….
zakaj res siliš vanjo? če si se že poskusila pogovoriti, je to maksimalno, kar si lahko naredila. več ne moreš. in ti ni treba. ne imej več slabe vesti. poslušaj mamo, ki ti predlaga, da jo pustiš na miru. veš, pri meni doma je bilo isto. le da mene starši niso podpirali. sestra je bila v njihovi zašliti, ne glede na to, da mi je veliko nagajala (pa sva obe še starejši od vaju).

še danes je tako, da sva uradno prijateljici, a jaz ji ne zaupam. vse prevečkrat sem bila nategnjena. počasi se navajam na misel, da sestra ni prava sestra. misel, da sva si zelo različni mi ni več tuja. zadevo sem sprejela tako kot je: me ne mara in me nikoli ne bo…
danes ne živim več doma in se dosti bolje počutim. vem, da če bi živela z njo pri starših, bi bil to pekel. sestra se v tem času ni nič spremenila, ali vsaj ne na bolje, še vedno so za njene probleme krivi drugi, še vedno ji ni za zaupat…

morda ti je moja izkušnja kaj pomagala. izogibaj se je. če te napada, se z njo ne spuščaj v debato. reci npr: seveda (pa čeprav ne misliš), “a ja” je tudi tak stavek, s katerim se z nasprotnikomm niti ne strinjaš, niti ne. ali “zanimivo razmišljanje” … kot nekakšen zid. kako naj se prepira s tabo, če ji ti ne daš odziva (ne besed, ne solz, nič…? )

za maturo se pa v kakšno knjižnico pojdi učit.

tvojih solz in truda za mir v hiši noben ne ceni, zato porabi energijo za maturo, pa bo vse v redu.

srečno,

p

Najprej bi te pohvalila,ker si tako pridna,skrbna,odgovorna,pa še ..lepa.
Ne moreš spremeniti drugih,lahko pa sebe,če to hočeš.
Kaj ona misli o tebi,kaj reče-si reci njen problem.Ne oziraj in ne vtisni si vse njene negativne energije k sebi..
Ti pa ne goji ne sovraštva,ne trajnih zamer…Bodi umirjena in ne pokaži nobenih vznemirjanj,ko bo opazila tvojo mirno reakcijo,se zna umiriti tudi ona.Če pa se ne umiri,pa vseeno ostani hladna in se ne spuščaj na nivo,ki ga obvlada ona.Drugače,če se preveč ne marata med sabo,se ni treba sovražiti!
Bikec 5,ima dobro zgodbo,ki pa je lastna njemu.

En kratek nasvet: ko ti bo kaj težila, ji enostavno reci – Tko kot si rekla ali pa Ti že veš …

Obrni se in poskušaj, da je ne bi več slišala. Če ti bo še naprej težila, ponavljaj en in isti stavek. Boš videla, da se bo naveličala.

Drugače pa mirne živce – maatura je resna stvar. Ne pusti sestri, da ti uniči želje o študiju.

Pozdravljena,

imam podobno izkušnjo, zato se ti tudi jaz oglašam. Po tem kar si napisala, ima tvoja sestra full problemov (ljubosumje, nevoščljivost, …) sama s sabo in jih bo morala sama rešit. To je njen problem.

Kaj lahko sotriš ti? Kot so ti že predhodniki napisali, je najbolje, da jo ignoriraš, nikakor ne beži pred njo, ker ji s tem samo dodajaš olje na ogenj, s tem si ona polni baterije za nove podvige. Zakaj bi se “pucala” na tebi in si na tebi polnila baterije? NI potrebno. Za to naj si izbere kakšen drug objekt. Mislim, da je najbolje, da ji v določeni situaciji, ko se prereka s tabo, odgovoriš: “Ja, imaš pravico tako razmišljat.” in nič drugega, ne spuščaj se v debato z njo, enostavno jo ignoriraj! Boš videla, kmalu bo prenehala s tem. Preizkušeno! Predvsem se pa poskušaj ne sekirat, ker se bo VSE uredilo.

V takih situacijah mi je velikokrat pomagal rek : NIKOLI se ne kregaj z idiotom. Spravil te bo na svojo raven in te premagal z izkušnjami.

Srečno!

LPS1.

Res hvala za nasvete, jih bom sprobala, če bo potrebno. Hotela sem še mnenje kakšnega drugega človeka, sploh če imate podobne izkušnje. Jaz kar ne morem verjet, da lahko obstajajo tudi take sestre. Res ima probleme sama s sabo, v zadnjem času jo je pa doletela kar huda kazen, ji je življenje namenilo eno lekcijo, samo kaj ko od nje ni nič odnesla, in je samo še bolj zagrenjena in nesramna.

LP

New Report

Close