Šesta bolezen-pomoč
Naša tamala devetmesečnica ima že tretji dan zelo visoko vročino,ki jo komaj uspešno zbijamo.V petek sva bili pri pediatru,kjer niso ugotovili nič.Danes sem klicala dežurnega,ker res nisem vedela,na kakšen način poleg sirupa,svečk,tuširanja naj še zbijem vročino.Dežurni pediater mi je rekel,da je možno,da ima šesto bolezen.
Zanima me,če ste pri vas to že prebolevali in kakšni so bili znaki pri otročkih?
Prijetno noč želim vsem skupaj!
Andreja
Mi smo ji imeli julija.
Tri dni visoke vročine, izguba apetita (sva se samo dojili), tretji in četrti dan pa so se začeli pojavljati rdeči izpuščaji po glavici, po temenu, ki so se nato širili navzdol.
Svetujem ti, da greste k pediatru, da bolezen potrdi. Zdravil ni, potrebno zbijanje vročine.
Kmalu bo mimo!
Srečno!
Šesto bolezen povzroča virus – Herpes virus- tip 6 (HHV-6) in je najpogostejša pri ortocih, mlajših od 4 let starosti (večinoma pod 2 letoma starosti). Glavni znak bolezni je visoka vročina (tudi do 41° C), ki se pojavi nenadoma in traja 3 do 5 dni. Po padcu vročine se pojavi makulopapularni izpuščaj po trupu. Inkubacija je okoli 10 dni; bolezen pa pogosto poteka brez ali le z blagimi simptomi.
Bolezen lahko poteka tudi samo kot vročina, brez izpuščaja; pogostejša so vnetja srednjega ušesa. Pri odraslih lahko povzroča mononukleozi podobno klinično sliko: v krvi prevladujejo mononuklearni limfociti.
Za večino okužb s herpes virusi je značilno, da je imunski odgovor izjemno odvisen od posameznika in ga je praktično nemogoče predvideti v naprej. Kar 90% otrok do 3 leta starosti pridobi protitelesa proti HHV-6 in manj kot 10% jih dejansko zboli s klinično sliko 6. bolezni. Epidemije 6. bolezni so izjemno redke. Pravzaprav tudi način prenosa ni povsem pojasnjen (še najbolj verjeten je kapljičen), znano pa je, da HHV-6 po okužbi dlje časa najdemo v limfocitih in v žlezah slinavkah.
Zdravljenje je le simptomatsko – po potrebi zbijamo temperaturo.
Pri nas smo 6. otroško bolezen preboleli v Barbarigi; in sicer 21.-mesečna Zala (ki je kurila na 40,5°C); Mariša, ki je bila takrat stara 7 mesecev, pa sploh ni zbolela (čeprav sta imeli več kot tesen kontakt). Šesto bolezen je imel kasneje tudi sin in sicer v starosti okoli 1,5 let.
Lep pozdrav!
Nina