Šesta bolezen
Joj, upam da mi bo Nina P. hitro odgovorila…
Naš tamauček je bil prvič bolan. Pravkar je burno prebolel šesto bolezen. 4 dni zelo visoka temperatura (med 40 in 38,5°C), ki kljub zbijanju (na vse načine) ni padla, nato 2 dni izpuščaj. Dva dni sva bila celo hospitalizirana na infekcijski kliniki, zaradi visoke temperature in ker nekaj ni bilo v redu s krvno sliko (premalo trombocitov). Malce sem pobrskala po iskalniku in si prebrala vse o tem. Šesta bolezen naj bi bila nalezljiva, pa me zanima, koliko časa traja inkubacijska doba in ali lahko zbolijo tudi 3- ali 6- letniki? Naslednji ponedeljek gremo namreč na daljši dopust in me že vnaprej skrbi….
Lep pozdrav od Karmen, ki gre kmalu na morje…
Naš je imel tudi šesto bolezen, sicer ne tako hudo obliko (38 temperatura prvi dan in strašansko dretje cel večer, da smo komaj zaspali):Naslednji dan je dobil izpuščaj najprej na glavi, potem smo šli k zdravniku, diagnoza-šesta bolezen in da bodo šle pike po celem telesu. Res so se preselile vse do nogic, tamau pa kot da nič ni. Dejansko je bilo hudo prvi dan zvečer, ko sploh še nismo vedeli, za kaj gre. Ker imamo še eno punčko – polsestrico (11 let), ki prihaja večkrat na teden k nam, sem klicala v zdravstveni dom glede nalezljivosti, torej do katere starosti lahko otroci zbolijo. Sestra mi je odgovorila (kot da sem vprašala najbolj neumno vprašanje), da se lahko vsak naleze, torej tudi jaz. Samo mlajši so bolj dovzetni (beri tam nekje dojenčki ali 1-2 letniki). Glede inkubacijske dobe pa ne vem, ampak mi smo kar lepo ven hodili, samo v stiku z dojenčki ni bil. Zato je pa cepljenje prestavila za šest tednov.
Upam, da sem kaj pomagala,
LP
T.
Draga Karmen,
Nisem vedela, da je Jaka zbolel in bil celo v bolnisnici! To je moralo biti tezko obdobje, malcek v bolnici in bolan in dva malcka doma. Upam, da bo zdaj vse v redu. Sporoci mi, ce bos uspela glede petka, drugace se pa nikar ne trudi! Mladicki pridejo prvo na vrsto! Mi se bomo ze se uspeli nekako srecati!
Andreja
Bolezen je menda nenevarna, samo vrocino je treba zbijati, ce postane visoka, kar se pri sesti bolezni rado zgodi. Ko vrocina pade, se pojavi izpuscaj in takrat so malcki ze OK kar se pocutja tice. Ni komplikacij in moznih zapletov (razen vrocinskih krcev).
Bolezen ni zelo nalezljiva, ponavadi se prenese s slino. Po preboleli bolezni virus ostane (deaktiviran) v telesu celo zivljenje in se obcasno pojavi v slini. Takrat se lahko prenese na drugo osebo, ki te bolezni se ni prebolela. Menda se malcki najpogosteje nalezejo od starsev. Inkubacijska doba se ne spomnim tocno, koliko je, mislim, da okrog 2-3 tednov. Po moje, ce starejsa dva nista imela te bolezni do sedaj, je tudi ne bosta, ni pa seveda nemogoce.
Draga Karmen!
Šesto bolezen povzroča virus – Herpes virus- tip 6 (HHV-6) in je najpogostejša pri ortocih, mlajših od 4 let starosti (večinoma pod 2 letoma starosti). Kot si že ugotovila, je glavni znak bolezni visoka vročina (tudi do 41° C), ki se pojavi nenadoma in traja 3 do 5 dni. Po padcu vročine se pojavi makulopapularni izpuščaj po trupu. Inkubacija je okoli 10 dni; bolezen pa pogosto poteka brez ali le z blagimi simptomi.
Bolezen lahko poteka tudi samo kot vročina, brez izpuščaja; pogostejša so vnetja srednjega ušesa. Pri odraslih lahko povzroča mononukleozi podobno klinično sliko: v krvi prevladujejo mononuklearni limfociti.
Za večino okužb s herpes virusi je značilno, da je imunski odgovor izjemno odvisen od posameznika in ga je praktično nemogoče predvideti v naprej. Poglej, kar 90% otrok do 3 leta starosti pridobi protitelesa proti HHV-6 in manj kot 10% jih dejansko zboli s klinično sliko 6. bolezni. Epidemije 6. bolezni so izjemno redke. Pravzaprav tuid način prenosa ni povsem pojasnjen (še najbolj verjeten je kapljičen), znano pa je, da HHV-6 po okužbi dlje časa najdemo v limfocitih in v žlezah slinavkah.
Torej: kaj se bo dogajalo pri večjih dveh otrocih, ni mogoče napovedati. Če prav računam, konec inkubacije sovpada z vašim planiranim odhodom na dopust. Menim, da ni razloga za spreminjanje planov (kvečjemu če odpotujete dan ali dva kasneje), vsekakor pa se dobro opremite s sredstvom za zbijanje povičane telesne temperature.
Pri nas smo 6. otroško bolezen preboleli v Barbarigi; in sicer 21.-mesečna Zala (ki je kurila na 40,5°C); Mariša, ki je bila stara 7 mesecev, pa sploh ni zbolela (čeprav sta imeli več kot tesen kontakt).
Lep pozdrav!
Nina