Sesanje palčka
Lepo pozdravljeni!
17 mesecev star sinko vleče palec že od rojstva – z njim sam zaspi in tudi ponoči se z njim potolaži, tako da nimamo s spanjem nobenih problemov. Vendar pa mislim, da mi bo zameril in si bom zamerila, če bo moral v odrasli dobi nositi aparat za zobe ali še imel kake druge težave z zobmi. Rada bi se načrtno lotila te razvade, čeprav to posledično pomeni, da bo zaspal in spal zraven mene oz. moža, saj sem ugotovila, da če mu dam roko nežno iz ust, zaspi tudi brez palca. Če sem odkrita, se kar bojim te odločitve, ker me bo privezala na dom, vsaj dokler ga ne odvadimo sesanja.
Zanima pa me, ali obstaja kakšna literatura, članek, ki bi mi lahko bil pri tem v pomoč.
Zahvaljujem se vam za odgovor in vam voščim prijetne praznike in lepo novo leto!
Lucija
Pozdravljena!
Članki se vsake toliko časa pojavijo v revijah, namenjene mamicam in otrokom. Vsaka knjiga, ki govori o skrbi za otroka do prvega leta starosti vsebuje tudi poglavje o sesanju prstov. Je pa značilno, da starejši kot je datum prispevka, bolj se poudarjajo negativnosti. Novejši prispevki so do sesanja tolerantnejši in podkrepljeni z raziskavami. Te paravijo, da je sesanje del spoznavanja telesa, da ni neko čustveno neravnovesje, da je brez posledic do 4.leta starosti. Otrok z rastjo odkriva nov svet, palček postaja nezanimiv. Opozarjajo, da sesanje traja dlje, če ga otrok uporablja, da lažje zaspi. Predvidoma je otrok takrat že toliko star, da se zavestno odvaja sesanja. Lahko mu pomagamo s premazi prstka, da se spomni, ne zato, da je to nekaj prepovedanega in umazanega.
Torej, pametnega razloga za ukinjanje sesanja na silo ni. Prelaganje sesanja na dudo bo potrebno enkrat tudi prerasti. Izraščanje stalnih zob je mejnik.
Želim Vam optimizma polno Novo leto!
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.