Sesanje palčka
Sem mamica 8 mesečne punčke, ki že od rojstva sesa palček. Seveda sem že od začetka probala z dudo, ki jo na noben način ni sprejela niti je noče sedaj. Pomagalo ni niti, ko sem ji dala na rokice rokavičke (je našla palec in ga sesala čez blago).
Zaradi tega se zelo sekiram. Ne želim, da bi imela poškodovane palčke sli zobe. Palček sesa ponoči in čez dan. Saj ji ga jemljem ven ampak vsako sekundo pa tudi ne morem. Zamotim jo tudi z igračkami.
Prosim, če mi lahko odgovorite KAKO naj jo odvadim oz. KDAJ je primeren čas. A imajo pri teh mesecih še tako močan sesalni refleks. Želim si da bi potešila željo po sesalnem refleksu samo ne s palčkom. Sem mislila, da bi počakala da bo stara npr. 2 leti in bi potem probala.
Pozdravljena!
Novejša dognanja v čustvovanju in čutenju otrok ne nasprotujejo sesanju palčka do štirih let, ko otrok že obvlada komunikacijo in zna izbrati nadomestilo oz. se zamoti z raziskovanjem drugih čutov. Usta so namreč na gosto posejana s čutnimi celicami in dokler ne odkrijejo genitalij, najmočnejše nudenje zadovoljstva. Še preden otrok sega po predmetih, raziskuje svoje roke, nekateri že v maternici.
Nobenega dokaza ni, da je sesanje prstov samo po sebi škodljivo ali že takoj znak čustvenih težav. Večina strokovnjakov meni, da je sesanje razvojna značilnost, ki običajno mine, ko postaja otrok starejši. Pri tistih, ki ga uporabljajo, da laže zaspijo, vztraja navada dalj časa kot pri tistih, pri katerih je preprosto oblika čutnega zadovoljstva.
Do štirih let ima torej hči čas, da ji nihče ne nasprotuje in prepoveduje sesanje palca, čeprav so naši starši in posledično tudi mi o tem drugače prepričani. Poudarjam, da najnovejše raziskave potrjujejo, da sesanje palčka še malo ni škodljiva navada in tudi ne pomeni, da je otrok čustveno zanemarjen.
Ker že sami delate na tem, da ji preusmerjate pozornost z igračami, bi dodala le, da so zelo dobrodošle tudi igrice s pesmico, kot je: Miška kaško kuhala in tako zaposlite hčerine dlani.
Nič niste omenili dojenja. Če bi se rada ob vsakem obroku “crkljala” malo dlje, ji to pustite, brez bojazni, da bi se preveč napila, saj je dojka verjetno že izpraznjena.
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.