sesanje palčka in odprt ugriz
Pozdravljeni,
moja skoraj dveletna hčerka, preden zaspi, intenzivno sesa palček. Ko ga je pri treh mesecih odkrila, ni pomagala nobena duda več, čeprav jih je pred tem veselo sesala. Sprva sem bila zaskrbljena, kako to navado preprečiti, pa sta me tako pediatrinja kot moj zobozdravnik pomirila, da je to povsem naravno in da bi bilo preveč hudo za tako malega dojenčka, če bi jo to želela preprečiti.
Zdaj pa ima zgornje zobke že precej pomaknjene naprej. Zobozdravnica je rekla, da se sicer res že pozna, vendar se lahko še vse popravi. Predlagala je, naj poizkusimo z Mavala stop, vendar naj ne bomo preveč obupani, če ne bo uspelo. In seveda, mala tako rada sesa, da je bil kljub zares groznemu okusu vsak večer palček v ustih. Nato sem poskusila s povijanjem palčkov, pa se zdaj uspava s sesanjem kazalčka. Ker res ne vem, kako naj ji pri dveh letih dopovem, da je bolje, če neha sesati, me zanima, kdaj je dejansko skrajni čas, da neha? Palčka do danes še nikoli ni sesala kar tako, npr. čez dan, ampak res vedno za uspavanje, a se ji vseeno že pozna na zobeh.
Ker tudi zobozdravnica ni bila mnenja, da moramo za vsako ceno takoj nehati, me zanima, ali se lahko zobki sami postavijo v prvoten položaj tudi, če na primer opusti navado pri treh letih. Mislim, da bo lažje, ko se bomo lahko z njo pogovorili, morda pa jo bo kasneje tudi bolj motil grenak okus in bo lak pomagal.
Hvala v naprej za vaš odogovor.
Lp
Spoštovana fotografija,
ne morem se povsem strinjati z mnenjem pediatrinje, da je sesanje palčka povsem naravno niti s kasnejšim mnenjem zobozdravnice, da ni potrebno nehati za vsako ceno.
Refleks sesanja je res naraven, pri nekaterih otrocih pa je ta potreba povečana, zato si pomagamo z raznimi pripomočki (dude). Sesanje palčka je zelo neugodna razvada, ker jo zelo težko odpravimo. Dudo v skrajni sili lahko vržemo v smeti, pri palcu pa tako drastičnih ukrepov nikakor ne moremo izvesti:).
Mlečni zobje se po odpravi razvade večinoma spontano zelo dobro “popravijo” oz. se popravi njihov položaj. Če razvada traja dalj časa pa lahko pride do sprememb v obliki čeljustne kosti, kar kasneje zelo oteži tudi ortodontsko zdravljenje.
Vsekakor je vsako obdobje, ko se z razvado prekine, dobro, vendar je potrebno vedeti, da prej ko se razvada opravi, manjša je možnost za neprijetne posledice oz. krajši čas je potreben, da se le-te odpravijo.
Živjo,
imamo enak problem kot vi, ki smo ga pričeli aktivno reševati pred nekaj dnevi in uspeh je že tu. Hčerka je stara točno 2 leti in pol.Bojim se, da bi bilo pri 5 letih že prepozno. Palec je bil zadnje čase v ustih zelo veliko, podnevi in ponoči. Na internetu smo si ogledali veliko slik odprtega griza (open bite), tako da sedaj mala že razume, da prstek škoduje. Naredili smo nekaj barvnih naprstnikov s sličico, ki so ji všeč, nataknemo ji ga pred spanjem.Ali pa povijemo. Včasih si ga sname, pa kljub temu ne da več prsta v usta. Zamotimo jo tudi z medvedkom, ki ga stiska k sebi in ima tako roke zasedene (potrebno je nekaj animacije, medvedek joka in vriska). Seveda ima tudi medvedek povite rokice. Doma stvari zaenkrat delujejo brez pretiranega stresA (NIKOLI nismo povzdignili glasu ali grozili). Vztrajali bomo, kolikor dolgo bo potrebno (na zobeh se že pozna). Naročili pa bomo še knjigico Filip in njegov palček.
Lp in veliko uspeha.
Pozdravljeni!
Naj povem, da sem sesala palec do 6. leta, oz. dokler mi niso melečni zobje začeli padat ven ( neke metode s povijanjem in poprom pr meni niso pomagale) in imam sedaj normalen ugriz in zobe perfektno v liniji ( zobozdravnica je imela idejo da bi mi vzela ugriz, da bi imela kot primer lepih zob)
( razen osmic,ki mal štrlijo ven ampak sesanje palca na to ni melo vpila)
Edina posledica, ki jo imam danes zaradi sesanja je, da je en palec bolj sploščen od drugega…no morda sem si pa s sesanjem lih prav naglihala tudi zobe:)
…in moja sestra isto..sesanje do izpada mlečnih zob in lepi zobje…nečakinja pa tudi že veselo sesa..
Prijateljica je pa sesala kazalec, si je pa zobe potegnila naprej.
Ne razumem pa zakaj je sesanje palca razvada sesanje dude pa ne…
lep dan!
Spoštovana poli100,
primer kot je vaš, je tako izjemen, da sem bila v veliki dilemi, ali vaš odgovor sploh objaviti ali ne.
Tako sesanje palčka kot duda sta razvadi in ne vem, kje ste zasledili drugačen zapis. Samo sesanje dude lažje odpravimo, ker (kot je že zapisano) jo lahko vržemo stran, potrpimo z otrokom nekaj dni in je “rešeno”. Palec pa nekoliko težje vržemo stran…..