Najdi forum

sesanje palca ?????

Zakaj ne dopustiti otroku, da sesa palec, razen da je velika možnost da bom imel krive sobe?

MISLIM DA JE TO DOVOLJ VELIK RAZLOG. Razlog številka dve pa je da se otrok sesanja prsta(mu je vedno na dosegu) mnogo težje odvadi kot sesanja dude(jo lahko počasi omejuješ). en primer iz prakse moj brat je sesal palec do četrtega razreda, vedno zvečer ko je šel spat. ja a ni to grozn
lp

…Krive zobe in palec v obliki dude. Sem imela sošolko v OŠ, ki je še v osmem razredu sesala palec. Ko ga ni imela v ustih, ga je pa skrivala v pesti, ker je bil čisto deformiran – v obliki dude.

ja, meni je tašča povedala da je imela sodelavko ki je še kot odrasla oseba sesala palec in prav tako imela čisto sploščenega.
dudo lahko vržeš stran ali jo počasi omejuješ, palca ravno ne moreš. sem pa slišala da se eni otroci, ki sesajo palec ne pustijo pretentati z dudo.

Eno vprašanje – kako pa otroku preprečit, da bi ga sesal? Naš mali je star 3 mesece in se dnevo z njim bojujem, da mu ga dajem iz ust.

Sesanje palca povzroči krive zobe (odprt ugriz-zgornji zobje potisnjeni naprej, spodnji pa nazaj), če ste kdaj videli koga, ki je imel kljub temu, da je mel zaprta usta, sprednja dva zoba vidna. Kokr zajček. Povzroči tudi deformirano trdo nebo – večja udolbina v obliki prsta. Povzroči to, da če hočete potem otroku pomagat in ga odvadit, je to zelo težko in bo moral nosit zobni aparat. Povzroči deformiran palec. Taki otroci potrebujej več animacije, več ukvarjanja z njimi, ker se tako enostavno zamotijo s sesanjem, pri 3 mesečnem otroku ne moremo govoriti o nekem načrtnem sesanju palca oz katerihkoli prstov, to počnejo zgolj iz potrebe, prsti pa so mehki in topli… treba je vztrajno menjat prst za dudo. in to početi dokler ne bo zadosti velik otrok, da tega ne bo počel več. Torej sigurno tam do enega leta ali še dlje. Tako mali otročki pa lahko s tem vedenjem nakazujejo, da so lačni oz. da potrebujejo mamino dojko za potešitev potrebe.
Torej raje tlačit dudo, kokr pustit, da veselo sesa prstke… dudo lahko kasneje odnese muca copatarica, prsta pa žal ne more :).
Lp

Evo, jaz pa mislim, da otroc, ki majo zelo močan sesalni reflex, to počnejo, ker jim paše. Potem, ko jim pa bolj in bolj omejujemo, jim pa še bolj paše. Moja prva deklica je mela hud problem, ko smo dali dudo stran pri 18 mescih, na priporočilo zdravnice, ker da so ji šli zobki gor. Ampak ona je bila “dudlarca”, še zdaj pri 3 letih ima flaško za tolažbo. Zdaj, ko je prišel še drugi otrok, fantek, ta sploh ni maral dude od začetka in je samo palec sesal. Ko je zaspal, sem mu dala palec ven iz ust. Zdaj se je malo navadil dude. Ampak mislim, da ne eno ne drugo ni dobro.

moja hčerkica je star 3 mesece in od samga začetka noče dude jo skoz vn vrže potem pa začne v usta dajat prst ali pa tlači celo roko v usta pa ni lačna a je mela kera podobn primer in kako je navadla otroka na dudo

Po moje so vse mamice naletele na to težavo, da so dudo odklanjali in tlačili roke v usta. Moja tlači roko tako globoko, da bruhne :).
Da je sprejela dudo, pa smo jo malce posladkali s kapljicami. Imeli smo kapljice od Galenskih laboratorijev, pa te vetrovne, Koroške kapljice… pa tudi Sab Simplex ji je po okusu zelo všeč (vanilija). Tko da, ena kapljica na dudo in jo bo z veseljem pocuzala. Seveda se to neha, ko pogleda prvi zobek :). Pri nas je to delovalo. Zdej je pa dovolj le da malce dlej držim dudo v njenih ustih da, jo dejansko prime.
Pa srečno.

Se pridružujem. Tudi mi sesamo prstek in sicer nalevi roki. Predvsem takrat , ko kaže znake zaspanosti ali lakote. Prav tako ponoči, ko se zbudi se s prstkom potolaži. Preprečevanje jo zelooo razjezi! Duda ne pride v poštev, z njo se samo igra.

Zelo bom hvaležna za nasvet, kako se odvaditi prstka!?

lp.T

Joj, a imamo res vsi enake probleme pri 3-mesečnikih?? :-))
Naša ima sicer rada dudo in zdaj do 3. meseca je blo čisto brez težav, ker jo je lepo dudala. Zdaj, ko je odkrila rokice, si je najprej tlačila pesti – kar sem pustila, ker si kao tako raziskujejo rokice… NO, potem pa je odkrila prstke in si tudi tlači palček al pa kar po dva, tri prste naenkrat. Pa so tudi dnevne borbe: jaz dudo not, prste ven, ona obratno.
In to delat do enega leta??? Ajej 🙁

Jaz pa sem mislila, da jo bo mogoče minilo, ko bo začela dobro prijemat igračke in si bo le-te začela tlačit v usta in bo “pozabila” na prstke.

Ni pa nujno, da pride sploh do kakšnih deformacij zaradi sesanja palca. Sama sem ga sesala zelo dolgo- dokler mi niso zrasli 2 stalni zgornji enki.Mami mi je na vse načine poskušala dati dudo, ko sem bila še dojenčica- pa ni nič zaleglo, kasneje mi je prst mazala z vsem živim in nič.Tako sem ob izrastu sprednjih enk nehala s to razvado, ker enostavno nisem več imela “placa” za prst. Imam pa krasne zobe, čisto ravno fronto in nobene deformacije ne čeljusti, ne palca, tako, da se ne sekirat preveč.
LP, D

nasa je zacela s palcem, ko so izrascale trojke. in stalno ga ima za tolazbo – ko je zaspana, utrujena. cez dan smo jo nekako odvadili, ponoci pa zal ne moremo stalno hodit gledat, ce ga ima v ustih ali ne. zdaj so zacele izrascati petke. prst je spet skoraj vedno v ustih, zdaj je zacela se roko grist.
in ja, se ji pozna. na palcku niti ne toliko. ima pa zgornjo celjust zelo deformirano. ugriz ‘sfali’ ravno za en prst. tako da je zobozdravnica rekla, da ji zobni aparat ne uide. pa tudi vse trike smo poskusali za jo odvadit. nic, tudi zobozdravnica je rekla, da dolgorocno je edina resitev ta, da si v glavi postima in neha.
je pa grozen obcutek, ko bi otroku rad pomagal in mu prihranil nevsecnosti, ki ga cakajo cez leta, on pa pac tega ne more razumeti in dela po svoje…

aja, dudo je kot mala vedno pljuvala ven. se danes je ne zanima.

-- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- Otroški smeh je ena najlepših stvari... čista sreča in brezskrbnost sta drugi. Pridno rasemo in vsak dan spoznamo delček sveta, na katerega smo pozabili.

Tatjanad, kako pa ste ga odvadili dudanja prstka podnevi? Naš je star dve leti in če ga tekom dneva npr.opozorim, naj da prstek ven in ust, ga čez nekaj sekund že tlači nazaj v usta….

tudi nasa hci je sesala palec, dudo je pa ze od zacetka zavracala. obe ima zdrave in lepe, a zgornja celjust oz. dlesen je deformirana. zobarca je povedala, da bo zobni aparat.
odvadili smo jo pa tako, da sem ji nohte namazala z lakom, ki ima grenak okus. nehala je cez noc.

Naša ta druga ga je tudi sesala, odkar je odkrila, da ima prste. Odvadili smo jo šele pri štirih letih in pol, je pa res, da je bilo sesanje pogojena z nekim zajčkom. Če tega ni bilo, je bil tudi prst zunaj. Midva z bratom sva oba sesala palec še v prvem razredu OŠ, vendar nima nihče deformiranih zob, neba. Tudi moja hčerka ne. Poznam pa precej otrok, ki so imeli flaške in imajo čisto črne zobe. Ni pravila.

crni zobje nimajo veze s palckom… pri flasah je problem, ker je hrana (po noznosti sladka) stalno v ustih. kot da bi mi spali z liziko v ustih….
nasa ima deformacijo celjusti, in to v samo enem letu – toliko casa namrec sesa.

cez dan smo preprosto vztrajali, vsakic, ko je bil prstek v ustih, smo jo opozorili. pa ga je dala ven. potem so tezave z izrascajocimi zobmi mal ponehale, pa je izgubila interes za prst. v vrtcu ga nikoli ni dajala vec noter, tako da me je vzgojiteljica vprasala, ce je tako tudi doma. sam ponoci ga je dajala, pri uspavanju.
zdaj pri izrascajocih petkah je prst spet pogosto noter. je pa tukaj se nekaj drugega – trmoglavljenje. del tega sesanja je zdaj tudi nagajanje, npr sesa, ko vozim avto, perem posodo (in ne morem stopiti do nje).

takrat smo poskusili vse, tudi tole mazanje prsta. pa ni bilo ucinka. zobozdravnica je rekla, da se tako odvadi redkokateri otrok. tako pac vztrajamo…

-- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- Otroški smeh je ena najlepših stvari... čista sreča in brezskrbnost sta drugi. Pridno rasemo in vsak dan spoznamo delček sveta, na katerega smo pozabili.

Pozdravljene,

sem že odrasla oseba in včasih še sedaj zvečer sesam palec. In kar pišete sploh ni res. Palec sesam od kar sem bila dojenček (mama je rekla, da dude nisem nikoli marala, je letela ven, palec pa noter), v času šolanja sem se učila in sesala. Imam zelo lepe zobe in normalen palec, takšen kot ga imate vsi, na njem je edino majhna bulica od spodnjih zob.

Tako sem se pač crkljala. Doma so naredili vse, da bi mi preprečili, lak za nohte, stalno opozarjanje… Vedno sem govorila, raje to kot cigareti. 🙂 To počnem, ko sem doma in se mi ne zdi nič kaj takega. Vsak ima nekaj s čimer se pocrklja.

Pustite otrokom prstek, raje kot dudo. 🙂

New Report

Close