Najdi forum

Živjo!

Imam kratko vprašanje. Že leto dni jemljem seroxat, ker sem bila depresivna. Sedaj me zanima, ker bi rada odnehala. Ko sem postopoma odnehala, so se težave ponovile. počutje je bilo slabo, pomanjkanje apetita in bruhanje. Zanima me, ker drugače sem čist v redu, vendar ko jih preneham jest, se počutim spet slabo. Ali bom sploh zmožna kdaj odnehati jest te tablete?

Omenjene težave so posledica zmanjšanja števila noradrenergičnih in serotonergičnih receptorjev (downregulation), ki nastane kot posledica povečane količine serotonina v sinapsi. Nevroni se povečani količini serotonina po naravni poti prilagodijo tako, da zmanjšajo število receptorjev. Po nenadni ukinitvi zdravila, serotonina naenkrat primanjkuje in potrebnega je nekaj časa, da se nevroni prilagodijo na spremenjeno kemično okolje. Simptomi, znani kot serotoninski odtegnitveni sindrom, niso znak fizične odvisnosti od zdravila, izogniti ali bistveno zmanjšati jih je možno s počasnim zmanjševanjem doze zdravila (pri Seroxatu tudi po 5 ali celo manj mg na teden). Seroxat je od vseh podobnih zdravil tisti, ki ob prenehanju povzroča največje težave, predvsem zaradi dejstva, ker ima najkrajšo razpolovno dobo in se torej hitro izplavlja iz telesa.
Predlagam resnično postopno ukinjanje terapije: ob dnevni dozi 20 mg to pomeni zmanjševanje po 5 mg na teden (1. teden 15 mg, 2. teden 10 mg, 3. teden 5 mg in nato še 2 tedna jemanja 5mg vsaki drugi dan, oziroma 2.5 mg na dan, če bo potrebno). Ker v Sloveniji žal nimamo oralnega koncentrata, se boste pri delitvi tabletk morali poslužiti noža oziroma britvice…
LP

Tudi jaz se že kar nekaj časa ubadam z istim vprašanjem.Kako naj preneham z tabletami?To sem že veškrat poskusila,a vedno,ko sem prenehala z njimi so se pojavile hude težave.Jemljem tablete eglonyl in to res majhno dozo -1tableto na dan.Kapsule se ne da prepoloviti,zato ne vem kako dozo sploh zmanjševati.Zdaj jo jemljem vsaki drugi dan.Po teh tabletah se tudi zelo redim,zato bi res rada prekinila to jemanje,po drugi strani se pa bojim,da se bodo težave zopet pojavile.Kaj naj storim?

Kapsule se ne da prepoloviti, lahko pa jo (previdno) odprete in spraznite eno polovičko, ponovno zaprete in pogoltnite.

Miha28,

hvala za pomoč na forumu. Zdravnik ali farmacevt?

lp

Ob zmanjševanju doze zdravila,se spet pojavijo težave.Ali naj vztrajam in upam,da se bo uredilo samo od sebe?Ponavadi obupam in vzamem kar običajno dozo…tako se vrtim v začaranem krogu.

mag. farm., ne zdravnik…

LP,

M.

Odlično! Pomagajte kolikor morete.

lep vikend

New Report

Close