Seronegativni spondiloartritis
Pozdravljeni!
Jaz imam probleme s seronegativnim spondiloartritisem ze od 10 leta. Takrat so mislili, da imam JRA, ker sem imel v otrostvu veliko angin. Vendar pa so potem ugotovili, da sem nosilec antigena HLA B27, katerega sem dedoval po mamici. Ona ga je dobila tudi po mami, ceprav babica nima izrazitih znakov te bolezni. Vendar pa je imela od babice mama podobne probleme kot midva z mamico.
Zato me zelo zanima kako je z dedovanjem tega antigena, ker je punca pred pribljizno 1 mesecem zanosila.
Lep pozdrav,
Peter Peterlin
Vaš otrok ima 50% možnost, je tudi dobil HLA-B27. Če je prejel antigen HLA-B27 obstaja 20% možnost, da bo tekom življenja zbolel za ankilozantnim spondilitisom (ki dejansko spada med seronegativne spondiloartritise).Najpogosteje se pojavi bolezen med 20. in 40. letom. Deklice zbolijo nekoliko redkeje kot dečki, vendar pa kot tudi sami opažate, bolezen ni omejena samo na moški spol. Če vaš otrok antigen HLA -B27 ni prejel (za kar obstaja ravno tako 50% možnost) pa je tveganje, da bi zbolel za to boleznijo zelo majhno.