Ovira dihanja na nos leve nosnice
Pozdravljeni!
trenutno prebolevam tretjič letos prehlad, dobil sem razpršilo s steroidi. Pred enim tednom mi je zakljucil bolniško prejšnega vnetja .
Tokrat se je spet zamašilo in cedilo samo iz leve nosnice, tam kjer imam tudi oviro dihanja na nos leve nosnice. Tako je že več kot eno leto. Zanima me vaše mnenje o operativnem zdravljenju.Bo jemanje raznih steroidnih razpršil toliko casa res preprecilo nadaljne zamašitve?Kako na tako dolgo uživanje zdravila “odreagira” sluznica?
Kakšno zdravljenje bi priporocili vi?
Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
pri zamašenosti nosu v primeru nekaterih vnetij res pomagajo nosni steroidi v obliki sprejev; pri strukturnih spremembah (ovirah v nosu), tumorjih in glivičnih skupkih pa ne pomagajo. Za postavitev diagnoze je potrebna endoskopija nosu, še posebej v primerih enostranskih težav s prehodnostjo nosu in izcedkom, kot jih omenjate.
Torej čim prej svetujem endoskopijo nosu, da se bo videlo, v čem je pri vas težava.
Kirurško lahko korigiramo strukturne nepravilnosti v nosu (npr. deviacijo septuma oz. pretina, povečane nosne školjke, povečano žrelnico) ali enodoskopsko razširimo prehode v sinuse, da se ti pozdravijo.
Kronično zadebeljena sluznica potrebuje ves čas zdravljenje z nosnimi kortikosteroidi, so pa pri nakterih uporabnikih lahko stranski učinki krvavitve sluznice.
Lp,
Pozdravljeni !
Bom kar tukej napisala vprašanje, če je pa narobe, nej pa
se vprašanje prestavi !
Gre pa se za to, ko sem prišla iz morja, mi začne občasno kar kri iz nosu tečt, velikokrat pa kako maj rečem kot en gnojček. Vmes pa sem prehlajena, cel paket robčkov se mi porabi na teden. Kaj ta stvar to sploh je? Kaj bi to loh bilo ?
In tudi ko sm doma :(((((
Najlepša hvala in lep pozdrav !
Maša
Pozdravljeni,
pri takšnem izcedku iz nosu, ki je malo krvav in malo gnojen, je vsekakor čim prej potrebna endoskopija nosu. Možni vzroki so:
– bakterijsko vnetje sinusov
– rane in okužba na sluznici nosnega pretina
– manj verjetno tumor.
Do pregleda lahko mažete spredaj v nos negovalna mastna mazila za celjenje.
Lp,
Pozdravljeni,
trenutno imate angino, pred tem ste najverjetneje imeli tudi virusno okužbo žrela, morda se je razširila še na dihala, tako da je bolečina v sinusih lahko povezana s tem.
Olynth lahko uporabljate 7 dni, potem morate z njim prekiniti (in tudi z ostalimi dekongestivnimi pršili ali kapljicami). Kasneje lahko dajete v nos nosni kortikostertoid (ta ni omejen na 7 dni, ampak ga lahko jemljete dolgo). Lahko vzamete še analgetike.
Če bi težave vztrajale ali se celo slabšale tudi po ozdravitvi angine še 3 tedne ali več, pa svetujem ORL pregled – endoskopijo nosu.
Lp,