sepsa pri prvem novorojencku (s srecnim razpletom), kako v drugo?
lep pozdrav,
Sem na zacetku 2. nosecnosti. Glede na nepricakovan in resen zaplet po porodu 1. otroka pa imam nekaj vprasanj- kako se temu izogniti ali zmanjsati nevarnost.
Moja 1. nosecnost je potekala BP, vse vedno v mejah normale, bolezni v druzini ni.
Rodila sem 8. dan cez rok (2krat opravljena amnioskopija), spontano, agpar 9,9, plodovnica gosta mekonijska (veliko naj bi je tudi aspiriral).
Naslednji dan ugotovljen visok CRP, ki se je 2. dan po porodu skokovito dvigoval (in nejescost, padanje pulza); postavitev suma na meningitis in premestitev na Pediatricno.
2. dan so bile se v Kranju odvzete kuznine za kulture, vendar je bilo vse negativno; so pa v sluhovodu nasli E. colli.
Meningitis v LJ ovrzen, zaradi odsotnosti drugih bakterij zakljucna diagnoza- zacetna sepsa E. colli. Naj pa bi vse ostale kulture bile negativne, ker je bil ze 2. dan na antibiotikih in bi bil povzrocitelj lahko tudi drug.
Na podlagi vseh pregledov odkrit VUR II. enostransko. 10-i dan dan odpuscen domov, danes srecen in ZELO zivahen 1,5-letnik! 🙂
Sedaj pa moja vprasanja- zavedam se, da je nemogoce zakljuciti, kaj je sepso povzrocilo, a kljub temu- kaksno bi bilo vase ugibanje, popolnoma na pamet? 🙂
Kaj pa mi svetujete pri drugem porodu- meni na misel prihajajo naslednje stvari (ki morda nimajo repa in glave):
1. smotrnost antibiotikov ob porodu (oz. testa na streptokok?) ?
2. zavrnitev amnioskopije in zelja po drugacnem pregledu (ultrazvok?), saj se je izkazala za popolnoma neucinkovito (grozna plodovnica) in morda celo tudi IZVOR same okuzbe?
3. opozorilo ginekologu, da imamo VUR ocitno malce v druzini (imela ga je tudi necakinja), kar naj bi tudi lahko bil vzrok sepse po mnenju zdravnikov.
Pa se eno tako, medicinsko vprasanje. Brala sem, da je povzrocitelj meningitisa pri novorojenckih lahko tudi E. colli, ce je ta seveda najden pri punkciji hrbtenjace. Kaj torej pomeni “meningitis” v tem primeru, ce je obstajala sepsa z E:colli- kaj loci otroka z meningitisom in tistega brez pri okuzbi z isto bakterijo- le dejstvo, da ima eden vnete tudi mozganske ovojnice in drugi “le” generalizirano okuzbo?
Pa se to- v zadnjih tednih nosecnosti sem hodila tudi na akopunkturo v ZD k anestezistu- ker sem se vztrajno vracala, so mi dodajali vedno vec vbodov za “sprozitev poroda” (v dlani, celo)- nazadnje se je anestezistka odlocila za DVOJNO dozo casa delovanja vboda- da pa bi le kaj pomagalo. Ocenjujem, da je verjetnost za stisko otroka v maternici zaradi tega malo verjetna?
oprostite za res dolg mail. morala em podati precej podatkov, da imate lahko vsaj pribljizno realno in kompleksno sliko okoliscin.
Hvala za vas cas in lep dan
Spoštovana,
“natresli” ste kar nekaj trditev, zato odgovarjam po “koščkih”.
Mekonijska plodovnica (še zlasti, če je “gosta” in jo novorojenček kar nekaj “popije ali vdihne”) je povezana z dvigom CRP tudi brez prisotnosti bakterij, zraven (zaradi vzroka = obporodnega dušenja) gresta tudi neješčnost in nižji srčni pulz. Torej sploh ni rečeno, da je prvič šlo za pravo sepso (in še manj za meningitis).
Izolacija E. coli (bris sluhovoda zelo dobro odraža “floro” v rodilih, s katero se lahko plod poseli že v maternici ali pa med samim porodom) lahko kaže tako na poseljenost (kolonizacijo) kot na vzrok okužbe (ko se bakterija širi s kože in sluznic v notranjost telesa).
VUR 2. stopnje – morda je bil odkrit čisto po naklučju (ker se je pač ponavljal UZ pregled sečil), najverjetneje s težavami neposredno po rojstvu ni imel nobene vzročne povezave…
Glede na napisano in “preživeto” po 1. porodu vas bodo zanesljivo še bolj nadzorovali – pri tem sama (po “indoktrinaciji” s strani naših porodničarjev) nisem pristaš amnioskopije (z vsakim takšnim pregledom je možen vnos bakterij, ki so normalno v nožnici, v predel materničnega vratu, od koder imajo kratko pot v notranjost maternice. Tudi UZ ni v pomoč, bolj snemanje CTG – in sproženje poroda (če je seveda termin jasen) okrog 40. tedna (da se ne čaka tako dolgo kot prvič).
Test na SGB priporočam (okrog 35. – 37. tedna, ne prej), ker je prisotnost SGB bistveno pogostejša kot E. coli. In ker se proti SGB uspešno borimo s samo enim visokim odmerkom varnega antibiotika penicilina.
UZ pregled (tim. morfologija) okrog 22. tedna bo itak usmerjen tudi na ledvička in iskanje VUR.
Da bi VUR 2. stopnje privedel do “sepse” v obdobju novorojenčka, pa bolj dvomim…
Meningitis vedno označuje tako znake splošne okužbe + znake draženja osrednjega živčevja (krči, napeta mečava, motnje zavesti…) in obvezno patološki izvid možganske tekočine – likvorja (ki ga dobimo s punkcijo prostora s to tekočino v predelu ledvene – križne hrbtenice, tu ni več hrbtenjače; v njem je povečano število belih krvničk – levkocitov, včasih najdemo tudi bakterije). Meningitis torej pomeni, da so uspele bakterije iz krvi (sepsa) preiti sicer zelo nepropustno možgansko-žilno bariero in vstopiti v tekočino okrog možganov, ovojnice (meningitis) in celo samo možgansko tkivo (encefalitis).
Da bi bila akupunktura razlog za težave vašega prvorojenca, skoraj ni verjetno. A se žal tudi ni izkazala kot način sprožitve poroda…
Srečno,
Draga vedozeljna,
tudi v drugo sem zelela biti izčrpna in jasna, pa mi je zlobni internet požrl sporočilo. Upam, da bom tokrat uspešnejša, predvsem (zaradi časovne stiske) krajša….
“Zlati standard” za postavitev diagnoze sepse je osamitev bakterije iz krvi (hemokultura) ali možganske tekočine (likvorja). Ker pa je to včasih pri otrocih (pri novorojenčkih pa nasploh, saj ne moremo kar v nedogled jemati dovolj velikih vzorcev krvi za diagnostiko) neizvedljivo, postavimo diagnozo “klinične” sepse tudi v primeru, ko je dojenček videti bolan, ko porasejo kazalci vnetja (CRP, število L, njihova razporeditev v DKS – prevladovanje nezrelih oblik) in ko najdemo bakterijo (ki je znana povzročiteljica okužb) v eni od površinskih kužnin (npr. bris sluhovoda, nosno-žrelne sluznice, popka). Vse to je bilo prisotno pri vašem prvorojencu.
Srečno in čim manj črnih misli in stresov v naslednjih tednih vam želim,