sepsa ali vnetje secil?
lep pozdrav,
tudi tokrat se obracam iz totalnega obupanja na vas.namrec zanima me ce se preko odvema krvi in st.levkocitov lahko razvidi ce ima otrok sepso?in v koliksnem casu tej izvidi pridejo?namrec v pon.sva z otrockom prisla v bolnico ker je otrok imel vrocino 38 v riti in ker je bil tak nevoljen,stokanje,slabo dojenje..sum je bil sepsa,vzeli so kri in vodo doloc.poslali na mikrobiol.nasl.dan izvid krvi ok,voda slabsa žato sum na uroinfekt…sedaj pa..ali se preko levkocitov lahko razbere ce ima otrok sepso?in koliko casa se more cakat na izvid krvi za prisot.bakterije in vode prav tko bakterije?namrec jaz cakam ze 4 dni in že í dni mi dr.nic ne powejo meni se pa mesa..otrok dobiva 2 antibiotika…je pa ze 2 dni brez vrocine,lepo se doji in napreduje.
Če je prisotna bakterija v krvi, odvzeta preiskava se imenuje hemokultura (preiskava krvi na gojišču) govorimo o sepsi. Pijelonefritis spremlja vročina, pozitivna urinokultura, povečano število levkocitov ter visoki vnetni parametri. Preiskave na mikrološkem laboratoriju trajajo za urin 2 dni od datuma dajanja uzorca na gojišče, če slučajno se izvid podaljša, to pomeni da pe nekaj rabijo pogledati plus še občutljivost na antibiotike. Hemokultura se čaka več dni, in se po 7 dni če ni bila opazna rast bakterij, zaključi izvid kot negativna.
če na viziti vprašate zdravnika kaj vas zanima precizno, vam bodo odgovorili.
najlepsa hvala za odgovor….
diagnoza je pri nas vnetje sečil oz.uroinfekt….od ponedeljka 19.8 do 28.8 smo na antibiotiku v zilo in me zanima glede dojenja in driskice…namreč od kar so ji dali antibiotik ima otrok drisko,a je to nomrlano?..najbolj pa me skrbi dojenje, namreč ko je bila zdrava se je zelo pogosto dojila in kr veliko spila namreč v v 3 tednih je sla gor 1 kg..( porodna teza 3940g ,odpustna 3780 in sedaj 4800) sedaj od kar pa je bila bolana in od kar je na antibiotikih se doji redkeje in manj poje.. čez dan se nekako ampak ponoči pa jo morem na 3 ure zbujat in nekako se prisesa ampak popije zelo malo..par x pocucka pol pa kr takoj zaspi…ponavadi jo jaz zbujam na 3 ure.. to noč pa sem kr pustila da vidim kako bo..zbudila se je samo 1x… spat je sla od 22uri…prvič se je zbudila od 1 uri nekaj pojedla nato pa ob 7 uri ampak takrat ni hotela… tole pame namreč malo skrbi…kajti nevem al naj jo zbujam na 2-3ure al naj jo pustim ..ampak sem sigurna da če bi jo pustila bi znala spat tudi od 22-7 zjutraj… a je normalno da je manj zaradi antibiotika… v porodnisnici sem jo pred in po obroku tehtala in je na dan pojedla med 400-500 kar naj bi bilo ok ampak glede na prej je to zame zelo malo…
hvala vnaprej
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. Včeraj smo bili s sinom pri zdravniku zaradi visoke vročine ( kašlja, neješčosti ), ki traja že od sobote. Vzeli so mu kri, izvidi pa so bili baje precej slabi. Če se ne motim, mi je zdravnica rekla, da so levkociti zelo povišani ( 27000 ). Sumili so na sepso in naredili bris grla. Izvid je bil negativen, naj bi bila adeno viroza.
Zanima me samo, če je bris grla zagotov rezultat, da ne gre za sepso. Ne dvomim o razsodnosti naše pediatrinje, vendar sem se zelo prestrašila, ko je omenila sepso. In mi nekako ne da miru. Starši naredimo radi paniko že tako ali tako, ko pa omenijo tako diagnozo, je scenarij v naših glavah še bolj črn.
Menite, da bi moral sin še na kake preiskave glede sepse ali je odvzem krvi in brisa grla dovolj?
Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujem!
Aleksandra
Pri sumu na sepso je samo bris žrela premalo, da se izključi resno bakterijsko vnetje. Negativen bris žrela pomeni samo to, da povzročitelj ni streptokok. Potrebno je vedeti tudi, kakšen je izvid diferencialne krvne slike, CRP, pregledati urin, urikult, če pa gre res za sepso, je potrebno nujna hospitalizacija. Seveda pa je pomembno, kakšno je stanje otroka, kako se obnaša, kako je aktiven, kako se rhani. Otrok, ki ima sicer vročino, pri tem pa je živahen, radoveden, buden, pije in je ter mu dejansko ni videti kaj hudega, zagotovo nima sepse. Od včeraj bi se septičnemu otroku stanje tako poslabšalo, da bi zagotovo prispeli v bolnišnico.
Najlepša hvala za odgovor. Iskreno povedano ne vem točne rezultate krvi, omenili so le povišane levkocite in pa povišan crp. Del izvida naj bi kazal tudi na sepso, pretipala mu je vranico, ki naj bi bila tudi pokazatelj. Sin sicer slabše je, pije kar uredu, je radoveden, dobrovoljen in tudi vročina mu je danes že lepo padla.
Sumili so tudi na adeno virozo. Sinu se je namreč ista viroza po parih dneh ponovno pojavila, ima občutljive oči, kašlja, smrka, malo manj je ješč in ima vročino, ki pa sedaj brez Calpola lepo pada. In sedaj po negativnem brisu na bakterijo pravijo, da gre za adeno virozo. Je pa dobil tudi sirup Brufen.
Verjetno za sepso v tem primeru res ne gre, je bil pa velik strah prisoten.
Šeenkrat se vam iskreno in iz srca zahvaljujem.
Lahko noč!
Verjamem, da vas je strah. Včasih zdravniki preveč na glas razmišljamo, pri tem pa ustvarimo nepotrebno paniko. Pomirite se, otroka opazujte in pojdite na ponovni pregled vsaj v petek, pred vikendom.
Ne bom pa prilepila slik septičnega otroka:=(