šepanje
Lep pozdrav!
Moj dveletni fantek je včeraj popoldan, po popoldanskem spancu pričel šepati na eno nogico. Ob tem ga nič ne boli (sem ga temeljito pregledala), zdi se mi, da ima od kolena navzdol nogico v obliki O navzven in hodi občasno po zunanjem robu stopala. Normalno teče, skače, ampak zelo grdo pošepava. Par dni pred tem je prebolel en prehlad s smrkanjem in kašljanjem, brez vročine, mogoče bi šlo za vnetje kolka po virozi? Je to možno, čeprav ga nič ne boli? Kako dolgo pa to lahko traja ne da bi ga peljala k zdravniku, glede na to, da so prazniki, oz. kdaj ga moram peljat, tudi, če bo šepanje še trajalo, pa bo brez bolečin? Če pa bodo bolečine mi je pa jasno, da ga peljem k ortopedu. Je lahko še kak drug vzrok?
Sinovitis je kar možnost, kot ste tudi sami ugotovili. Ortoped bi naredil UZ kolkov in s tem potrdil diagnozo. Če jutri ne boste mogli do ortopeda, je potrebno narediti odvzem krvi in določiti hemogram ter CRP (da se izključi bakterijsko vnetje v sklepu), sicer pa počitek in antirevmatiki (trenutno le Voltaren 2x dnevno 1 svečka 12,5 mg).
Hvala. Je bil pri ortopedu, ki vzroka šepanja ni ugotovil, uz je bil v redu, lahko, da se bo kasneje kaj pokazalo. Kot ste svetovali, tudi on svetuje voltaren 2 krat pol svečke( sin ima 12 kg), je premalo? Sem pozabila vprašat koliko časa naj to jemlje, veste morda vi? Kontrolo ima v vsakem primeru čez 3 tedne, upam, da mu ni treba do takrat dajati voltarena. Hvala za odgovor.
Za 12 kg otroka lahko damo Voltaren 1 mg na kilogram telesne teže na dozo, kar znese 12 mg, svečka pa vsebuje 12,5 mg. Prve dni le dajte 2x 12,5 mg svečko, nato pa lahko svečko razpolovite.
Prve dni običajno pomeni 1-2 dni, nato pa še nekaj dni, kar običajno pomeni še 2-3 ali 4 dni.