SENO nujno kupim
haha..me veseli, da je toliko razledanih forumovcev glede konj tu gori.
POHVALNO!!
Sem iz Gorenjske in potrebujem sena cca 2 toni za svojega konja.
Športnega, da ne bo pomote..
In športni konji res potrebujejo manj sena, ker imajo ostalih dodatkov več (oves, briketi, otrobi pesni rezanci,..)
Seno naredi konja okroglega, predvsem “trebušastega”, tega si pa lastniki športnih konj ne moremo privoščiti.
ZA našega je dovolj pol male bale na dan.
Kar se pa dr. Trapečarja tiče…naj počiva v miru in zelo pogrešamo njegovo strokovnost, še zlasti družbo v naših konjeniških krogih.
LP In hvala vsem
Pol male bale??
Koliko pa je to kg?
Verjemi, da premalo sena tudi (še posebej?) pri športnemu konju zelo zviša verjetnost s hrano pogojenih težav, kot je npr. kolika. Ob primerni količini sena + zadostnemu in pravilnemu treningu konj ne bo pretirano okrogel.
Je pa res, da je ŽAL v Sloveniji še vedno pogosto prepričanje, da je pozitivno, če športnega konja krmimo s (pre)malo sena.
Jaz pa imam dva konja, angloarabko in mešanca med angloarabko in polnokrvnim arabcem. Imam 15 kilske bale, na dan pa skupaj dobita eno balo in pol, to je na dan ca.10-11 kg sena. Dobita tudi vsak 1 kg ovsa na dan. Za steljo uporabljam slamo, kar tudi nekaj pojejo. Če pa vidim, da sta tečna. oz. lačna, jim dodam še sena. Letos je cena sena poskočila s 15 SIT na 30 SIT / kg.
Ne vem, kako nekateri krmijo svoje konje z močnimi krmili, vendar je pri nas taka navada, da se oves oz.kakršnakoli močna krmila dodaja v minimalnih količinah. Po priporočilih veterinarjev, kovačev in okoliških rejcev oz.lastnikov konj se kakršnemokoli dodajanju (koruza, pesni rezanci, briketirana krmila,…) zelo izogobamo, razen če konj zelo veliko dela. Osnovna konjeva prehrana je trava oz.seno, ki naj se konju poklada kolikor ga potrebuje, ostalo pa po potrebi in po občutku. Moja dva konja sta tako krmljena odkar ju imam (7 let) in sta v dobri kondiciji, imata pravilno težo in sta polna energije. S tem načinom krmljenja se tudi izognemo kakršnimkoli komplikacijam, ki jih lahko povzročijo močna krmila (kolike). Pravilo “čimveč sena in čimmanj ostalega” ni nova stvar, o tem lahko tudi preberemo v kakšni knjigi ali strokovnem članku. Seveda pa ne bom komentirala način prehranjevanja tekmovalnih konj, ker tam verjetno to pravilo ne velja, oziroma ni dovolj učinkovito za doseganje želenih rezultatov. Za zdaj dovolj, že tako smo se oddaljili od teme, raje poiščimo Andreju seno.