Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Seneni nahod in dojenje

Seneni nahod in dojenje

Lepo pozdravljeni!
Imam hčerkico staro deset mesecev. Še vedno se dojiva. V glavnem pred spanjem, kdaj ponoči, pa zjutraj. No, pa tudi kdaj čez dan. Sama sem precej alergična na seneni nahod. Zanima me, kako je z jemanjem tablet proti alergiji(flonidan, claritin) med dojenjem. Obema dojenje zelo veliko pomeni in bi se ga zelo težko odrekli, vendar pa je moja alergija vedno močnejša, tako da mi kapljice za oči in razpršilo za nos skorajda ne pomagata.
Hvala za odgovor!

Draga Simona,
pred začetkom jemanja Claritina se posvetujte s svojim zdravnikom. Na večini zdravil piše, da se jemanje med nosečnostjo ali dojenjem odsvetuje, to pa zato, ker na tej populaciji večinoma niso testirana in se farmacevtska industrija tako zavaruje.

Jemanje Claritina ali Flonidana med dojenjem sicer ni prepovedano in nima bistvenih vplivov na otroka (vir: http://www.aap.org/policy/0063.html #table1).

Jaz sem obdobje dojenja in nosecnosti prezivela zelo dobro samo z obcasno uprabo spreja za nos Nasonex (predpise zdravnik). Po mnenju moje zdravnice povzroca manj skode – ker deluje bolj lokalno direktno na dihala, torej je koncentracija v krvi manjsa. Claritine je sicer res bolj ucinkovit toda neverjetno dobro mi je pomagal tudi ta sprej. Preveri in poskusi najprej z blazjim zdravilom.
lp
Natasa

Povprašala sem tudi prijateljico zdravnico. Pravi takole:

Pri Claritinu in antihistaminikih, ki vsebujejo loratadin, je problem samo to, da se izločajo v materino mleko. Do sedaj nikjer niso opazili stranskih učinkov pri doječem se otroku, kljub temu pa študij ni. Poiskusi na živalih tudi niso pokazali nič posebnega, le pri 200 – 400 krat višjih odmerkih so opazili nekaj več tumorjev jeter.

Zaradi izločanja v mleko so pri predpisovanju doječim materam zdravniki seveda previdni. Po moje je potrebno vedno tehtati pozitivne in negativne strani in koristi matere in otroka.

V primeru, če gre za posamične odmerke, seveda prevlada korist matere, glede na to, da negativnih poročil v zvezi z jemanjem Claritina in dojenjem, ni.

Več podatkov o Claritinu je na:

New Report

Close